Audition – изследване на насилието 1

фото източник: www.flickr.com/greysummer

Това е страшен филм. На прожекцията на Филмовия фестивал в Дъблин има припаднали и хоспитализирани. Но той не е за духове, чудовища и зомбита. Това е филм за нещо много по-страшно – човешката душа.

Не обичам думата “култов”, но в края на този текст ще я използвам. Заедно с “предизвикателство” и “оригинален” тя почти винаги бива употребявана погрешно. Чувал съм хората да казват: “култово интервю” – за поредното публично излагане на Христо Стоичков, “култово парче” – за най-слушаната поп боза. Има “култови заведения”, за “култово прекарване” на “култови хора”. Те са същите, които се кефят на “култови реклами” с “култови реплики” за “култов шпек” и “култови вафли”.

Истинските култови филми се провалят в киносалоните, но внезапно и загадъчно възкръсват, когато излязат на видео, DVD или онлайн. Те привличат страстни групи следовници, които поддържат историята в общественото съзнание години наред. Night of the Living Dead 1968 г. (Нощта на живите мъртви) е култов филм, както и  Scarface 1983 г.

Наши любими култови филми са The Big Lebowski 1998 (Големият Лебовски), Fight Club 1999 г. (Боен клуб) и Office Space 1999 г. Това не са шедьоври, често пъти са филми с малък бюджет и големи недостатъци – калпави специални ефекти, странно движеща се камера, гадна музика, лоши диалози… но въпреки евтиния си вид те устояват на времето, дълго след смъртта на касовите хитове.

Audition (Прослушване) е японски филм на ужасите от 1999 г., с режисьор Такаши Миике. Сюжетът: Шигехару Аояма е вдовец на средна възраст. Докато вечеря със Шигехико, 17-ет годишния си син, той е насърчен от момчето да си намери нова жена. Господин Аояма споделя тази идея с добрия си приятел Йошикава, филмов продуцент и любител на голфа. Той насърчава Аояма, дори измисля план – предлага да направи фалшиво прослушване, чиято цел е да привлече млади и красиви жени, които да кандидатстват за “ролята” на съпруга на Аояма. Планът работи и господин Аояма се среща с госпожица Асами Ямазаки, която го пленява на мига. А Йошикава има много, много лошо предчувствие…

Audition е повече от зловещо очакване. Освен перверзната стилистика на мъчението в този филм има множество символи, чиято цел не е единствено методичната бруталност. Като всичко японско те изискват превод, за да не се загубите в поредицата от перверзии. Ще се опитаме да го направим в отделен пост, за да не ви слагаме спойлери. Току-що евтината шега на тема тунинговане понижи нивото на блога неимоверно.

Мнението ми в едно изречение: Култов.

Филми близки по усещане:

Misery 1990 г. (Мизъри), по романа на Стивън Кинг.

Oldboy 2003 г. (Олдбой).

4 мисли по темата “Audition – изследване на насилието 1

  1. До средата на филма се чудиш какво му е култовото на тоя тъп филм. После започва изродщина каквато само един болен мозък може да роди. Наистина е култов филма- ако в теб се спотайва сбъркан социопат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *