Skip to main content

10-те най-използвани песни в киното

Работя в рекламата. Някога, някъде това е звучало очарователно – перспективно, даже секси. Днес не чак толкова, даже никак. Както каза баба ми, докато й показвах един от плодовете на труда ни: “Ама, аз си мислех, че учиш за лекар.”

Обещавам, че този пост няма нищо общо с това. Има общо с музиката, а тя е много важна за рекламата. Готината реклама – не българската.

Учил съм неврология и знам, че музиката има благотворен ефект върху централната нервна система – тонизира, намалява стреса, подобрява кръвообращението. Вие също го знаете, просто исках да кажа, че сега можех да съм лекар!!! Както и да е. Без да имам официална статистика и като се основавам на личния си – важен за човечеството опит, мога да кажа, че това долу е най-използваната песен в рекламата.

Тази магическа песен усмихва мъжете, съблича жените, продава шампоан като топъл хляб, топъл хляб като цветя за осми март и цветя като кисело мляко. Тя ще ви накара да ипотекирате дома си или да станете донор на сърце… още докато сте живи.

Но кои са 10-те музикални déjà vu моменти в киното? Няма да повярвате кой е на първо място, той също нямаше да повярва, ако беше жив.

№10 – е това, без което романтичните комедии не могат: Уейн Нютън “Danke Schoen”

№ 9 – е ултимативен за екшъни и колежански комедии: „Ace Of Spades“ на Motorhead

В ъгъл №8 е повелителят на епиката, царят на “амбиента”, гордостта на Елада, юмрукът на Гърция – тежащ повече от всички нас – Вангелиииииииис! И Chariots of fire

№7 – е за любим изпълнител на Теменуга, но не с любимата й песен: Дейвид Бауи “Rebel Rebel“

№6 се носи над документални филми, комедии, трилъри и екшъни: Норман Грийнбаум и “Spirit in the Sky”

№5  – е за група, чието име ще произнесете поне по два начина и ще сте прави и в двата случая: Lynyrd Skynyrd “Sweet Home Alabama”

№4 предизвиква треска в събота вечер: The Trammps “Disco Inferno”

№3 е двойна благина: Дейвид Бауи и Queen “Under Pressure”

№2 е за “известния американски изпълнител на популярни песни” Марвин Гей с аудио-оргазмиката „Let’s Get It On“, защото киното не може без тези моменти.

№1 и най-използвано парче в саундтраци е… постмодернистичният, ницшеянски хит на Рихард Щраус “Also Sprach Zarathustra“

Този пост щеше да бъде много по-труден, ако бях лекар или нямаше сайтове като:

http://www.what-song.com/

Там можете да разберете и кои са най-често използваните автори на музика в киното. И Моцарт не е първи.

2 thoughts to “10-те най-използвани песни в киното

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *