Skip to main content

Кой има най-хубавото знаме?

 

Patton 1970

Ако сте гледали Олимпиада, сигурно сте забелязали, че имаше много знамена – парчета плат, чиято цел е да маркират границите, да се веят по мачтите, да предвождат армиите, да бъдат рисувани, печатани, гравирани, татуирани, възхвалени, възпени и вдигнати в небесата.

Та, като гледах Олимпиада се чудех – Кой има най-хубавия байрак?

Ние!

Джордж Бърнард Шоу пише, че патриотизмът е убеждение, според което собствената ти страна превъзхожда всички останали – само защото ти си роден в нея. Сигурен съм, че родният трибагреник ви е личен, но не можете да не признаете, че не е особено оригинален. Всъщност, като гледах Олимпиадата си дадох сметка колко много страни има по света и колко еднакви са знамената им.

Странно е.

Всяка държава се гордее със своята уникалност. Тогава защо знамената са уникално еднакви?

Гледайте какво става:

 

И това не са всичките, но мисля, че схващате накъде бия. Критичната съставка за успеха на една марка е претенцията й за автентичност. Флагът трябва да е силен символ, който (и това е трудното) е отличителен, неповторим – оригинален, за да бъде запомнен. А също – трябва да е готин. Бихте ли си го окачили на стената, ако е плакат, бихте ли го носили, ако е тениска или вратовръзка.

Ето знамената, които намирам за страхотни.

________________________________________________

Американското знаме е с най-добра дистрибуция – до голяма степен заради киното.  То винаги е там. Тихо, родолюбиво, напористо, шумно, кичозно – дразнещо.

 

Left: Flags of Our Fathers 2006, Easy Rider 1969, Captain America: The First Avenger 2011, Tootsie 1982, Superman 1978; Center: The People vs. Larry Flyn 1996; Right: Rocky IV, Saving Private Ryan 1998, Apollo 13 1995, Buzz Aldrin and the American flag on the moon's surface. Photo: NASA, DOA: Dead Or Alive 2006

 

То е изключителен символ. Кое е знамето, което виждате, когато чуете думата: “свобода” или “справедливост”, или дори “щастие”. А фактът, че е най-гореният флаг на света допълнително доказва силата му.

Дали това знаме е оригинално?

Благодарение на феноменалната дистрибуция и огромния рекламен бюджет не сте забелязали, но знамената на Либерия и Малайзия са същите, а има и няколко подобни – иронично, кубинското е едно от тях.

Готино ли е?

Ммммммм… не. Разпространението му го е направило банално,  out-of-style и някак си…ще го кажа… готови ли сте… вулгарно.

________________________________________________

 

 

Грък, испанец и португалец влизат в бар. Кой плаща сметката? Германеца. Немците са бесни на гърците, но гърците имат най-красивото знаме в Европа. Сегашният му вид е от 1978 и дали заради Олимпиадата, дали заради туристическата реклама, но то е сред най-разпознаваните. Като символ е повече от ясно, утрепало се е за моряшка фланелка.

 

________________________________________________


 

Знамето на Албания е напрегнато, нахъсано и бойно. Поне така го виждам – да се вее на епична, средновековна батална сцена. Представете си рицар в червено и черно, на огнедишащ кон… с боздуган и брадва – за всеки случай. Това е знамето, което му отива. Двуглавият орел символизира другото име на Албания – „Земя на орли”. Това е най-младото знаме в моя списък, сегашният му вид е от 1992.

________________________________________________

 

 

Факт – мнозинството европейски знамена са два-три цвята подредени в хоризонтални или вертикални линии. В тази еднообразна поредица не можем да пренебрегнем дизайнa на Ватикана, който е от 1929. Наличието на папска тиара и ключовете на Св. Петър го правят напълно неповторимо. Странно е за плакат или тениска, но е жестоко за пощенска марка, или визитка. Толкова е… корпоративно. Има и още нещо – то е едно от двете квадратни знамена в света.

________________________________________________

 

 

Другото е на Швейцария – бял кръст на червен фон. Символът е чисто религиозен. Да, да, да  Дания е виновна, че всички скандинавски страни имат кръстове в знамената си, но швейцарският кръст е уникален и прецизно измерен. Драматичен символ за нация, която се гордее с прецизните си часовници, прецизния си обществен транспорт, прецизно подредените си селца и прецизно премерената си скучност.

 

Kill Bill: Vol. 1 / 2003

И понеже Червеният кръст е измислен на това прецизно място символът му е най-прецизното знаме – просто цветовете са обърнати. Фактът, че милиони медицински сестри – професионалистки и любителки, го носят всеки ден го превръща в огромен плюс.

 

________________________________________________

 

 

Флагът на Израел е от 1948. Освен, че е в любима комбинация от бяло и синьо, знамето на Израел е искрено ционистко. Шарката е същата като на талит – молитвен шал, който много равини носят, когато изучават Тората. В средата е Звездата на Давид, която е най-малкото… трудна за объркване.

________________________________________________

 

 

Както и кленовият лист в знамето на Канада, което е от 1965. От това знаме, което винаги трябва да е „два пъти по-дълго, отколкото е широко”, лъха свежест и абсолютна непринуденост. Бихте ли изпитали страх, ако го видите на бойното поле? Аз бих се предал – веднага и с усмивка. Листът няма специално значение освен това, което си мислите – чиста природа.

________________________________________________

 

 

Знамето на Бразилия е създадено за джапанки, футболни тениски и бански, което веднага му носи 10 точки. Бразилците са се постарали да бъде напълно безподобно. Първо – имаме златен ромб на зелен фон. Второ – в средата на ромба добавяме тъмносин кръг с бели звезди,  пресечен от бяла лента. Трето – върху бялата лента със зелени главни букви изписваме девизът Ordem e Progresso („Ред и прогрес“). Но това не е всичко!

Четвърто, което го прави абсолютно гениално – ТОВА Е ЗВЕЗДНА КАРТА! Синият кръг със звезди е небето над Рио в нощта на 15 ноември 1889, когато е провъзгласена независимостта на бразилската република. Всяка една от 27-те звезди символизира по един бразилски щат. Коя звезда – кой щат е се определя от големината на щата и яркостта на звездата. Има и още. Местоположението на звездата на небето отговаря на местоположението на щата в територията на Бразилия.

________________________________________________

 

 

Ръкопляскайте за Непал, единственото нечетириъгълно знаме в света. Ако беше рекламна агенция, щях да искам да работя в Непал. Този вид на знамето е от 1962. Триъгълниците символизират Хималаите, както и двете основни религии – хиндуизъм и будизъм, но най-вече (и това се връзва с психологическото възприемане на фигурите) агресия. Знамето трябва да дава сила и кураж на непалските войни.

Мисля, че те – непалските войни, могат без луната и слънцето, но явно са им важни. Хубавото е, че при последната модернизация са им махнали лицата.

________________________________________________

 

Достигаме до двете ми любими знамена.

Има знамена с рога, копита, плугове и автомати. Има много шарени знамена, много кресливи знамена, но това, което винаги изпъква сложено до тях е японското знаме. Леонардо казва, че простотата е висша форма на съвършенство. A Джиро Оно, че Пълната простота води до чистота. Простотата е сърцето на Дзен – чаената церемония, хайку, икебана. Простотата е ясна. Простотата е директна. Простотата е елегантна.

 

 

От 1870 символът на Земята на изгряващото Слънце е червен слънчев диск на бял фон. Повечето хора от страни, които обичат шареното (каквато е и нашата) изпитват див страх от бели пространства. Един от големите философи на дзен Дайсецу Судзуки отбелязва, че празното пространство често бива бъркано с нищото, но всъщност е източник на безкрайни възможности.

________________________________________________


Това знаме е толкова яко! Дизайнът е свеж и интелигентен, въпреки че първият Union Jack е изработен през 1603. Знамето на Великобритания е обединение от три байрака. То съчетава английското знаме с червения кръст на Св, Джордж, шотландското знаме с белия диагонален кръст на син фона на Св. Андрю и ирландското знаме с червен диагонален кръст на Св. Патрик.

 

Left: Winston Churchill’s Keep Calm and Never Give Up Military Poster, The Who: Kids Are Alright Album Cover, The Italian Job Poster, Epiphone Supernova Union Jack by kitsurfer, The Spicegirls; Center: Kate Moss Vogue October 2008 by Mario Testino; Right: Union Jack wallpaper, David Bowie&Union Jack by Alexander Mcqueen, Dunlop Flash Trainers – model 1936, Skyfall 2012, Austin Powers’ Shaguar.

 

Вместо да питате къде е Уелс – възхитете се на стилния начин, по който е съчетана традицията и наследството на три страни в едно. Джак е готин, независимо къде го сложите – върху рок китара или поп албум, върху значка, или възглавница. И понеже няма авторско право върху дизайна – това сигурно е най използваното знаме в модата.

 

________________________________________________


И за бонус. Да си различен на всяка цена не означава, че си добър. Може просто да си… да го наречем „странен”. Няколко примера, ако имате епилепсия – не гледайте.

 

 

 

Ето един стар пост, в който обясняваме защо холандците обичат оранжево, макар да не е част от знамето им.

 

 

5 thoughts to “Кой има най-хубавото знаме?

  1. независимо какво ми е знамето аз винаги ще подкрепям моята страна.
    Германия и Русия са ми най-любимите държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *