Skip to main content

Bill Cunningham New York 2010

Интересувате ли с е от дизайн, фотография, мода? Ако да, то сигурно сте гледали някой от тези филми. И ако ви харесват, и ако ги мразите е задължително да гледате Bill Cunningham New York 2010.  

Филмът е за модата, фотографията, цветовете, града, шума, висшето общество и низшето общество, но преди всичко за един удивителен човек на име Бил Кънингам – съвременен Диоген, който носи не фенер, а фотосветкавица.

Знаете ли, че Диоген е първият човек, който използва думата „космополитен“.  Той казвал, че е гражданин на света. И това се е случвало във време, когато хората били категоризирани мигновено, в зависимост от града на произход и дрехите, които носят. Всъщност, нищо не се е променило. Дрехите продължават да са важни, а Бил е посветил живота си, за да ги снима – тях и хората, които ги носят.

Една от най-популярните истории за Диоген е срещата му с Александър Македонски. Когато великият пълководец се спрял пред философа и го попитал дали може да му услужи, Диоген отвърнал „Би ли се дръпнал? Правиш ми сянка.” А Бил е известен с това, че не се продава – в град, в който това е начин на живот.

Той прави колажи с модата на улицата. Улавя идеи, тенденции, цветни петна. Един от материалите му е паралел между дрехите от модния подиум и тези, които носят истинските жени. Бил винаги пише с обич за хората. Списанието, в което работи тогава, маха неговия текст и го сменя с жлъчен, подиграващ жените от улицата. Бил напуска работа на следващия ден.

Това е той. Кара колело и поправя с лепенки мушамата си за дъжд. Храни се в заведение за 3 долара, но има приятели, които имат милиарди. Отказва чекове, но приема чаша вода. Спи сред работата си, която нарича удоволствие. Дали това е щастието? Отговорът е може би в последните 10 минути от филма.

P.S. Ани, благодаря ти, че направи колажа с филмовите постери.

7 thoughts to “Bill Cunningham New York 2010

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *