Skip to main content

Красивото

Тя е малка, бледа и на външен вид болнава. Крехка – като кукла. Умна – сигурно е, когато проговори. Облича се като принцеса – безгрижна, безделна, безразсъдна и бездомна. Но никога безлична – дори, когато се опитва. Прекрасна е, нали? Казва се Хелена.

Хелена Бонам Картър e специална

Родена е в Лондон. Издънка на фамилно дърво, което включва граф и министър-председател на Великобритания, политици, дипломати, банкери, индустриалци, а също адмирал, барон, продуцент, писател, актьор, изкусен оратор, театрален режисьор, съпругата на Ротшилд, играч на крикет, Иън Флеминг и дори първата професионална медицинска сестра – Флорънс Найтингейл.

Баща й е директор в Bank of England, a майка й получава нервен срив, когато Хелена е на пет. Нужни са три години, за да се възстанови. След тях майката става психоаналитик. По-късно Хелена ще й плаща, за да прави психопортрети на потенциалните й героини.

Хелена Бонам Картър е принцеса

Tя е най-малкото дете в семейството, има двама братя – Едуард и Томас. Хелена учи в частното девическото училище South Hampstead, а после завършва и Westminster School, което се казва така, защото е до двореца. Кандидатства в King’s College, Cambridge, но е отхвърлена. Не заради оценките, а защото хората от изпитната комисия решават, че тя ще започне актьорска кариера и ще напусне по средата на обучението. Отказът я тласка окончателно към киното.

Хелена Бонам Картър е естествен талант

A Room with a View 1985

Никога не е взимала уроци по актьорско майсторство. През 1979 печели национален конкурс за млади писатели, използва парите от наградата, за да се запише в кастинг агенция. Филмовият й дебют е A room with a view 1985 (Стая с гледка), филмът печели 3 награди Оскар и още 6 номинации.

 

Ще последват множество роли на дами от едуардианската епоха и аристократки: Lady Jane 1986 (Лейди Джейн), Where Angels Fear to Tread 1991, Howards End 1992 (Имението “Хауърдс Енд”), The Wings of the Dove 1997 (Крилете на гълъбицата), Hamlet 1990 (Хамлет), Henry VIII 2003 (Хенри VIII).

Обмислям да си извадя няколко ребра, защото се очертава да нося корсети до края на живота си – шегува се тя – Мразя този си образ, искам да разтърсвам хората.

Иска, иска, но отказва главната роля в Breaking the Waves 1996 (Порейки вълните), заради секс сцените. Ролята носи голямата награда на кинофестивала в Кан на Емили Уотсън, а Хелена остава да чака.

Госпожица Бонам Картър все пак разтърсва хората

Много режисьори мислят, че има стотици начини да се заснеме една сцена. Хелена ще се срещне с мъж, който вярва, че има само два – като единият е грешен. Името му е Дейвид Финчър, разтърсването е Fight Club 1999 (Боен клуб).

Fight Club 1999

Финчър я иска, но студиото налага Рийз Уидърспуун. Представете си, колко тъпо щеше да се получи! Накрая Уидърспуун прави верния избор за всички нас – отхвърля ролята като: „твърде мрачна за мен“.

 

Хелена изгражда героинята си Марла Сингър от пепелта на Джуди Гарланд, чиито последни  години са белязани от алкохола и наркотиците. Хелена се вживява – дори кара гримьорката да работи с лявата ръка, за да постигне занемарено-сексапилния вид, който ни влудява. А да, секс сцената. По време на снимките Хелена и Брат Пит са облечени в трика. Телата са „разголени“ с компютърни ефекти.

Хелена Бонам Картър – вещици, кралица, муза

През 2001 тя участва в ролята на маймуна – разбира се, аристократ – в Planet of the Apes 2001 (Планетата на маймуните). Носи маска, зъбни протези и много гъста, черна козина. Точно такава я харесва Тим Бъртън. Пламва любов.

 

Alice in Wonderland 2010

Бъртън започва да я използва в почти всичките си филми: Big Fish 2003 (Голяма риба), Corpse Bride 2005 (Булката труп), Charlie and the Chocolate Factory 2005 (Чарли и шоколадовата фабрика), Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street 2007 (Суини Тод), Alice in Wonderland 2010 (Алиса в Страната на чудесата).

Хелена Бонам Картър има нужда от пространство…

… и Тим Бъртън също. Те не живеят заедно, макар да са женени и да имат две деца. Живеят в съседни къщи, които са свързани. Факт, който скандализира повечето хора. Не и мен – аз се възхищавам. Къщата на Хелена е женствена, а тази на Тим готическа и пълна с разни щуротии. Тим обича да е тихо, Хелена непрестанно да бърбори. Хелена обича да спи, Тим страда от безсъние, а когато успее да заспи – хърка. Предполагам, че не се карат за тоалетната и чий ред е да измие чиниите – предричам дълга връзка.

Хелена Бонам Картър – Oh, she’s so posh!*

Из ТВ интервю:

Крейг Фъргюсън: You are terribly posh, terribly, terribly posh.

 

Х.Б.К.: Some people think I’m posh but I’m not. It’s the biggest lie.

 

Крейг Фъргюсън: You’ve got three names that’s how posh you are.

 

 

 

Хелена не е „модна икона“, дори не знам какво означава това – сигурно и тя. Но има собствен стил, което е невъзможно да кажем за повечето звезди. Стилът, който модните критици определят като: „ексцентричен“, „луд“ и “опърпан шик” е инспириран от Вивиан Уестууд и Мария-Антоанета.

Според мен модата е за забавление – казва тя – Аз съм актриса и нося костюми, а не някакви си дрехи.

Хелена Бонам Картър печели

Има актьори, които са сред вечно номинираните, но никога сред наградените. Питър О‘Тул е номиниран осем пъти за Оскар и не е печелил нито веднъж, Ричард Бъртън – седем, но със същия резултат. Хелена е номинирана два пъти и шест пъти за Златен глобус. Миналата година и най-накрая успя да открадне една Бафта, за поддържащата роля на кралица Елизабет в The King’s Speech 2010 (Речта на краля). В благодарствената си реч тя каза: Посвещавам тази награда на всички поддържащи съпруги, на кралицата майка и на моята майка, която беше прекрасна.

Карл Краус пише, че жена, която не може да бъде грозна, не е красива. Във втората половина от кариерата си Хелена избира да играе неугледни, мръсни, страшни жени. Дали е вещицата Моргана, госпожа Лъвет, Белатрикс Лестранж, шимпанзе, труп или лицето на Скайнет тя успява да направи противното – чаровно, неприятното – приятно,  грозното – красиво. На нас ни остава само да му се наслаждаваме.

__________________________________________________________________________________

*posh  — adj 1. smart, elegant, or fashionable; exclusive. 2. upper-class or gentee

 

3 thoughts to “Красивото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *