Skip to main content

*Това е най-щастливият ден в живота на професор Школник

 

*Footnote 2011

 

Евреите са казали, че половин истина си остава цяла лъжа. А според професор Школник има неща, които са по-важни от истината.

Ето, аз ви казах половин истина – професор Школник не е един човек – двама са. Баща и син, Елиезер и Уриел – и двамата са професори, и двамата са отдали живота си на Талмуда, и двамата събират думи, и двамата ги тълкуват, и двамата ги използват – единият малко повече, и двамата имат студенти, и двамата биват спирани от охраната за проверка, и двамата имат недоволни жени, и двамата са бащи, но само единият има награди.

Йозеф Седар, режисьор и сценарист на Footnote 2011 (Анотация), постига нещо, което е трудно за постигане – създава интелигентна комедия, която фино прелива в драма с морална дилема.

Отношенията баща-син и конкуренцията между двамата са занимавали и друг евреин – Зигмунд Фройд, но също швейцарец, французин, канадец и дори една жена. Какво иска синът от бащата – да го “убие”, за да бъде свободен или да му се докаже на всяка цена, или да стане негово пълно копие? А какво иска бащата от сина?

Елиезер и Уриел можеха да са двама лекари, които лекуват в една болница, двама генерали, които командват една армия, двама актьори, които споделят една сцена. Но съперничеството и тихата конфронтация между баща и син в невротичния свят на науката са по-смешни.

Всички актьори се справят отлично – те са земни и истински, на места почти документални. Разкъсват се, между обич и гордост, завист и страх, чест и честност.

Мнението ми в едно изречение:

Филм, който заслужава Оскар.

 

 

P.S. О, бил е номиниран, но не е взел награда. Е, да – A Separation 2011 (Раздяла) е малко по-добър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *