Skip to main content

Mickey Mouse doesn’t have a fucking soul! *

*Чарлз Буковски

 

FYI: Стив Джобс умря. Можете да разберете от биографиите, които излязоха – “официалната”, “пълната”, “последната”, “тайната”, “скандалната” и “наръчникът със словото на…”. Можете да схванете от презентациите на Apple, които са без магия. Можете да познаете по последната рекламна кампания, която е банална, комунална, грозна и без чувство за хумор. Сега ще го доловите и по анимацията.

Продължавайте да четете, кратко е.

Филмите на Pixar са: за страхове, които ги е страх от хората, плъх, който мечтае да готви, сандък със стари играчки, които не искат да остаряват, супергерои, които живеят обикновен живот, боязлива рибка, която решава да преплува океана, къща, която лети с балони, извънземно, което полага изпит по похищение, роботче боклукчия, което се влюбва, непослушна настолна лампа.

Причината да ви въздействат е, че са измислени от група хора, които имат вкус към риска, обичат новите технологии, но знаят, че добрите истории са по-важни от тях. Историите, които докосват и децата, и възрастните.

When it sucks, say so – правило в Pixar

Brave 2012 (Храбро сърце) е нарисуван от хора на Pixar, обработен е със софтуер на Pixar, носи логото на Pixar, но не е филм на Pixar. На Disney е. С дисни герои, дисни “шеги”, дисни реакции и шибана тематична песен с женски вокали.

Имам фетиш, затова първото, което забелязах в главната героиня – принцеса Мерида, е че е с дълга, вълнуваща коса – точно като Рапунцел. Но за разлика от нея Мерида е своенравна, упорита и малко инат – точно като Мулан, тя иска да е момче във време, в което може да бъде само момиче. Мерида чувства природата – точно като Покахонтас… и не се страхува да навлезе в дълбоката, тъмна гора, където да открие вещица – точно като Снежанка. Мерида си комуникира със звяр, точно като Бела и дори среща омагьосан принц, точно като Тиана…

Добре, да се върнем на косата – прелестната, бухнала, дълга, развяваща се, разпръскваща се, разстилаща се коса. Единствената разлика между тази дисни принцеса и другите дисни принцеси е цветът на косата… който е точно като на Ариел.

 

Стив Джобс умря. Без лудостта му, която да я възпира и плаши трипръстата мишка ще вкара Pixar в средата на безопасните, незапомнящите се, но покриващи очакванията за приходи през първото тримесечие анимации. Този филм вече сме го гледали.

Мнението ми в едно изречение:

Brave is beautiful, но нищо повече.

Цитат от рекламната кампания Think different на Apple. Манифест от времето, когато Стив Джобс беше повече от жив.

 

2 thoughts to “Mickey Mouse doesn’t have a fucking soul! *

  1. It’s a review of Brave. The title is a quote by Charles Bukowski. His hatred of the “three-fingered son-of-a-bitch” as he called Micky Mouse was famous.

    Basically my opinion is that Brave is beautiful but nothing more. Oh, yes Steve Jobs is dead and you can feel it.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *