Deadpan, сериозно?

Дали нещо ще ви разсмее, зависи от много фактори – възраст, култура, темперамент, интелект, образованост, контекст.

Алън Рикман в Harry Potter 2001 / Томи Лий Джоунс в Men in Black II 2002 / Бил Мъри в St. Vincent 2014 / Хари Дийн Стантън в Lucky 2017

Терминът deadpan става актуален през 20-те годинин на 20 век, заради театъра и киното. Комбинация е между две думи: dead – мъртъв и жаргонното pan – мутра, лице. Гангстерите го използват за условията на полицейски разпит, когато трябва да извадиш deadpan – мъртво лице.

The Art of Self-Defense 2019

В контекста на комедията deadpan е безизразното, безчувственото, безразличното и безучастното доставяне на репликата, подигравката, иронията. Нещата са по-смешни, защото са лишени от емоция и палячовщина.

Тишината е за боговете

Sherlock Jr 1924 / Love Nest 1923 / The Goat 1921

Първият комик, който постига световен успех с deadpan е Бъстър Кийтън. Цялата кариера на Великото каменно лице е водена от силен творчески инстинкт. Той забелязва – още като дете, че хората реагират по-бурно, когато героят не жестикулира, а стоически понася ситуацията. Тишината е за боговете – по-късно ще каже Кийтън – маймуните бръщолевят.

Стивън Райт / Стюарт Ли / Джим Гафиган

Кийтън съчетава своя deadpan с пантомима и физически хумор. Това не означава, че deadpan е жанр, той е тактика, стил за доставяне на шегата.

Един от любимите ми комици за всички времена е Стивън Райт, амалгама от апатично изражение, сюрреализъм и парадокси. Британският гений Стюарт Ли е майстор на деконструкцията и мета хумора, но те нямат масовата привлекателност на житейските глуми от Джим Гафиган, който също е deadpan.

Характерите

Curb Your Enthusiasm 2000-

Те правят гномичен, саркастичен, но в дъното си горчив коментар за ситуацията. Защото имат способността да виждат недостатъците, пропуските, грешките, пукнатините и дупките на живота. Те са реалистите и често единствените нормални в стаята.

Джон Клийз като Базил Фолти Fawlty Towers 1975-1979 / Роуън Аткинсън като Едмънд Блекадър в Blackadder 1983-1989 / Дилън Моран като Бърнард Блек Black books 2000-2004

Британският deadpan се отличава със завишеното ниво на язвителност, хапливост и цялостна мизантропия.

Киселият мърморко Бърнард Блек – от култовия Black books 2000-2004, е добър пример. Въпреки че е заобиколен от няколко оптимистични характера, които успяват да го извадят от асоциалната му скривалище, Бърнард винаги се връща в първоначалното си състояние на циничен хаос и нихилистична занемареност.

The Naked Gun: From the Files of Police Squad! 1988 / Parks and Recreation 2009-2015 / Louie 2010-2015 / The Office 2005-2013

Американските deadpan герои често са по-глуповати, но и по-хуманни. Повечето характери на Лесли Нилсен са дураци, които са напълно нехайни за цялостната ситуация.

Такъв е и героят на Лоис Си Кей в Louie 2010-2015 – лековерен, нелеп, блуждаещ, житейски импотентен индивид. Силата му е в това, че е истински, създаден с емпатия.

Жените

Deadpan е стил, доминиран от мъже. Може би за тях е по-лесно да бъдат невъзмутими, индиферентни, равнодушно инертни. Когато го правят жени е по-забележимо. Макар да изиграва монолозите си с лека усмивка, Рита Ръднър е deadpan звезда над 30 години.

Рита Ръднър / Джанин Гарофало / Daria 1997-2002

В края на 90-те Джанин Гарофало направи deadpan секси, заради образа на песимистична, но умна жена, която често бива използвана за опозиция на красивата, но празноглава блондинка. Комедийните сетове на актрисата-комик са повлияни от собствената й нагласа към света. Предполагам, че виждам тъмната страна на нещата – казва тя – Чашата е винаги наполовина празна. И напукана. И аз си порязвам устата. А също си чупя и зъб.

Друга икона на 90-те е Дария от едноименния анимационен сериал на Mtv. Тя е невъзмутим критик на хората и обществото. Образът е толкова deadpan, че може да се добави като визуализация в речниците.

Обри Плаза / Морган Мърфи / Марта Кели / Тиг Нотаро

Един от най-добрите съвременни deadpan комици е Тиг Нотаро, а абсолютната богиня на deadpan изпълненията с щипка социопатия е Обри Плаза.

Режисьорите

Има няколко режисьора, които очевидно предпочитат deadpan комедията.

Stranger Than Paradise 1984 / Broken Flowers 2005 / Paterson 2016 / The Dead Don’t Die 2019

Независимо какво прави Джим Джармуш – трагедия, комедия, поезия или ужаси, то е подпечатано с dedapan печат.

The Man Who Wasn’t There 2001 / Fargo 1996 / The Big Lebowski 1998

Докато спокойствието на Джармуш е дзен – както в Paterson 2016 (Патерсън), deadpan комедията на братята Коен разчита на черен хумор и репетативност, комбинирани с изненада, и цялостен абсурд.

The Guard 2011 / In Bruges 2008 / Seven Psychopaths 2012

Близки по усещане са филмите на други двама братя – Джон и Мартин Макдона. В тях има поне един deadpan характер, кой често се играе от Брендан Глийсън.

Jojo Rabbit 2019 / What We Do in the Shadows 2014 / Hunt for the Wilderpeople 2016

Уес Андерсън има ясно различим визуален стил, базиран на винтидж финтифлюшки. Повечето актьори обаче контрастират в този шарен и подреден свят, чрез deadpan играта си.

Открих Тайка Уайтити с What We Do in the Shadows 2014 (Какво правим в сенките), а последният му филм Jojo Rabbit 2019 (Джоджо Заека) е добре премерена смесица от deadpan сатира и драма.

Songs from the Second Floor 2000 / You, the Living 2007 / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence 2014

Рой Андершон се циментира в deadpan, чрез трилогията си от черни комедии. В тях скованата игра на актьорите е комбинирана с дълги, конфузни кадри.

Leningrad Cowboys Go America 1989 / I Hired a Contract Killer 1990 / The Man Without a Past 2002 / The Other Side of Hope 2017

Аки Каурисмaки сякаш постига хумор без смях. Финландско изобретение – deadpan хуманизъм. Филмите му са създадени, за да може спокойно да понесем коравосърдечието на живота.

One thought to “Deadpan, сериозно?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *