Skip to main content

Подценени филми за уикенда – епизод 3

Open Range 2003

…И (засега) последен.

Open Range 2003 (Свободна територия)

Кевин Костнър е пример за А-звезда с Б-кариера. Човекът е мултимилионер, има 2 награди Оскар, снимал се е с Де Ниро и Конъри… и едновременно с това е направил едни от най-аграрните и интелектуално наакани филми.

Личното ми пренебрежение достигна пик, когато режисьор, ако не се лъжа Кончаловски, разказа, че Кевин има наръчник за филми. Тетрадка, в която е написал схема, по която се развиват всичките му истории, комбинирана с десетки правила. Например: колко раздърпан може да е героя след бой, до колко чашки алкохол може да изпие, колко може да разкопчае ризата си след това и прочие.

Причините Open Range 2003 да работи са: че е уестърн с красива кинематография, че участва любим актьор – Робърт Дювал и че не е написан от Кевин Костнър.

Cube 1997 (Кубът)

Cube 1997
Cube 1997

Поразителен научно-фантастичен филм, който съчетава А-класа идея с Б-класа актьори и диалог. 6 души се събуждат в куб, пълен със смъртоносни капани. Нямат храна, нямат вода, нямат представа, защо са тук и кой ги е пратил – правителството, военните, извратен богаташ, извънземни? Филмът носи тягостната мистерия и очакване на друг подценен филм – Sphere 1998 (Сфера). Разликата е, че Дъстин Хофман, Шарън Стоун и Самюъл Л. Джаксън са в сфера, а в Cube 1997 героите са… в куб.

Spoorloos 1988 (Изчезването)

Влюбена двойка пътува с кола от Холандия към Франция. Двамата отиват на романтична ваканция. Спират на бензиностанция. Момичето влиза в магазина, докато момчето си играе с фотоапарата. Момичето изчезва – без следи.

Минават три години. Момчето е вече мъж, който продължава да търси момичето. Той има обсесия – взима кредит, за да финансира безплодното си търсене, дава интервюта по телевизията, разлепва постери по улиците, лута се из тъмните алеи и крещи името на любимата си. Ситуацията е безнадеждна и тогава… получава бележка от похитителя.

Гениално структуриран холандски филм по градска легенда, която е в основата на поне още 3 велики филма. Ако можете да преглътнете евтиния вид и ‘80-тарската стилистика, ще се насладите. И в никакъв случай не гледайте осакатения американски римейк – The Vanishing 1993.

What Doesn’t Kill You 2008 (Родени престъпници)

What Doesn't Kill You 2008
What Doesn’t Kill You 2008

История вдъхновена от живота на режисьора и ко-сценариста Браян Гудман. Изненадващо качествена криминална драма, която проследява двама приятели от детство – Браян (Марк Ръфало, който е за 6-ца) и Поли (Итън Хоук), в опитите им да оцелеят в бандитските квартали на Бостън. Кажи ми кой ти е приятел, за да ти кажа какъв си…

Naked 1993 (Голи)

Naked 1993

Е… филм-образец на Майк Лейг. Е… най-добрата роля в кариерата на Дейвид Тюлис. Е… диалог за учебник по драматургия. Е… духът на времето.

Джони (Дейвид Тюлис) бяга от Манчестър, за да се спаси от гнева на семейство, чиято дъщеря изнасилва на улицата. Той отсяда при бивше гадже, но после решава да обикаля сам из Лондон.

С жестока честност филмът разкъсва, поглъща и смила ’90-те на миналия век. Тук са тревожността, страхът, очакването за нещо голямо, предчувствието за край. Тук са тъмните страни на душата, отчуждението и деградацията. Някъде зад тях ще откриете сгушен и оптимизма.

Starship Troopers 1997 (Звездни рейнджъри)

Starship Troopers 1997
Starship Troopers 1997

Когато си говорих с Кирил за подценени филми Starship Troopers 1997 беше първият, за който се сетихме. Кирил каза: „Задължително трябва да влезе“. Гледал съм го 5-6 пъти и всеки път ми харесва. Върховен миш-маш от военна епика, фантастика, сатира и романтика. А също и филм с участието на една от най-красивите жени в киното.

The Man from Earth 2007 (Човекът от Земята)

The Man from Earth 2007
The Man from Earth 2007

Oще един филм, който знам от Кирил. Супер филм, с театрални нотки, който започва с прощалното парти на професор Джон Олдмън. Колегите му от университета ще забележат, че за разлика от тях, той никога не остарява.

Автор на сценария е Джером Биксби, който пише и за Twilight Zone (Зоната на здрача). Той слепва в едно наука и мистика, история, и легенди, митове, и религии. Хапчето, което се получава не възбужда ушите или очите, а умът и въображението.

K-PAX 2001 (Кей Пакс)

E за душевноболен човек, който твърди, че е извънземен. Това е целият филм в еднo изречение. Той споделя жанров пояс с The Man from Earth 2007, но действа на друга част – сърцето ви.

In the Valley of Elah 2007 (В долината на Давид и Голиат)

In the Valley of Elah 2007
In the Valley of Elah 2007

Звездата е Томи Лий Джоунс, който печели Оскар номинация за Главна роля и с право. Брилянтен. Той е Ханк Дирфийлд – стар войн, който решава да открие сина си, изчезнал след завръщане от мисия в Ирак.

Falling Down 1993 (Пропадане)

Falling Down 1993
Falling Down 1993

Майкъл Дъглас. Майкъл Дъглас. Майкъл Дъглас. Видяхте го в костюм, нали? Той е създаден, за да носи костюм. Всичките му запомнящи се роли са на хора в костюми. Това е шанс да го видите като екшън антигерой по къси ръкави и ярост. Той е Уилям Фостър, средностатистически човек, ебан от системата – всеки ден, но не и днес.

________________________________________________

И за край два филма бонус, които ми казаха в последния момент. Единия съм гледал, но не си спомням, а другия не си спомням да съм гледал: La cité des enfants perdus 1995 (Градът на изгубените деца), сюрреалистичната фантазия на Марк Каро и Жан-Пиер Жьоне и Searching for Bobby Fischer 1993 (В търсене на Боби Фишер), режисьор е Стивън Зейлиън, а историята е за малък шахматист и неговият амбициозен баща.

Свързани постове:

Подценени филми за уикенда – епизод 2

Подценени филми за уикенда – епизод 1

15 thoughts to “Подценени филми за уикенда – епизод 3”

 1. Има някакво недоразумение. K-Pax е надценен, не подценен филм 🙂 На мен ми е предсказуем, американски, проповядващ хем неясно хем буквално „бягство от реалността“.

 2. Напротив. Според мен „бягството от реалността“ идва от желанието да се изразят не американски, а източни/ будистки ценности. Но това е само мнение.

  Някои мразят Кевин Спейси в този филм, истината е, че е трябвало той да е психиатъра, а Уил Смит извънземното, но Смит започва да снима друг филм и Спейси решава да се пробва като извънземен – на мен ми харесва.

 3. Хаха. Ти сериозно ли?
  Източните ценности нямат нужда от извънземни, за да се изразят 🙂 Още по-малко от драматично избиване на невинни семейства… Според мен си бил на 16 като си го гледааал : р

 4. Aвторът на романа, по който е филма, е веган и увлечен по идеите, които изразява Прот: че се прераждаме, „колелото на живота“ е източна философия. А също – кое е реално и кое не е и идеята, че просто трябва да спреш и да се вслушаш.

  Във филма има изтрита сцена, в която Джеф Бриджис казва на жена си: Don’t just play the notes, if you just play the notes you’ll miss it. – което е чист дзен.

 5. Ee, изтрита сцена, автор на Романа…

  Аз говоря за Филма такъв, какъвто е.
  Иначе ако търсиш нещо, винаги има как да го намериш 🙂

 6. И последно, щото стана твърде дълго:

  K-Pax е рожба на западен ум отвсякъде. Защотооо
  мъдростта и просветлението никога не идват като спасение на изток, спасението е коронния номер на западните религии, а нашия герой, въпреки че изглежда безкрайно мъдър, просто крещи да бъде спасен.
  Няма нищо източно и на емоционално ниво – начин на снимане, диалог..

  С леко извинение,
  Д.

 7. K-PAX Softley brushes on the subtleties of Eastern Religious Mores from the small archetypes embedded all over the film to the actual purpose of Prot. Spacey (Prot) assumes a predominantly didactic role throughout the entire film – it is as if the statements he makes embody general truths about a culture of peace which is strongly promulgated in Buddhism and Hinduism

  Повече можеш да откриеш ако Googl-неш Philosophy of the Arts K-PAX & Buddhism 🙂

 8. Смятам, че е по-уместно да гледаш филма още веднъж, вместо да се ровиш за цитати в Гугъл :)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *