Skip to main content

Познай кой ще дойде на вечеря?

Wield 1997

Въпросът е американски. Те си падат по такива неща. Ако можехте да вечеряте с 5 известни личности, кого бихте поканили?

Дори последният филм на Уди Алън Midnight in Paris 2011 (Полунощ в Париж) черпи идеята си от отговора на този въпрос. Според статистиката най-често избирана за вечеря е Майка Тереза, което е лицемерно, но и глупаво.

Представете си, колко гадна би била подобна вечеря. Майка Тереза седи в края на масата, сгъната на три, а пълните й с укор очи питат: “Това ще го ядете ли? Ама, и десерта ли? Колко струва?”.

В същата група попадат Ганди, Буда, Моисей, Исус, апостол Павел, Мария Магдалена – като само за последната признавам, че при определени условия може да стане интересно, поне до момента, когато някой спомене камъни.

Изобщо няма да коментирам тези, които казват Господ. Не само защото Той не е човешко същество per se, но и защото подобен избор показва големи проблеми с Егото.

Интелектуалците ласкаят себе си като избират Дарвин, Айнщайн, Моцарт, Леонардо да Винчи и Шекспир. Какво ще се случи на подобна вечеря? Първо ще разберете, че сте глупави и бездарни – в най-добрия случай посредствени. Второ – ще откриете, че етикетът се е променил много през последните 5-6 века.

„Победителите по душа“ често се спират на велики лидери – Чърчил например. Според мен, ако поканите Чърчил, задължително трябва да поканите и Хитлер, за да има кого да обижда. Разбира се, вечеря с Хитлер би ви докарала ужасни киселини. Можете да поканите Кенеди, но за да е интересно трябва да поканите или Мерилин Монро, или още по-добре Лий Харви Осуалд – и да сервирате боб или други балистични храни.

ОК, кого бих избрал аз?

Разбира се, Шерлок Холмс и Оскар Уайлд, но единият е плод на въображението, а другият е плод. Затова ето 5 живи номинанта или поне бяха вчера.

Фран Лебовиц

Стивън Фрай

Дилън Моран

Джеръми Кларксън

Джон Клийз

Мисля, че това е велика 5-ца за велика хипотетична вечеря. А също личната ми рецептата за атомна бомба.

Кого бихте поканили вие?

17 thoughts to “Познай кой ще дойде на вечеря?

 1. Както казват американците: Уаааааааау! Бих приел да съм на такава вечеря. Единствено за Тим Бъртън не съм сигурен. От интервютата, които дава съм останал с впечатление, че не е много разговорлив.

 2. Излъгах.
  Зак Кондън и Мат Ридли ше поканя на вечеря.
  Единият е добро американско момче, което на 20 години направи чудна група за френско-балканска музика и я кръсти Beirut. Другият е написал чудесната книга „Геномът“, която все не мога да прочета.

 3. Тая. Откъде пък знам, че е чудесна като не съм я прочела?? Ама все я започвам де.

 4. Катрин Деньов
  Пати Смит
  Стивън Фрай & Хю Лори /задължително заедно 🙂
  Хелън Мирън
  Иги Поп

 5. тук извадих смях по-кръшен и сърцат и от този на леля Бейб :))))
  тадаммммм за моята петица :
  Удхаус – защото за да бъде добрата вечеря отлична е нужен остроумен кавалер;
  Джъд Лоу-защото все пак някой трябва да краси масата :))) а и може да влезе в ролята на Устър (но това е излишен бонус);
  Джим Морисън – защото още не сме се изяснили за: Do you know the warm progress under the stars;
  Александрина Пендачанска -защото имам да я питам нещо за Da Capo (но в никакъв случай да не подбира музиката);
  ииииииииииии задължително, но наистина задължително-иначе никакви вечери, никакви сбирки
  Ангъс Джоунс-защото, по дяволите, кой не би искал да излезе на вечеря с ДЖЕЙК ХАРПЪР :)))))))

  1. ако имащ достатъчно влияние $$$$$$$ :))))) ангъс не би отказал да задоволи една прищявка….. а и какво ли трябва да изиграе или направи в остатъка от живота си, че да не остане в историята като джейк :)))) моят отговор е-да, напълно възможно е :))))
   п.с. странно е, че въпросът ти не е насочен към друг от гостите ми и възможността физически да присъства не само на вечерята ми, но където и да било на този свят :)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *