Skip to main content

Сексът, градът и какво мислят мъжете за вас?

…или поне един от тях

Манекен
Фото: Thomas Hawk

Имам няколко приятели, повечето жени, които харесват този сериал. За тях The Sex and The City (Сексът и градът) е културен феномен, освобождаващо изживяване, забавно, развлекателно, неангажиращо и любопитно, пълно с поучителни примери, нещо истински феминистко. Заради последното много мъже са принудени да го гледат, да го търпят и понасят. Аз не съм от тях, ето защо.

Сериалът, филмът и другият филм имат една цел – продъкт плейсмънт, продажбата на обувки, чанти, шапки, рокли, даже газирани напитки и пържени картофки. Опаковката, с която се достига тази цел, са теми за живота, жените, любовта и щастието. Мъжкото ми мнение за тях е:

Животът е голям. Той е по-голям от лошата журналистика на Кари Брадшоу. Той е по-голям от новата шапка с перо, абсурдната финтифлюшка или розовата джуфка. По-голям е от най-големия гардероб на света. Животът е повече от това как изглеждаш, кой чукаш, кой те чука и кой знае за това. Животът е повече от това да пазаруваш – и да, казва го мъж, който работи в рекламата.

Жените са велики. Те са повече от чифт обувки, коктейлчета Космополитан или инжекция ботокс. Те са повече от трагичната карикатура на инфантилна 40 годишна жена, облечена като 20 годишен травестит.

Не знам какво е любовта, но съм сигурен, че не е герданче, не е чанта, не живее в Париж и не е Тузар.

Щастието понякога е любов. То не се преследва, не се намира и не те чака зад ъгъла. То е отвъд постиженията в кариерата, отвъд притежанията и със сигурност не е в класа по йога. То е в теб. То е искрата, която ти дава смисъл. Нещо, което липсва в сериала за който говорим.

10 thoughts to “Сексът, градът и какво мислят мъжете за вас?

 1. Да, съгласна съм с всичко, което казваш, Любо. Да, любовта не е Тузар 🙂 Ама в този сериал всичките му там обувки, шапки и джуфки, барабар с лошата журналистика на Кари, се осмислят от нещо по-голямо – тези четири мацки са си приятелки. Този сериал е за приятелството, поне за мен. И не се подсмихвай под мустак.

 2. Такъв текст може да те накара да се почувстваш повече ЖЕНА, отколкото, ако гледаш „Сексът и градът“.

 3. Цвети, ако бях подъл можех да започна с това, че “женско приятелство” е оксиморон 🙂 НО…съгласен съм с теб. Причината за успеха на шоуто е доброто познаване на женската психика. Нуждата от женско приятелство – общуването, модата, слуховете… Този филм прави и нещо още по-важно – лишава жените на средна възраст от вината, че могат да се сексуални. Нещо, което трябваше да се е случило още през ’60-те.

  Но продължавам да съм на мнение, че The Sex and The City умрира в кух матриализъм и натруфени клишета, които правят нещо ужасно. Потвърждават най-лошите мъжки стереотипи за жените – че те могат да са единствено повърхностни, празноглави “кифли” отдадени на пазаруването. А това е жалко 🙂 – усмивката за която позна

 4. Любо, мисля, че нито сериалът, нито пълнометражните версии претендират да бъдат по-големи от самия живот. Те просто представят life style-ът на едно общество, към което и ние сме се запътили с еднопосочен билет…
  И са харесвани именно за това, защото са модерни и атрактивни, и защото въпреки цялата комерсиална обвивка те карат да се замислиш за вечните теми от живота…
  А образът на емапципираната съвременна жена не е нито Кари, нито Саманта, Шарлот или Миранда, а са и четирите, взети заедно. И точно по тази причина са повече от чифт обувки, коктейлчета Космополитан или инжекция ботокс. Много повече. 😉

 5. Lifestyle е дума родена в психологията, пренесена в маркетинга и поп културата. Днес тя не означава нищо повече от: празна от съдържание личност, която е поддържана от саморазпад единствено от сбора на консумативните си навици 🙂

  Не се бях замислял, че съвременната жена е сума от четирите образа. Това прави сериала наистина интересен, защото дисоциативното разстройство на идентичността, заедно с булимията и анорексията са бич за жените :))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *