Skip to main content

Оръжията в киното – Револвери

Леонардо ди Каприо, The Quick and the Dead 1995

 

Виждали ли сте ютия на въглища? Чугунена и с петле на върха? Виждали ли сте парен локомотив? А крачна шевна машина? Кога за последно навихте часовник, писахте с молив, направихте кафе в джезве?

Тези предмети са от друга ера. Те са антични, архаични, анахронични – аналогови. По дяволите!  Те са еднофункционални!!! Затова са заточени на нечий таван, захвърлени са в нечие мазе, забравени са под нечие легло, прашасват в нечий ъгъл.

Но те имат едно важно качество – работят. Просто работят. Направени са така. Работили са за баба ви, а преди това за нейната баба. И най-вероятно, ако ги позачистите и наплюнчите – могат да заработят и за вас. Не им трябват контакти, батерии, акумулатори, кабели, щепсели, разклонители, адаптори, сензори, чипове, платки. Не им пука за версията на операционната ви система. Нехаят за вируси. Работят, защото са родени с нещо, което липсва на всяка  дигитална джаджа около вас – доживотна гаранция.

Револверът е от тази ера. Евтин, мощен и елементарен – дори за пацифист, револверът работи. Работодателите му са мъже с имена като: Бъз, Ред, Рекс, Рустър, Смайли, Уоли, Коди, Джими и Джони Мак Браун, Сънсет Карсън, Уайлд Бил Хикок, Били Хлапето, Джеси Джеймс, Бъч Касиди, Сънданс Кид, Шафт, Булит, Старски и Хъч. Мъже, които яздят: Рейвън, Ребъл, Рейнджър, Ръш, Тъндър, Таргет, Тригър, Мустанг GT и Гран Торино.

Днес отдаваме почит на револвера в киното.

_____________________________________________________________________________________

Colt Single Action Army

Цев, петле, барабан, спусък и дръжка – комбинация известна като Peacemaker. Револверът е разработен от Colt за нуждите на американската армия. Той е на официална служба от 1873 до 1892, но става популярен и сред фермери, авантюристи, бандити, мъже на закона. Уестърн без Colt Peacemaker не e уестърн.

 

Предлагал се е в десетки разновидности. Една от тях е легендарна – Colt Buntline Special или револверът на Уаят Ърп. Според биографията на Уаят моделът с дългата 16 инча цев е направен специално за него.

Peacemaker и Джон Уейн, True Grit 1969

Според разбирачи едва ли Уаят е обикалял с нещо подобно из Додж Сити. По-скоро е бил въоръжен със Smith & Wesson Model 3, а тази легенда е седяла заплашително на бюрото му. Понякога символът е по-силен от куршума. Но само понякога.

 

 

 

______________________________________________________________________________________

Colt Python .357 Magnum

“Най-добрият револвер правен някога” се ражда през 1955 и напуска официално масовото производство през 1996. Налични са специални серии. Този револвер е  бил в ръцете на гангстери и на ченгета, на добри, и на лоши.  Размахвали са го: Лорънс Фишбърн, Самюел Л. Джексън, Дензел Уошингтън, Бърт Рейнолдс, Джеймс Бролин и даже Том Ханкс.

 

Задължителен е, ако правите филм със зомбита.

 

The Walking Dead 2010

______________________________________________________________________________________

Smith & Wesson Model 36

Това не е най-използваният револвер в американските кримки и полицейски драми. Предполагам, че тази чест е за Colt Detective Special – стандартно оръжие за детективи и ченгета. Но Smith & Wesson Model 36 носят: Ал Пачино в Serpico 1973 (Серпико), Джеймс Каан в The Godfather 1971 (Кръстникът), Джийн Хекман във French Connection II 1975 (Френска връзка 2), Робърт Де Ниро в Taxi Driver 1976 (Шофьор на такси) – Are You talkin’ to me?

Любимата ми сцена с този револвер е от филм на Андрей Кончаловски.

______________________________________________________________________________________

Ruger Super Redhawk Alaskan .454 Casull

Този револвер изобщо не е филмово популярен. Видях го, когато гледах Faster. Използва го Шофьорът, героят на Дуейн Джонсън. Не знам почти нищо за него, освен, че е феноменален и можете да го използвате за рушене на стени.

 

 

 


______________________________________________________________________________________

Smith & Wesson Model 29

.44 Magnum – дори и момичетата знаят, че не говорим за сладолед, а за най-известния револвер в киното. Той се продава от 1955 до днес, но става популярен през 1971, когато попада в ръцете на Клинт Истууд за ролята му на Хари Калахан – Мръсният Хари. Ефектът от филмите – магазините за оръжие са опразнени и дълго време не могат да задоволят търсенето. Което доказа поне две неща:
1.    Силата на изкуството.
2.    Повечето мъже се надценяват опасно.

 

Следващият път ще ви зарадваме деня още повече. Бъдете живи!

Оръжията в киното – Хладни оръжия

Оръжията в киното – Метателни оръжия

4 thoughts to “Оръжията в киното – Револвери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *