Skip to main content

Zombieland правило 32 – Наслаждавай се на малките неща

фото източник: www.blogs.theage.com.au

Ако имаше справедливост, днес Америка трябваше да се казва само Ерика. На името на Ерик Червенокосия, който свършва работата 500 години преди италианец на име Колумб да се блъсне в нея, докато търси подправки. Но тя носи името на Америко Веспучи, друг италианец известен с това, че рисувал ужасно неточни карти на света. Животът е несправедлив. Днес сме живи, утре зомбита! Днес дъвчем кроасан с мармалад, утре айдеее… с мозък!

Нещата наистина се получават, когато режисьор работещ в рекламата започне да снима филми. Вижте: Ридли Скот, Джонатан Глейзър, Дейвид Финчър, Мишел Гондри, Рубен Флайшър. Рубен… кой? Рубен Флайшър е режисьорът на Zombieland 2009 (Зомбиленд), най-якото нещо, което съм гледал, след танцуващите зомбита на Майкъл Джексън.

Да – сюжетът е плосък: двама мъже се опитват да оцелеят в свят претъпкан със зомбита. Но точно, когато си мислиш, че в един жанр е направено всичко – идва някой и те разбива. Да – героите са еднопластови, но затова са смешни. Джеси Айзенберг играе Колумб, 20 годишен нърд, невротик, неутрон, който се опитва да оцелее спазвайки 31 прости правила. Уди Харелсън е роден, за да бъде Талахаси, мъжествен маниак с мисия, който може да свети маслото на всяко зомби – дори с манивела. Двамата срещат героините на Ема Стоун и Абигейл Бреслин – Уичита и Литъл Рок. Заедно те покосяват повече зомбита, отколкото се събират вечер на Попа.

Да – историята прилича на Shaun of the Dead 2004, брилянтната английска зомби пародия на Саймън Пек и Едгар Райт. Не само това – Рубен Флайшър си признава, че тя е неговото основно вдъхновение. Но Zombieland е американски – голям, цветен, балистичен. И пак да – накрая ще проверите в Google какво е “туинки” и отговорът няма да хареса на кръвоносната ви система.

Zombieland не е филм, чийто материал се изчерпва още в трейлъра. Целият е написан умно, където умно не значи умнишки. Умно е достатъчно кратко, за да искате още, когато свърши. Умно е достатъчно бързо, за да ви държи на тръни. Умно е достатъчно смешно, за да е полезно за здравето. Чакаме 2 част, дано не я оплескат.

Мнението ми в едно изречение:

Ако искате да се разсмеете и нямате подръка азотен оксид – това е вторият най-добър избор.

P.S. Има неочаквано и специално гостуване на Б. М.

4 thoughts to “Zombieland правило 32 – Наслаждавай се на малките неща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *