The Conspirator – филм от програмата на So Independent 2011

 

The Conspirator 2010

SoIndependent започна. Официално вчера с гала премиера на The Conspirator 2010 (Конспираторът). Живописно заснет филм на Робърт Редфорд, с участието на Джеймс Макавой, Робин Райт и Кевин Клайн, красиво облечени от Калина Иванов – сценограф на проекта.

The Conspirator 2010 разказва за Мари Сюарт, малка жена в сянката на голям мъж – Ейбрахам Линкълн. Не, не става въпрос за любов, а за убийство.

Мари е арестувана и хвърлена в затвора по обвинение за съучастие в заговора срещу американския президент. Тя става жертва в борбата между отмъщение и справедливост, правосъдие, и политика.

Филмът е дебют за The American Film Company, чиято мисия е да създава исторически точни филми за малко познати или забравени моменти от американските хроники. Но, има поне една неточност. Осветлението – по онова време е било много по-оскъдно, били са тъмни времена.

Приживе Линкълн е критикуван за нареждането му да не се прилага habeas corpus – правото на обвинения да се яви пред съд, за да получи присъда или да оспори законността на задържането. А също хвърлянето в затвора на няколко човека от администрацията и за нареждането му за арестуване на издатели на вестници. Управлението му е водено от максима цитирана във филма: Inter arma enim silent leges  – във времена на война законът мълчи. Принцип, чиято цел е да спаси гражданите, като отнеме гражданските им права.

The Conspirator 2010

Джеймс Mакaвой прави една от най-силните си роли. Робин Райт е смирена и силна, но това не пропъди чувството, че гледам възстановка, а не филм. Сякаш желанието за историческа коректност е изблъскало артистичността от аудиторията, поради страх, че тя ще бъде шумна.

В една своя реч от 1865 Линкълн ще каже: „Вярвам, че милостта носи по-богати плодове от стриктното правосъдие.” Дали заветът му ще бъде спазен – вижте сами в The Conspirator 2010, част от силната програма нa SoIndependent.

Мнението ми в едно изречение:

Филмът е задължителен за всеки мислещ гражданин, защото доказва, че мир не е отсъствието на война, а наличието на справедливост.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *