7 особености на интелигентните хора

Searching for Bobby Fischer 1993
Searching for Bobby Fischer 1993

Да си интелигентен има предимства. По-интелигентните хора правят много неща по-добре. Те четата повече, по-бързо и по-гладко. Решават алгоритми, играят шах, знаят повече и използват думи като: дисонанс, дискурс, рефлукс, синестезия, парестезия, пророгация и ацидофил.

Но по-интелигентните хора редовно се провалят в множество житейски задачи. Да си интелигентен е като да си красив, висок или здрав – за предпочитане е, но не е 100% гаранция за успех. А в някои случаи – парадоксално, е залог за провал.

Gifted 2017
Gifted 2017

Най-общо интелигентността включва способността на човек да възприема и осъзнава информация, както и да си служи с нея. Да извършва мисловни операции – анализ, синтез, индукция, дедукция, да работи с абстракции, аналогии, метафори, реч.

Интелигентните хора обичат безпорядък

Върху бюрото ми има: 11 фигурки, 4 книги, 3 бележника, 2 телефона, 2 кутии за чай, 2 моливника – в които има всичко, освен моливи, часовник, бутилка, буркан, недояден кроасан, каноп, сноп от листа, слушалки, салфетки и… топка (?). Сравнен с Айнщайн аз съм пример за ред и чистота.

Black Books 2000-2004
Black Books 2000-2004

Ако разхвърляното бюро е знак за безпорядък в мисленето, то на какво е символ празното бюро? – пита доктор Лорънс Дж. Питър. Той формулира принципa на Питър: В една йерархия всеки се стреми да достигне своето ниво на некомпетентност.

Тина Фей в офиса си / Рей Бредбъри и бюрото му / Марк Твен и бюрото му
Тина Фей в офиса си / Рей Бредбъри и бюрото му / Марк Твен и бюрото му

Според психолози от Университета на Минесота разхвърляната среда стимулира творчеството. Обратно, подредената среда кара хората да търсят конвенционални решения. Оригиналните мисли се раждат в хаос.

Интелигентните хора си говорят сами

Хващали ли са ви да си говорите сами? Конфузно е – и за двете страни.

Sherlock 2010- Шерлок Холмс често изстрелва на глас мисли и хипотези. Той говори сякаш на себе си дори, когато в стаята има хора.
Sherlock 2010- Шерлок Холмс често изстрелва на глас мисли и хипотези. Той говори сякаш на себе си дори, когато в стаята има хора.

Доктор Палома Мари-Бефа смята, че шептящите монолози са характерни за хора с повишена когнитивна функция. Дискусията със себе си фокусира мислите. Проблем имате, когато започнете да си говорите с видения и халюцинации.

Интелигентните хора имат чувство за хумор

Изследване на професионални комици показва, че те имат по-висок коефициент на интелигентност от средното (IQ 90-100). Жените комици се въртят около IQ 126, а средният резултат за мъжете е 138.

Fawlty Towers 1975-1979
Fawlty Towers 1975-1979

Според Cognitive Processing по-интелигентните хора обаче не намират всичко за смешно. Шеги с пръдни и оригване са под нивото им. По-интелигентните имат усет за двусмислицата, иронията, сарказма и са особено отворени към черния хумор.

Интелигентните хора предпочитат класическа музика

А също и джаз.

Shine 1996
Shine 1996

От всички, които купуват музика в САЩ 2% купуват класическа, а 1% джаз. Двата стила са когнитивно комплексни. Те са еволюционно нови за човешкия мозък. Композирането, изпълнението и „изтърпяването“ им изискват необичайно усилие.

The Pianist 2002
The Pianist 2002

Хората, които твърдят, че харесват класическа музика имат средно IQ 106. Хората, които твърдят, че „не я понасят“ имат средно IQ 92. Този резултат може да се потвърди и от SAT тестовете в САЩ. Бетовен е предпочитан изпълнител от хора с 1400+ точки. Това е резултат, който ви гарантира влизане в най-добрите университети. Хората, които слушат рап и регетон (латиноамериканска чалга) гравитират около 800-900 точки.

Интелигентните хора са либерални

Това не означава, че всички либерали са интелигентни. Вижте министър-председателя на Канада, той сякаш е изваден от Zoolander 2001 (Зулендър). Но високото IQ предполага склонност да задавате въпроси, да сте скептични към системата, да сте отворени към новото и непознатото, да имате интерес към различното, любопитство към света.

Get Out 2017
Get Out 2017

Ако либералните хора са по-интелигентни, защо тогава правят глупави неща? Отговорът на този въпрос интересува професорът по медицина Брус Чарлтън. Според него те са „умни глупачета“, хора лишени от “common sense”, здрав разум – практическа преценка и съобразяване с реалността.

10,000 BC 2008 / Apocalypto 2006 / The Revenant 2015 / Bone Tomahawk 2015
10,000 BC 2008 / Apocalypto 2006 / The Revenant 2015 / Bone Tomahawk 2015

Ако предците ни бяха либерални, нямаше да могат да оцелеят и един ден.

Cheers 1982-1993 – Даян е събирателен образ на умните и красивите, които се сблъскват с живота. Почти всички смешни сцени с нея произтичат от неадекватността на академичното й мислене.
Cheers 1982-1993 – Даян е събирателен образ на умните и красивите, които се сблъскват с живота. Почти всички смешни сцени с нея произтичат от неадекватността на академичното й мислене.

Интелигентните хора допускат редица грешки. Една от тях е, че често обясняват случващото се с абсурдно комплексни идеи, защото мозъкът им изпитва глад за тях. Подобно поведение се наблюдава във факултетите по социални науки на западните университети. В тях се окуражават насилено оригинални, безсмислени и нелепи теории до степен, която превръща тези науки в псевдонаука.

Star Wars – C-3PO е „интелектуалец“, който владее 7 милиона форми на комуникация. Тревожният робот е загубен, без прагматичната част от двойката R2-D2.
Star Wars – C-3PO е „интелектуалец“, който владее 7 милиона форми на комуникация. Тревожният робот е загубен, без прагматичната част от двойката R2-D2.

Идеята, че простотата усеща реалността по-добре не е нова. В „Братя Карамазови“ Достоевски пише: „…колкото е по-глупаво, толкова е по-близо дори до самата същина. Колкото по-глупаво, толкова по-ясно. Глупостта е кратка и не хитрува, а умът шикалкави и се крие. Умът е подлец, а глупостта – открита и честна.“ Което с други думи е обяснението на Бръснача на Окам, че простото е най-добро.

Интелигентните хора са атеисти

Или поне скрити агностици. Тази черта е следствие от предходната. Сърцето й е скептицизмът.

Monty Python's Life of Brian 1979
Monty Python’s Life of Brian 1979

Убедените в силата на свръхестественото и метафизичното са по-малко интелигентни от отричащите я. Ричард Доус и Адам Хемпшир го доказват, те изследват над 63 000 души.

House, M.D 2004-2012
House, M.D 2004-2012

Хипотезата потвърждава и професор Сатоши Каназава. Той обяснява, че от гледна точка на еволюцията да вярваш в Бог е нормално, защото естественото състояние на човешката психика е леката параноя. По-добре е да те е страх, че може да отидеш в ада, отколкото да не те е. Този механизъм ни е помагал да оцеляваме хиляди години. На него са построени и почти всички системи за сигурност, които използваме днес. Високата интелигентност обаче е нещо еволюционно ново и обратно на традицията.

Интелигентните хора не са секс машини

Направо са смотани по отношение на плътското.

The Big Bang Theory 2007
The Big Bang Theory 2007

Хората със средна и по-ниска интелигентност правят първи и най-много секс. Те са достатъчно умни, за да свалят някой и достатъчно глупави, че да не го анализират. Шегата на страна, но средноинтелигентните правят 5 пъти повече секс от тези с IQ 130+ (Mariah Mantsun Cheng / J. Richard Udry, 2005).

The Big Bang Theory 2007
The Big Bang Theory 2007

Не само това, но интелигентните хора са предразположени към неестествено за биологията поведение. Мъжете с по-висока интелигентност например практикуват „сексуален ексклузивитет“ – предпочитат да имат една партньорка, за дълъг период от време.
Това поведение е нехарактерно за неинтелигентните мъже и за повечето бозайници.

Miss Sloane 2016
Miss Sloane 2016

Още по-неестествено е поведението на много интелигентните жени. При бозайниците женската инвестира много повече в отглеждането на потомството, затова именно тя контролира секса. Жената има правото да избира, тя може да предрича бъдещето – с кой, кога, как.

Elizabeth: The Golden Age 2007 / Pride and Prejudice 1995 / 45 Years 2015
Elizabeth: The Golden Age 2007 / Pride and Prejudice 1995 / 45 Years 2015

Много интелигентните жени обаче са групата, която най-често избира да остане бездетна. И е групата, която произвежда най-малко деца. Което има не само индивидуален еволюционен ефект – те затриват собствените си гени, а и обществен такъв, променят структурата на общността.

PI_1998_
Pi 1998

Да си по-интелигентен не предполага, че си по-добър лидер, приятел, родител, човек. По-интелигентните хора често са по-високи, по-здрави и по-образовани. Намират си по-бързо и по-добре платена работа, но интелигентността им пречи, ако искат кариера. Организациите стимулират „функционалната глупост“. Твърдят, че търсят „най-умните и най-способните”, но систематично ги „затъпяват“, след като ги наемат.

Има предположения, че по-интелигентните хора също будуват, обичат повече кафе, по-често са вегетарианци, предразположени са към тревожност и биполярно афективно разстройство. Едновременно с това, много от тях са репродуктивни нули. Ако желаете да научите повече за интелекта или отсъствието му, прочетете тези книги.

IQ_P.004

Свързани публикации:

Ей, не трябваше ли да сме по-умни?
Колко красив е умът на звездите?
Дали сте прекалено умни, за да сте богати

One thought to “7 особености на интелигентните хора”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *