Skip to main content

Хора с шапки

 

Moulin Rouge! 2001

Първо, филмите включени в тази важна класация трябваше да са велики, освен с шапки. Затова Cat in a hat 2003 (Котка с шапка) не се класира… а и защото е с котка. Второ, никакви каски. Чао,  Дарт Вейдър!

И класацията е:

Moulin Rouge 2001 (Мулен Руж). Заради малкия дамски цилиндър на Никол Кидман, докато се люлее над тълпата и пее “Диамантите са най-добрите приятели на момичетата”.

 

Alice in Wonderland 2010

Alice in Wonderland 2010 (Алиса в страната на чудесата). Чудехме се дали този филм е як. От една страна – фенове сме на Тим Бъртън, даже имаме негови играчки. От друга… филмът беше бездушен. От трета –  шапката на Лудия шапкар е върховна.

Willy Wonka & The Chocolate Factory 1971

Willy Wonka & The Chocolate Factory 1971 (Уили Уонка и шоколадовата фабрика). Избрахме оригиналната версия на историята, разказана от Мел Стюарт. Цилиндърът на Джим Уайлдър е много по-топъл и истински от лъснатия кюнец, който носи Джони Деп във версията от 2005 г.

Goldfinger 1964

Goldfinger 1964 (Голдфингър). Той е шофьор, той е слуга, той е убиец. Той е Од Джоб и има бомбе-резачка. Яко!

Sherlock Holmes 2009

Sherlock Holmes 2009 ( Шерлок Холмс). Така, както Шон Конъри е важен за почитателите на Джеймс Бонд, Джерами Брет си остава Шерлок – завинаги . Обаче трябва да се съгласим, че Робърт Дауни Джуниър носи шапки много по-добре.

Cabaret 1972

Cabaret 1972 (Кабаре). Какво му трябва на едно момиче – дълги черни чорапи и бомбе. Лайза Минели е божествен декадент.

Buster Keaton

Всеки филм на Бъстър Кийтън. Казват, че Бъстър Кийтан сам си е правил шапките – и това си личи.

The Adventures of Baron Munchausen 1988

The Adventures of Baron Munchausen 1988 (Приключенията на барон Мюнхаузен). Тери Гилиъм надвишава многократно бюджета за филма, може би заради невероятната, перната, великолепна шапка на Джон Невил.

A Clockwork Orange 1971

A Clockwork Orange 1971 (Портокал с часовников механизъм). Този филм е пиршество от шапки, но трансцедентално-хипнотичното бомбе на Малкъм Макдауъл е незабравимо.

City Lights 1931

Всеки филм на Чарли Чаплин за Малкия скитник. Обувките са твърде големи, панталоните твърде широки, сакото е тясно и късо, бастунчето е бамбуково, а малката шапка е неговата корона.

Casablanca 1942

Casablanca 1942 (Казабланка). Ако в последната сцена на филма, махнете шапките от главите на Хъмфри Богард и Ингрид Бергман ще унищожите целия филм – целия!

Indiana Jones and the Last Crusade 1989

Последната ни шапка е икона. Тя е специална – плаши лошите, харесва се на добрите, очарова жените. Тя е част от героя толкова, колкото и той от нея. Винаги сте искали такава шапка. Мечтали сте си, че някой ще ви я подари. Молили сте баба ви да ви я купи, но в крайна сметка се озовавахте на плажа с плетена капела и капещ по пръстите ви сладолед. №1 в нашата класация е: Трилогията за Индиана Джоунс. Защото Индиана Джоунс не е Индиана Джоунс без меката си шапка.

One thought to “Хора с шапки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *