Skip to main content

10 неща, които мразя в теб

Bride Wars 2009
Bride Wars 2009

Внимание!

Този пост не е за вас: ако любимата ви актриса за всички времена е Мег Райън, ако обичате малки порцеланови фигурки, чешми със златни кранчета и кожа на зебра просната на земята, ако последният подарък, който направихте  е книга на Хорхе Букай с посвещение: „без претенции за оригиналност”, ако използвате често думите: „фън шуй”, „аура” и „абсолютно” и ако еротичната ви фантазия включва червена роза и мъж на име Паулу.

„10 неща, които мразя в теб”. Имаше такъв филм – не съм го гледал. Романтичен е. С което не казвам, че всички романтични филми са отвратителни. Повечето са. Защо? Моят прост отговор – защото ти скапват мозъка като го пълнят с нереалистични очаквания.

Жените – в тези филми нямат косми, нямат бръчки, повечето даже нямат пори. Ядат като разпрани – без видими последствия, а за всички ментсруацията е непознат феномен. Не се разболяват. Ако се разболеят, като Мег Райън в You’ve got mail 1998 (Имате поща), болестта изчезва три секунди преди целувката. Някога имали ли сте хрема?

Did You Hear About the Morgans? 2009
Did You Hear About the Morgans? 2009

Мъжът – той винаги избухва в романтичен монолог пред жената. Това става, след като заедно са мерили дрехи под звуците на весела музика. Той винаги се появява на свадбата с непоходящия, за да я спре. Десет години живях до голям ресторант. Знам, че реалистичната развръзка е или цигански оркестър, или масов побой, защото някой вече е спал с булката.

Intersection 1994
Intersection 1994

Сексът – винаги е перфектен. От първи опит. И е чист. Не говорим за хламидии… Да вземем секс сцената между Шарън Стоун и Ричард Гиър в Intersection 1994 (Точка на пресичане). Бърза и припряна сцена, а накрая Шарън просто си изтупва роклята и се връща на коктейла в съседната стая. Ричард остава в перефктно изгладен костюм. Без да сме вулгарни, но сексът оставя следи. За повече информация пишете на: billclinton@stains.com

Връзките – те винаги са между два противоположни характера. Тя е хуманитарист и вегетарианец, той математик – месар, който задължително се отказва от месото. Тя е от настоящето, той от миналото, те се карат, късат, но след това всичко се нарежда. Истината – 90% от връзките, които са прекъснати са обречени да умрат. Ако някой вярва в обратното, да си намери висок мост и веднага да скочи от там.

Животът – е поредица от щастливи съвпадения, което прави моралните дилеми и избор напълно излишни. Може би е така, но във филмите е знак за слаб сценарий. Тя върви по улицата – той е в края й. Той посяга към книга – тя вече я държи. Те се блъсват на ъгъла, той я залива с врящо кафе, тя… се влюбва.

Summer Catch 2001

Романтиката – механиката на създаването на тези филми няма нищо общо с нея. Почти всички скъпи филми в Холивуд се тестват, но романтичните комедии са перилните прахове на индустрията. Филмът се заснема и монтира, показва се пред фокус група от домакини, секретарки и обикновени потребителки. Ако те решат, че Джулия Робъртс не им харесва и трябва да се извини на Камерън Диас в края – точно това се случва! Историята се пренаписва, донаглася и дозаснема, за да пасва на вкуса на фокус групата.

Valentine's Day 2010
Valentine’s Day 2010

Джулия Робъртс – всеки път тя играе едно и също нещо – себе си. Вече над 40 филма. Мамка му, Джулия Робъртс играеше Джулия Робъртс в Ocean’s Twelve! Няма нищо по-досадно, блудкаво и репетативно от нея. Освен Мег Райън.

Good Luck Chuck 2007
Good Luck Chuck 2007

Хуморът – романтичните комедии са всичко друго, освен комедии.

Чувствата – в  писмо, до своя интимен приятел лорд Алфред Дъглас, Оскар Уайлд пише: Сантименталист е човек, който иска да има лукса на емоцията, но без да се налага да плаща за него. Чувствата в повече от тези филми са декоративни. Великолепен пример е този трейлър.

Eat Pray Love 2010
Eat Pray Love 2010

Eat Pray Love 2010 (Яж моли се и обичай) е смесица от туристически гайд и готварско предаване, която има емоционалната амплитуда на банкова реклама. Синтетично, неискрено и бездуховно търсене на душа. Морийн Калахън в New York Post подчертава тревожния аспект на книгата, по която е направен този филм: „най-лошото от западното фетишизиране на източната мисъл и култура”. Ако сте богата, бяла жена в депресия, избягайте на Изток – там малки, бедни, кафяви хора ви чакат изпълнени с отговори и мъдрост. Резултатът е хубавичка глупотевинка, която извинява отварянето на още една бутилка вино. Истината е, че всеки един от тези бедни кафяви хора би заменил едно от 10-те си деца, за да е на ваше място.

Диалозите – ето ви един за край, защото ми е пресен.

Възрастен мъж към млад, атлетичен мъж с порцеланова усмивка: Харесваш Джеси, нали?
Младият мъж: Хм…тя си има приятел…
Възрастният мъж: Виж, има жени, които са като… като Порше – заслужават си. Да си представим, че си в автосалон и там е последното хубаво, лъскаво Порше. До него стои човек с извадена пачка и го иска, но и ти го искаш. Това, което ще ти кажа е, че Поршето не е негово, докато не видиш, че си тръгва с него. Джеси е Порше.
Младият мъж: Хм… така е….

От нищото влиза Джеси, тя е руса и с наивна усмивка, носи кашон с книги, които очевидно не е чела. Започва диалог, който доказва, че тя е Порше или нещо друго от инертен материал.

4 thoughts to “10 неща, които мразя в теб”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *