Skip to main content

Късо съединение в градa

 

Фото: Welcome to Sao Paulo 2004

Не знам за вас, но моите мисли се избистрят, когато се разхождам. Тялото се движи, а умът се рее като птица наоколо. Обичам да го правя, но не мога да го правя – жега е. Има решение. Мога да отида на кино – тъмно, прохладно, пълно с място за реене.

Перфектно, защото тази година темата на фестивала „Късо съединение” ще бъде: Градско пътешествие. Хората от Pozor ни предлагат да направим пътешествие из желани световни дестинации.

В „Добре дошли в Сао Пауло” ще посетим бразилския мегаполис, за да се запознаем с неговите забележителности и тайни кътчета през погледа на група режисьори, всеки от които представя своята история, случваща се по улиците на града. Сред тях са режисьорът на култовия немски филм „Сбогом, Ленин!” Волфганг Бекер, отличеният на фестивалите в Кан и Венеция Амос Гитай (”Обетована земя”, „Кедма”), единият от братята Каурисмаки – Мика, който показа любовта си към Бразилия с музикалния експеримент  „Бразилейриньо”, двукратният носител на „Сребърна мечка” от „Берлинале” Цай Мин-лян, испанската актриса Мария де Медейрос и бразилският музикант Каетано Велосо, озвучил шедьовъра на Алмодовар „Говори с нея”.

Искате ли да се пренесем в приказното градче Карс, познато от романа на Орхан Памук „Сняг”? В „Истории от Карс” петима турски режисьори ще ни разкажат 5 истории, които се случват в малкия град, близо до границата с Армения.

„Различният Берлин” ни кани на любопитна разходка из малко познатите места на града. Интересен експеримент на продуцента Кристиан Петерсен, който привлича 15 режисьора с различна сексуална ориентация и им възлага задачата да заснемат истории за гей обществото в Берлин. Условието е главните герои във филмите на режисьори лесбийки трябва да са хомосексуални мъже и обратното, при гей режисьорите водеща роля трябва да имат лесбийки.

Вдъхновени от класическия филм на Жан Виго „По повод на Ница”, осем режисьори решават да изразят любовта си към перлата на Лазурния бряг в „Сюита за Ница”. Сред тях са носителят на „Златна палма” Аббас Киаростами (”Вкусът на черешата”), награденият с „Оскар” Коста-Гаврас (”Музикална кутия”), отличеният със „Сребърна мечка” Раул Руис („Климт”), носителят на наградата за режисура от фестивала в Кан Павел Лунгин.

Трима американци – Мартин Скорсезе, Уди Алън и Франсис Форд Копола, режисират новели за любимия си град – Ню Йорк. В „Нюйоркски истории” Скорсезе ни запознава с екстравагантния художник Лайънъл Доби и неговата отдадена на рисуването асистентка Полет. Фамилията Копола, София Копола се включва в написването на сценария, ни среща с едно богато семейство, чиято дъщеря се забавлява единствено в присъствието на любимия си иконом. А Уди Алън подхваща темата за едиповия комплекс, представяйки историята на една властна майка, която по никакъв начин не иска да изостави любимия си син.
С програмата съставена от български късометражни филми „Българско късо съединение” за кратко ще се пренесете в британската столица, благодарение на филма „Лондон” на Иво Чомаков, който представя приключенията на един поляк сред забележителностите на града.

Изберете си посока и пътешествайте от 21 юли до 18 август в: Дома на киното, Евро синема, Институт Сервантес, Американски културен център и Dada Cultural Bar.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *