Skip to main content

Най-добрите 30 филма направени по комикси – Част I

Плакат Superman II the Richard Donner cut

 

Това лято супергероите създават суперпроблеми и филмовите барони губят суперголеми суперпари. Видяхме камикадзе полета на The Green Hornet, падението на Thor, молитвата за нещо повече на Priest, надеждата на X-Men, крошето безсмислие на Sucker Punch, угасването на Green Lantern. Предвкусваме разочарование за Captain America, обзема ни безнадежност за Conan the Barbarian.

Има обяснения.

Момчетата не ходят на кино – приходите от комикс-филми идват от мъжката половина на човечеството на възраст под 25. От тях се очаква да отидат с приятели, да си купят комикс, стикер, тениска, играчка. Знаете ли какви са резултатите на 3-те големи филма за тази година? 46% от зрителите на X-Men: First Class са били мъже до 25 години, 37% от зрителите на Green Lantern и 28% от тези на Thor са били в тази възрастова група.

3D-то унищожава филмите – желанието нещо да изскочи от екрана към лицето на зрителя не прави филма качествен, но качествено го оскъпява. Можем да дефинираме и теорема: Колкото повече 3D, толкова по-двузмерни стават героите.

Но ние обичаме комикси. И в годината на тяхото филмово падение решихме да направим голяма, тлъста класация, която се простира през четири десетилетия и включва златните филми по истории в картинки.

За да е още по-интересно добавихме DC vs. Marvel каунтър. Нека веднъж завинаги да разберем кой е по-добър.

Започваме.

Superman 1978 (Супермен)

Comics2Movies_1.001

Базиран на: Superman на Джери Сийгъл и Джо Шустър, първа публикация 1938

Той е легенда. Той е икона, запазена марка и символ. Той е № 1.

Кевин Смит мечтае да снима Супермен, а Тарантино прави супергероя част от финалния диалог на Kill Bill vol. 2. Но 30 години по-рано режисьорът Ричард Донър получава шанс да остане в историята.

Той избира Марлон Брандо за бащата на момчето от Криптон. Джийн Хекман е Лекс Лутър, вечният враг. А Кристофър Рийв е Супермен – в още два продължения и цял живот. „Ще повярвате, че човек може да лети“ – пише на филмовия плакат – Кристофър го доказа.

Batman 1989 (Батман)

Comics2Movies_1.002

Базиран на: Batman: The Dark Knight Returns на Франк Милър, първа публикация 1986 / Batman е създаден от Боб Кейн и Бил Фингър, първа публикация 1939

Батман е моят супергерой. Супергерой без супер сили. Филмът на Тим Бъртън не е първата адаптация, но е важен, защото изтри карикатурния стил, който използваха дотогава.

Въображението на режисьора създаде цял нов свят – мрачен, стилен, готически. Джак Никълсън дефинира Жокера и привлече възрастните в киносалоните. Майкъл Кийтън вдигна летвата за всички следващи черни рицари и повечето минаха под нея. Batman 1989 е от първите филми с мащабна рекламна кампания. Дори аз  – детето в соц. НРБ-то имах лепенки и дъвки с картинки. Филмът спечели 400 милиона долара и наложи стандартите за адаптиране на комикси в бъдеще.

Dick Tracy 1990 (Дик Трейси)

Comics2Movies_1.003

Базиран на: Dick Tracy syndicated comic strip 1931-1977, автор Честър Гуулд, публикуван за първи път в Detroit Mirror

Режисьор е Уорън Бийти, той изпълнява и главната роля на легендарния детектив. Цветовете са поразителни. Бийти използва оригиналните 6 от комикса – червено, синьо, жълто, зелено, оранжево, лилаво – плюс черно и бяло. За участието си Мадона получава хонорар от 35 000 долара. Любима реплика, която описва цялата й кариера: I know how you feel. You don’t know if you want to hit me or kiss me.

Batman Returns 1992 (Батман се завръща)

Comics2Movies_1.004

Базиран на: Batman създаден от Боб Кейн и Бил Фингър, първа публикация 1939

Филмът има много плюсове – кинематографията, костюмите, камерата, кастингът. Кристофър Уокън е Макс Шрек, Дани Де Вито е Пингвинът, а Мишел Пфайфър е Жената котка – най-добрата. Съжалявам Джули Нюмар, Лий Мериуедър, невероятна Ърта Кит, безнадеждна Хали Бери и претрупана с надежди Ан Хатауей. Има само една.

The Crow 1994 (Гарванът)

Comics2Movies_1.005

Базиран на: The Crow на Джеймс О’Бар, първа публикация 1989

Това е първият и последен голям филм на Брендън Лий. Синът на Брус Лий става част от класическа история за силата на любовта и възмездието. Героят му Ерик Дрейвън се връща от отвъдното, за да отмъсти за своето и на годеницата си убийство. Връща се като безсмъртна комбинация от Жокера, Робърт Смит от The Cure и луд фен на KISS. Апропо, The Cure са основен участник в саундтрака.

Едни казват, че нелепата смърт на Брендън, по време на снимките, е предречена от баща му. Други, че се дължи на проклятие, а според трети е дело на триадите. Черният факт обгръща филма в мистерия.

The Mask 1994 (Маската)

Comics2Movies_1.006

Базиран на: The Mask на Джон Аркуди и Дъг Манке, по идея и скеч на Марк Ричардсън от 1982

Сложете си маската. Тя ви дарява с огромна зелена глава, конски зъби и безгранични сили. Има една подробност – напълно откачате. The Mask 1994 е ракетата носител за Джим Кери. Той откри герой перпетум мобиле, достатъчно маниакален, амфетаминен и екстатичен, за да го изпрати сред звездите. Анимацията, хореографията, сценографията са бомбастични – като Камеран Диас. Долу, Майло! Долу!

Men In Black 1997 (Мъже в черно)

Comics2Movies_1.007

Базиран на: The Men in Black на Лоуел Кънингам, първа публикация 1990

Представете си, че Земята е галактически хан за извънземни. Представете си човек, който е управляван от малко същество скрито в главата му. Представете си, че цяла цивилизация живее в шкафче и се кланя на ръчен часовник. А вселена може да се помести в котешки нашийник. Представете си, че има тайна организация на мъже в черни костюми, която се грижи във всичко това да има някакъв ред.

Научно-фантастична салата от Клифърд Саймък, Тери Пратчет, Дъглас Адамс, популярни НЛО митове, ситуационна комедия, оптимистичната енергията на Уил Смит, бездънния погледът на Томи Лий Джоунс и невиждани до тогава специални ефекти. Филмът е оригинален и въздействащ – имате чувството, че сте го гледали вчера, а не преди 13 години. КОЛКО ГОДИНИ?!!!

Втората част беше с Майкъл Джексън, а третата се работи в момента, но съм сигурен, че оригиналът ще си остане най-добър.

Blade 1998 (Блейд)

Comics2Movies_1.008

Базиран на: Blade на Марф Улфман и Джийн Колан, първа публикация 1973

Доброто старо време, когато вампирите хапеха, колеха и лочеха кръв. Свирепа, стилна и секси адаптация, която превъзхожда следващите две продължения. Началната сцена е феноменална. Така трябва да започва всеки филм, даже романтичните комедии.

Ghost World 2001 (Призрачен свят)

Comics2Movies_1.009

Базиран на: Ghost World на Даниел Клаус, първа публикация 1993

Даниел Клаус е автор на алтернативни комикси. Това са комикси собственост на своите автори, а не на някое от големите издателства. Най-често те разказват житейски, а не супергеройски истории и макар да са с малък тираж, могат да имат голям културен ефект.

Клаус работи по адаптацията на Ghost World с режисьора Тери Звигов. Те събират талантлива трупа: Тора Бърч, Стив Бушеми, Скарлет Йохансон, Боб Балабан, за да направят филм, който губи пари, но печели адмирации. Това не е стандартната тийн комедия – няма пияни сърфисти, плажни огньове, пръдни и цици, ако изключим тези на Скарлет Йохансон, но това е невъзможно.

Инит и Ребека са две сардонични приятелки, които завършват гимназия и се изправят пред опасна възможност – да станат възрастни. Инит, подобно на нас през последните 20 години, знае какво мрази, но не и какво обича. Сменя стилове, прически, кисели със сръдливи настроения. Уплашена е, че нещата няма да са същите. Много искате да ви бъде приятелка, но и да я замерите с торта – право в лицето. Историята е топла, смешна, човешка. Трябва да я гледате.

Road to Perdition 2002 (Път към отмъщение)

Comics2Movies_1.010

Базиран на: Road to Perdition на Макс Алън Колинс, първа публикация 1998 / Комиксът е по манга серията Lone Wolf and Cub на Казуо Коике от 1970

Сам Мендес събира Том Ханкс, Пол Нюман, Даниел Крейг и Джъд Лоу в една продукция без големи специални ефекти, но с голямо сърце. Оригинална история, отлична режисура, златна кинематография, силни мъже в костюми от три части и дъжд. Това е класа!

X-Men 2000 (X Мен)

Comics2Movies_1.011

Базиран на: The X-Men на Стан Лий и Джак Кирби, първа публикация 1963

Светът на X-Men е пълен с много герои, много мутации, много сили. Мутантите влизат по различни, комплицирани начини във взаимоотношения с цялата вселена на Marvel. Нужно е умение да избереш правилните от тях, да структурираш история, да я разкажеш интересно. Изправен си и пред друга трудност – костюмите. Стилът на Marvel е те да са ярки трика в синьо, жълто, червено и много подплънки. Първият режисьор, който се проваля е Джеймс Камерън, той се отказва от проекта в началото на ‘90-те. В началото на новото хилядолетие Браян Сингър се справи – не блестящо, но колкото да загрее за…

X2 2003 (X-Men 2)

Базиран на: X-Men: God Loves, Man Kills на Крис Кларемонт и Брент Андерсън, първа публикация 1982

Един от начините да фокусираш шарените групички от мутанти е да им дадеш общ враг. Идеята работи. Филмът прави повече пари за една седмица, отколкото целия първи опит. X2 заковава още с първата сцена.

American Splendor 2003 (Американски разкош)

Comics2Movies_1.013

Базиран на: American Splendor, автобиографичната комикс поредица на Харви Пекър, първа публикация 1976

Някои хора са като отворена книга – Харви е комикс. Жанрът е драма-комедия. Режисьорът е Робърт Пулчини. Пол Джамати е Харви Пекър, кисел, хипохондричен болничен чиновник, който прекарва дните си в четене и слушане на джаз. После решава да пише за това в комикс.

Намирането на работа, на партньор, на смисъл да живееш, ежедневието като зомбиращо, но пълно с ирония изживяване са темите, които вълнуват Харви Пекър. Той ни напусна миналата година, но докрай вярваше, че комиксите имат по-голям потенциал, отколкото повечето хора предполагат.

Spider-Man 2002 (Спайдърмен)

Comics2Movies_1.014

Базиран на: Spider-Man на Стан Лий и Стивън Дитко, първа публикация 1962

Най-накрая филм, който започва с началото! Има екшън и готин костюм, но преди всичко характер. Характерът на Питър Паркър. Тоби Макуайър влиза в кожата на смотания гимназист, а режисьорът и фен Сам Рейми успява да предаде емоциите в душата на Питър и правдоподобно да покаже трансформацията му в супергерой.

Таймингът също е важен. Филмът излиза една година след атаките срещу Световния търговски център. Вече сме писали за терапевтичния ефекта на супергероите върху масовата психика, особено в моменти на изпитания. Спайдърмен е закрилникът на Ню Йорк. А целувката надолу с главата (бляк!) – тя накара момичетата да харесват комикси – поне за малко.

Spider-Man 2 2004 (Спайдърмен 2)

Comics2Movies_1.015

Базиран на: герои и случки от Spider-Man на Стан Лий, първа публикация 1962

Още по-добър, още по-голям, още по-сериозен. Питър Паркър има проблеми – вкъщи, в училище, в работата. Приятелката му го зарязва. Шефът му крещи. Хората го мразят. Супергероят пада пред очите ни, боли го, сам е, човек е. Любима сцена…

 

Тук спираме, за да погледнем нашия DC vs. Marvel брояч. Той показва равенство. Кой ще победи?  Ще разберем следващата седмица.

 

8 thoughts to “Най-добрите 30 филма направени по комикси – Част I”

  1. Нуша още не е гледала American Splendor, надявам се твоята препоръка да е по-силна от моята 🙂

  2. Road to Perdition беше учудващо добър за мен. Гледах го с огромен скептицизъм, но наистина ми хареса. А Blade беше един от първите наистина добри филми по комикс, които бяха приети малко по-сериозно. Batman на Тим Бъртън си е класика. И естествено The Crow. А бе, гледал съм повечето от филмите в списъка, но тези ми допадат най-много. Добра компилация. Мерси за поста. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *