Skip to main content

Back off, Susan Boyle!

 

Ted 2012

Идеята за играчки, които оживяват е правена. Има я в приказки, книги и филми. Идеята за плюшено мече, което пуши, пие, псува и налита на бой не е.

Знаех, че Сет Макфарлан има талант – още преди да знам, че е Сет Макфарлан. Като студент гледах често Cartoon Network, така попаднах на филмче за говорещо куче и тъпия му стопанин. Причината да го запомня е, че кучето имаше кадифен глас и дикция на отегчен сноб. 10 години по-късно разбрах, че това е първият (излъчен) анимационен опит на Макфарлан.

Сет е човекът оркестър – пише сценарии, после си ги рисува, анимира, озвучава, продуцира, режисира и… ако е нужно, пее. Най-известният му продукт е сериалът Family Guy (1992-),  в който има говорещо куче с кадифен глас и дикция на отегчен сноб, но също: ¾ семейство Симпсън, ¼ South Park и буре колежански хумор.

Нямаше начин да пропусна Ted 2012 (Приятелю, Тед), най-смешната комедия, която съм гледал тази година.

Джон (Марк Уолбърг) е 35 годишен мъж със скапана работа и детска душа. Неговият най-добър приятел е плюшено мече. Ако си мислите, че е същото като връзката на Мел Гибсън с бобъра – грешите, не е толкова гей.

Тед (озвучен от Сет Макфарлан) е абсолютно същия като грижовните мечета освен, че е малко по-различен. Облакът в който живее е от бонг. Любимото му място не е под дъгата, а под някой бар. И не изстрелва слънчеви лъчи, а ругатни.

Филмът сякаш е създаден, за да ни покаже колко яка е Мила Кунис. Тя е Лори, приятелката на Джон, която го чака да порасне, но търпението й започва да се изчерпва.

Ted 2012 е филм за приятелството, загубата на невинност и съзряването, но през идиотския поглед на кореняци от южните части на Бостън. Последното е важно, защото трябва да се подготвите за цинизъм, разпусната лексика и груба простащина, която се настървява при първи симптоми на формалност, фалш и преструвки.

Филмът печели с освежаващата си вулгарност, но и заради автентичността, темпото, и заради Тед. Не знам как са го направили, но интеракция между анимация и реални актьори не ме е впечатлявала от времето на Заека Роджър. Спомнете си само колко гадно изглеждаше Гарфийлд. В повечето кадри Тед е истински – мъхнат и мекичък. В някои дори можете да усетите как се движи пълнежът от памук в тялото му. Благодарение на това на Тед му се разминава, може да ви обижда колкото си иска и ще ви хареса.

Според дебелите книги думата комедия произлиза от гръцкото „комос” – шествие; гуляйджиите в Гърция организирали фалически шествия в прослава на бог Дионис. Аристотел свързва думата и с „коме” – село, шествията били тъй вулгарни, че организатори и участници били пропъждани от градовете към селата. Хуморът на древните бил примитивен и натуралистичен, обхващал основно мръсни вицове и фекални шеги, тоест Ted 2012 е класическа комедия, която би харесала на Аристофан.

Бъдете готови да преглътнете възмутителността на словосъчетанията и скандалността на действията в името на непочтителността, защото тя е шампион на свободата и творчеството.

Мнението ми в едно изречение:

Смешен филм, който е още по-смешен, ако го гледате  с приятели.

One thought to “Back off, Susan Boyle!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *