Skip to main content

15 факта за киното, които ще променят живота ви

Sir Alfred Hitchcock

…или не, но знаете ли, че:

#1 Алфред Хичкок не е имал пъп. Пъпът му е бил зашит след претърпяна операция.

#2 Пол Нюман се е срамувал толкова от ролята си в The Silver Chalice 1954 (Сребърният бокал), че след премиерата пуска голяма обява в списание Variety, в която моли за извинение публиката. Мисля, че много хора могат да се поучат.

#3 Хорас и Даида Уилкокс основават Холивуд през 1887. Двамата вярвали, че той ще стане най-чистата и голяма религиозна комуна в САЩ. Алкохолът бил забранен, а всеки получавал безплатно земя, но само, ако е съгласен да построи черква. A днес там живее Чарли Шийн.

#4 Защо повечето анимационни герои имат по 4 пръста? Елементарно, Уотсън – защото е отнемало много време на аниматорите, за да направят ръцете както трябва във всеки кадър. Повече време – повече пари за продукцията – ergo, един пръст пада.

Bugs Bunny

Защо обаче повечето класически рисувани герои носят ръкавици?

Всичко започва с Мики Маус през 1929, белите ръкавици давали възможност зрителя да различава ръцете на героя. Мики бил черен, но ръкавиците остават дори, когато лентата става цветна. По същата причина Бъгс Бъни е с бели ръкавици, даже повечето време носи само тях. Всички герои в The Simpsons също са с четири пръста, освен Бог – той е с пет. Апропо, оригиналният Шерлок никога не е казвал: “Елементарно, Уотсън”.

#5 Като говорим за Шерлок… Факт, който научих в неделя – благодарение на госпожица Б. Знаете ли, че Майкрофт Холмс, братът на Шерлок в Sherlock 2010, брилянтният продукция на BBC, се изпълнява от сценариста на сериала – Марк Гатис? Вече знаете. Благодаря, Б.

#6 Сър Артър Конан Дойл обаче не е най-екранизираният писател. Честта е за Уилям Шекспир. По неговите произведения са заснети над 400 филма, това включва и модерни адаптации на произведенията му като: West Side Story 1961 (Уестсайдска история), преразказващ “Ромео и Жулиета”, My Own Private Idaho 1991 (Моят личен Айдахо), базиран на “Хенри IV” и “Хенри V”, The Lion King 1994 (Цар лъв), по мотиви от “Хамлет”, както и няколко класики на Акира Куросава.

#7 Всички часовници в Pulp Fiction 1994 (Криминале) показват 4:20. Това обаче е мит. Можете да видите, че часовникът от великата сцена с Кристофър Уокън е спрял на 12 без 15.

 Pulp Fiction 1994
Pulp Fiction 1994

#8 Първоначално Кристофър Уокън е бил избран за ролята на Хан Соло в Star Wars.

#9 Филмът с най-много псуване се казва… Fuck. Думата е произнесена 824 пъти. Това е документално изследване за произхода, разпространението, употребата и културните аспекти на тази гъвкава и утилитарна дума.

#10 Най-скъпият филм в историята на кино продукциите не е Avatar 2009 (Аватар), той е най-печелившият филм – носи $2 782 275 172.

С официален бюджет от $237 милиона филмът е петият най-скъп в света. По-големи бюджети имат: Harry Potter and the Half-Blood Prince – $250 милиона, Spider-Man 3 – $258 милиона, Tangled – $260 милиона. Най-скъпият филм – поне за сега, е Pirates of the Caribbean: At World’s End, направен е за $300 милиона.

#11 Най-губещият за всички времена е Cutthroat Island 1995 (Островът на главорезите) с производствен бюджет от $115 милиона, той носи приходи от $18,5 милиона. Ако се добавят парите за реклама и инфлацията – загубите са за над $147 милиона. Режисьор е Рени Харлин, а в главната роля е съпругата му Джина Дейвис. Филмът банкрутира Carolco Pictures, Inc. Бум!

# 12 Робърт Родригес заснема втория си филм El Mariachi 1992 (Ел Маричи) със $7 000. За да събере 3 000 от тях Родригес се съгласява да бъде опитно зайче за фармацевтична компания. Той тества лекарство за понижаване на холестерола, плащат му по 100 долара на ден, за период от 30 дни.

Родригес пише сценария буквално в лабораторията. Там се запознава и с една от звездите на филма – Питър Маркарт, който също работел като човешки лабораторен плъх. Почти целият бюджет за филма е изхарчен за лента и камера. Версията, която обаче се разпространява по кината е с пост-продукция за около $1 милион.

#13 В сцената с изскачащия новороден пришълец, в Alien 1986 (Пришълецът), режисьорът Ридли Скот без предупреждение напръсква актьорите с карантия и остатъци, купени от близката касапница. Затова реакцията на ужас и погнуса е толкова истинска.

#14 Лъвът от първото лого на MGM убива треньора си и двама асистенти, един ден след заснемането на логото – Shit happens.

#15 И накрая нещо тематично – над 19 000 литра овесена каша са използвани в Jurassic Park III 2001 (Джурасик парк 3), за да се направи динозавърското ако. А, бе целият филм беше:

2 thoughts to “15 факта за киното, които ще променят живота ви”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *