Skip to main content

Коленичете пред Зел – магьосникът на актьорите

Denzel Washington

Той е с 2 сантиметра по-висок от мен, но ходи така, сякаш са 2 метра. Никой не пресича улицата като него. Никой нe задава реторични въпроси като него. Никой не се смее като него. Никой не е толкова сигурен, когато е добър. И никой не е толкова добър, когато е лош.

Дензъл Уошингтън е сравняван с Пол Нюман – заради излъчването и класата. С Хъмфри Богарт – заради самочувствието, спокойствието и лекотата на изпълнение. С Ал Пачино и Том Ханкс –  заради диапазона. Единствено Даниел Дей Луис има по-голям талант за трансформация.

Той е Джон Кю, готов да направи всичко, за да спаси сина си. Той е детектив Алонзо Харис, дошъл за тренировъчния ви ден. Той е Франк Лукас, гангстерът с американска мечта. Той е Рубин „Урагана” Картър. Той е Илай. Той е Малкъм X. Казва, че актьорството е нещо, което прави, за да се издържа – истинският му живот е семейството. Дали е добър, защото е с една и съща жена от 1977? Дали е добър, защото има 4 деца и е модел за баща?

Спечелил е 2 награди Оскар и още 50-тина други. Мисли, че хората ти дават наградите, но само Господ може да те възнагради. Дали е добър, защото ходи редовно на църква?

Запазената му марка е да играе истински хора, които подробно изучава.  Дали е добър, защото е метод актьор?

Героите му са изградени с нещо повече от проучване и техника. Те сияят – имат аура. Способността му да ги одухотворява е магическа.

Сам казва: Магия е. Забавно е да създаваш тази магия. Да даваш живот на нещо. Да изградиш герой. Да правиш промени и завои, които хората не очакват. Да седиш и да говориш за това е отегчително. Мисля, че трябва да остава някаква тайна. Кой иска да знае цялата истина? Мисля, че това съсипва филмите – желанието да разбереш как се случват. Ако го обясниш е същото, като да ви разкрия фокуса, преди да съм ви показал магията. Елате и гледайте. Трябва да е магия. Това е да си актьор – ти си магьосник.

4 thoughts to “Коленичете пред Зел – магьосникът на актьорите”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *