Skip to main content

23 най-страшни филмови чудовища

Мухата и репликата са от постер на The Fly 1986

Хората изпитват страх от много неща: огън, вода, височина, затвори, отвори, несподелена любов, самота. Страхът е инстинктивна реакция, следствие от нашия опит или плод на бурната ни фантазия. Днешната класация е за чудовища – грозните деца на тъмнината в собствената ни душа.

Това не е класация за класики в жанра, още не съм събрал пари за книгата на Джон Ландис, за да мога да преписвам от нея. Няма да видите Блоб, Годзила или акулата от Jaws 1975 (Челюсти). Ще видите чудовища, които съм запомнил заради идеята и майсторството, с което са създадени или още по-добре – са ми изкарали акъла.

________________________________________________

Ексогорт
The Empire Strikes Back 1980 (Империята отвръща на удара)

Ексогортът (exogorth), известен още като космически плужек, е гигантско коремоного. Плужеците са силиконови същества, които живеят във вакуума на космоса, като се прехранват с минералите в полетата астероиди.

Вече виждате сцената. Докато бягаха от преследвачите си Хан Соло и Чуи решиха да скрият Хилядолетния сокол сред облак астероиди. Избраха най-големият от тях и влязоха в пещерата му, която се оказа уста на космически плужек.

________________________________________________

Ранкор
The Return of the Jedi 1983 (Завръщането на джедаите)

The Return of the Jedi 1983

В Завръщането Люк влезе в двореца на Джаба, за да освободи Лея и Хан Соло. Джаба го прецака и го хвърли в дълбока черна яма – любимата метафора на Лукас. Вътре имаше метална врата, която бавно се отвори, което ме накара да стана от седалката в киното и да се огледам за баща ми. От вратата влезе съвършеното чудовище, което да сащиса детския ми акъл.

Ранкорът е кафяв, брониран хищник с дълго тяло, дълги ръце, дълги нокти и дълги зъби. Негов баща е Джо Джонстън, който създава още два класически героя от Star Wars – Йода и Боба Фет.

________________________________________________

Сарлак
The Return of the Jedi 1983 (Завръщането на джедаите)

The Return of the Jedi 1983

Известен още като зъбатия анус. Добре, концепцията за това същество е глупава. Ако не си пиян или сляп, или шматка, или Джаба не иска да те екзекутира… колко опасна може да е стационарна уста в средата на пустинята.

Във варианта, който аз гледах сарлакът беше просто уста с три реда зъби. Когато Лукас реши да се подиграе с детството ни и да обнови Star Wars, той посегна и на сарлака, като му добави пипала и клюн. You’re jerk!

 

 

________________________________________________

 

Невидимият
The Invisible Man 1984 (Невидимият)

Окото в интрото на сериала ми докарваше кошмари. Невидимият беше изроден, луд и невидим, което в моята книга е достатъчно, за да го класифицира като чудовище.

________________________________________________

Дяволски кучета
Willow 1988 (Уилоу)

Да, да във филма имаше двуглаво чудовище, но начинът, по-който беше направено не ме изплаши – ама, изобщо. Кучетата бяха друга работа. Приличаха на 80-килограмови плъхове с гриви. Тайната на въздействието им е, че за разлика от двуглавото чудовище (което е макет), те са ротвайлери облечени в костюми.

________________________________________________

Пинхед
Поредицата филми Hellraiser (Хелрейзър)

Hellraiser 1987
Hellraiser 1987

Ценобитите са по-скоро демони, отколкото чудовища. Те се хранят с човешки души, а техен лидер е Пинхед. Официалната версия е, че Клайв Баркър създава ценобитите, като се вдъхновява от пънк модата, католицизма и посещение в садо-мазо клуб в Амстердам. Според мен може да добавим тежък махмурлук и инцидент с игли в ранна детска възраст.

________________________________________________

Нещото
The Thing 1982 (Нещото)

The Thing 1982

Нещото е страшно заради средата. Изолация, мрак, студ, безпомощност и извънземно, което е активно на клетъчно ниво – може да зарази всеки жив организъм около теб. И макар ефектите да са ’80-тарски Нещото е достатъчно уродливо, сякаш излязло от 1-ви енергоблок на Чернобил.

________________________________________________

Кинг Конг
King Kong 1976 (Кинг Конг)

King Kong 1976

Имам книгата. На корицата пише, че е на Едгар Уолъс, но е списана от Делос Ловлейс, по съня на Мериян Купър, който твърди, че имал кошмар с огромна горила, която тероризира Ню Йорк.
Книгата е умен маркетинг ход, целта й е да популяризира историята, която става филм, година по-късно – King Kong 1933 (Кинг Конг). Конг е висок 15 метра и е голямата звезда на 7 филма, но десетки, даже стотици го копират и пиратстват.

Любимият ми вариант (защото го гледах като дете) е с Джеф Бриджис и Джесика Ланг. Във филма се използва съчетание между човек облечен в костюм и огромна механизирана горила, построена от Карло Рамбалди. Отделно от това са изработени чифт ръце за сцените, в които Ланг лежи в ръцете на Кинг Конг. Когато продуцентът на филма Дино Де Лаурентис влиза в студиото, за да инспектира готовите ръце, които са закачени на гигантски кранове, операторите решават да си направят майтап. Една от ръцете посяга към Лаурентис в юмрук и бавно изправя средния си пръст. Лаурентис избухва в смях, а сложният механизъм се чупи и ръката остава с навирен среден пръст цяла седмица.

________________________________________________

Лорда на мрака
Legend 1985 (Легенда)

В това фентъзи има еднорог и принцеса, а Том Круз е нещо като елфа – роля която му пасва на ръст. Погледите  обаче са насочени към Лорда на мрака. Причината е Роб Ботин, бащата на Нещото, който е привлечен от Ридли Скот.

Това, което прави експертът е да събере армия от гримьори. Според Ботин филмът е разполагал с най-многобройния гримьорски екип за времето си. Ежедневното сглобяване на маската и протезите, в които е затворен Тим Къри, отнема по 5 часа и половина. Накрая актьорът получава сериозни пристъпи на клаустрофобия. Заедно с Ал Пачино и Розалинда Челентано, Къри е най-добрият сатана в историята на киното.

________________________________________________

Ракообразно-скорпионоподобният хищник
The Mist 2007 (Мъглата)

The Mist 2007

Мъглата е пълна с чудовищата на Стивън Кинг съживени от Франк Дарабонт. От нея излизат огромни пипала с усти и нокти, кръстоски между оса и водно конче, паяци с лица и гласни струни, птеродактилни изроди и един шестокрак, умопомрачителен титан, който кара син кит да изглежда като цаца. Но най-страшен ми се видя 15-метров ракообразен скорпион с щипци на богомолка. Изобщо не си поплюваше и се връзваше перфектно с мъглата.

________________________________________________

Тиранозавър Рекс
Jurassic Park 1993 (Джурасик парк)

Jurassic Park 1993

Спомняте ли си полемиката по радио Хоризонт за превода на заглавието? Дали трябвало да се казва Джурасик или Юрски парк. Аз предпочитах да гледам филма.

Майкъл Крайтън заимства идеята си за приключенския си роман от „Изгубеният свят” на Конан Дойл, но добавя щипка научна фантастика. Учените успяват да получат динозаври, като изолират ДНК от комари, запечатани в кехлибар. Звучи възможно, но палеонтологът Джак Хорнър казва, че дори да успеете да го направите единственото, което ще получите е стая пълна с комари.

Когато книгата е готова агентите на Крайтън я изпращат да всички големи студия. Интерес проявяват Warner, Columbia, Fox и Universal, които предлагат за режисьори Тим Бъртън, Ричард Донър, Джо Данте и Стивън Спилбърг. Крайтън провежда интервюта с мъжете, за да направи своя избор.

В началото Спилбърг иска да работи единствено със сложна аниматроника – кукли в естествен размер, задвижвани от механизми, защото смята, че 3D анимацията тепърва прохожда, а не иска филмът му да прилича на Nintendo игра. Industrial Light & Magic (ILM) променят мнението му, когато му показват сцена с Т-Рекс, който преследва стадо малки динозаври.

 

 

За близките кадри е използвана аниматроника с естествени размери и тегло колкото на динозавър – над 6 тона. А за мащабните кадри – анимация. Ревът e комбинация от куче, лъв, тигър, пингвин, алигатор и звук, който издава малко слонче.

________________________________________________

Гвуе… Глуе… Гло… уф, мутантът от
The Host 2006 (Гостоприемник)

The Host 2006

Идеята за филма идва от истински случай. В американска военна база в Южна Корея служител се отървава от количество формалдехид, като го излива в канал, който е свързан с реката Хан. В реалността американецът е обвинен и след дълга съдебна и дипломатическа битка признат за виновен. Във филма от реката излиза чудовище.

________________________________________________

Бледият човек
Pan’s Labyrinth 2006 (Лабиринтът на Фавна)

Стивън Кинг има разказ със заглавие “Аз съм врата”. В него човек бива завладян от космически същества, които го използват за портал между нашия и техния свят. Очите им се появяват върху ръцете му и той започва да вижда дори, ако затвори своите. Прочетох разказа тази година. Това е странно, защото като дете трябваше да нарисувам кошмар, който съм имал. Тогава нарисувах ръка с очи.

Pan’s Labyrinth 2006

Според едни Бледият човек е символ на гнета и потисничеството в света на малката Офелия – не яж, не пий, не се смей, не вдигай шум. Той е фашизмът, католическта църква и Франко, който е “баща на нацията” и като Кронос изяжда децата си. Според други, подобно на дявола, той символизира изкушението. Според трети е пряко свързан с Ламята от гръцката митология – женско същество, което се храни с деца. Зевс й дава способността да маха очите си, когато я дарява с таланта да прави пророчества. Ламята ще се пренесе в българската митология, но изменена като влечуго с кучешка глава и остри зъби. А в Русия ще стане Баба Яга.

Гилермо дел Торо казва, че на премиерата най-голямо удоволствие му е доставил фактът, че до него седял Стивън Кинг, който физически се свил от ужас, когато видял Бледия човек – същество, което ще открадне сънищата ви.

________________________________________________

Феята на зъбките
Hellboy II: The Golden Army 2008 (Хелбой 2 Златната армия)

Hellboy II: The Golden Army 2008

Гилермо дел Торо продължава историята за Хелбой с адски по-голям бюджет и това си личи. Пълно е с готини чудовища и приказни създания – даже има няколко копия на Бледия човек. Най-готини обаче са Феите за зъбките. Обикновено те са малки, дебели и жизнерадостни лелки с крилца – не и този път.

Феите на дел Торо идват от горите на Германия, хранят се с калций – деликатес за тях са зъбите на техните жертви. Можете да се справите с една-две, но те се движат на рояци от стотици. Ако ви спипат, от вас ще остане само лепкава слуз и ако от феи.

________________________________________________

Кловър
Cloverfield 2008 (Чудовищно)

Cloverfield 2008

Това е неговото неофициално име, дадено му е от супервайзера на специалните ефекти. Cloverfield е името на булевард в Санта Моника, на който тогава са разположени офисите на Bad Robot, продуцентската компания на Джей Джей Ейбрамс.

Никой не знае от къде идва и как се е появил Кловър. Дизайнерът на съществото е Невил Пейдж, който го описва като: “…бебе, което  е ужасено от непознатата среда, в която е попаднало и панически търси майка си. Няма нищо по-страшно от гигант в паника”.  Голямо бебе – Кловър е висок 25 етажа, придвижва се на четири крака, не може да бъде убит – дори с базука и е покрит с ужасяващи паразити. “Въшките” му са с големината на куче и с уста на крокодил.

Вайръл кампания, която Ейбръмс прави наводнява интернет с фалшиви скици на предполагаемото чудовище. Той дори пуска слух, че чудовищата ще са три – морско, сухоземно и летящо.

________________________________________________

Чудовищата от
Monsters 2010 (Чудовища)

Според Гарет Едуардс, режисьор и сценарист, целият филм струва 15 000 долара, според специалисти – не по-малко от 200 000. Филмът е много по-добър от това, което очаквате, когато чуете цената. Толкова е добър, че даже писахме за него.

 

________________________________________________

Морският гигант
Sphere 1998 (Сфера)

Отново история на Майкъл Крайтън. Във филма има поне 3 яки момента. Един от тях е градиращото напрежение, когато от дълбините се появява нещо голямо. Това не само ми въздейства емоционално в кино салона, но и се възхитих на решението как да се покаже колко голямо, опасно и страшно е то – без да се показва.

________________________________________________

Котога
The Relic 1997 (Реликвата)

The Relic 1997

Произход – джунглите на Южна Америка. Тези същества не се раждат, а се получават, когато определен вид плесен се докосне до влечуго или насекомо и бъде погълната. Дизайнер на чудовището е Стан Уинстън, един от най-великите в историята на Холивуд. Това е причината, поради която Котога прилича мааааалко на…

________________________________________________

Хищникът
Predetor 1987 (Хищникът)

Стан Уинстън е носител на 4 награди Оскар и още 6 номинации за специални ефекти. Създава Терминатора за Джеймс Камерън, Т-Рекс за Спилбърг, Едуард Ножиците и Пингвина за Тим Бъртън и дори „пипа“ по Пришълеца. Но „най-красивото“ му дете е извънземен ловец на трофеи – хуманоид висок над 220 см., с гаден поглед, проблемна кожа и два чифта мандибули.

Еволюцията на Хищника в различните филми

Освен в оригиналния филм Хищникът ще ловува в още 4, а също в анимации, комикси, книги и електронни игри.

________________________________________________

Кракен

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest 2006
Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest 2006

Кракенът е кръстоска между сепия и октопод. Дългото “колкото 10 кораба” чудовище се появява в саги и песни още през 13 век. В продължение на векове той е официален страх за моряци и пътешественици по пътя между Норвегия и Гренландия. Предполага се, че съществото е базирано на истински вид гигантска сепия, която достига дължина до 15 метра.

В поредицата за карибските пирати повелител на кракена е Дейви Джоунс. Неговият кракен е образцов – точно такъв, какъвто е в старите литографии.

В обърквацията с титаните кракенът е нещо като мутра, която е под контрола на Зевс. В този вариант кракенът има броня, ръце, черепна кутия и прилича повече на boss от електронна игра.

________________________________________________

Дейви Джоунс

Дейви Джоунс

Ама, колко добре изглежда капитанът на Летящия Холандец! Работата на Дейви не е лека, той събира душите на умрелите по море и им осигурява транспорт до отвъдното. Нещо като такси.

Главата-октопод на Дейви е вдъхновена от Ейч Пи Лъвкрафт (1890-1937), американски автор на хорър истории, който я използва за първи път за свое космическо създание. Много хора смятат, че Бил Най, който изпълнява ролята на Джоунс, носи грим и маска. Истината е, че през цялото време гледате майсторски направено 3D от специалистите на ILM, които работят по фотореалистичните илюстрации на Аарон Макбрайд.

Цветът на лицето на Дейви е взет от стирофомена чаша за кафе, пропита от напитката, която художниците сканират. Героят е достижение за новите технологии и печели награда Оскар за специални ефекти.

________________________________________________

Ксеноморф
Серия филми Alien (Пришалецът)

Първа поява на света, Necronom IV

Татко му – Ханс Рудолф Гигер, страда от парасомния, само така можем да си обясним външния му вид – сюрреалистичен паразит с киселина вместо кръв.

Същество без име – наричано е космически звяр, пришалец, дракон или просто чудовище. Организъм без интелект – само с оголен инстинкт за размножаване и оцеляване. Биомеханична конструкция с неясен произход. В последния филм – Prometheus 2012 (Прометей), се създава впечатлението, че е резултат от генно-инженерен инцидент.

Видът му ще еволюира през годините, поради драматичната промяна на бащите – ще има ръце с по 6 пръста, но и с 3, ще ходи на четири крака, но и на два, тялото му ще бъде по-кокалесто, но и по-мускулесто, ще снася и ще ражда. След първия филм и спечелен Оскар Гигер постепенно губи контрол над кошмара си. Вторият филм, с режисьор Джеймс Камерън, ще спечели 2 награди Оскар (едната за Стан Уинстън) и още четири номинации за декори, звук, монтаж и артдирекция. За Alien 3 1992 Гигер е напълно изолирaн от Дейвид Финчър и студиото, въпреки че ги зарива с идеи и предложения. Споменат е набързо в надписите, което го кара да изпрати разгневено писмо, подпечатано с черен пентаграм. Но детете му пак печели номинация за външния си вид, този път създаден от Amalgamated Dynamics.

Различни стадии от развитието на ксеноморф

Ефектът на Пришалеца върху културата е огромен – филми, анимации, клипове, комикси, игри и играчки, увеселителни паркове, нощни заведения, дрехи, аксесоари, костюми за Хелоуин – видът му ще бъде моделиран и мултиплициран стотици хиляди пъти. Цялата японска индустрия за хорър продукти ще бъде захранвана от елегантната му страховитост.

Дори ще влезе под №14 в класацията на American Film Institute за 100-те най-големи филмови злодеи. Пред него няма други чудовища – само хора.

________________________________________________

И за край най-страшното чудовище от всички

9 thoughts to “23 най-страшни филмови чудовища”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *