Skip to main content

Кръвта на ди Каприо

 

Django Unchained 2012

 

Гледахте ли Django Unchained 2012 (Джанго без окови)? Предсказуем филм, нали?

Очаквахте ли Тарантино да не е гений? Очаквахте ли Кристоф Валц да не се справи? Очаквахте ли, (копелета!!!) Самюъл Л. Джаксън да не е страшен? Не сте очаквали. Филмът е точно това, което сте очаквали. Което е същото, което очаквах и аз – филмът е супер!

Но има нещо неочаквано и неговото име е Леонардо ди Каприо. И не е ли именно неочакваното, което очакваме, когато отидем на кино?

Леонардо ди Каприо възмъжа в очите ми преди 2 години, но сега спечели пълното ми уважение. Той е Калвин Кенди, плантатор и търговец на роби, а сцената му в трапезарията трябва да бъде прожектирана на всички студенти, във всички академии по театрално и филмово изкуство.

Ще я разкажа.

Това няма да развали насладата ви, дори и да не сте я гледали. Напротив, когато я гледате и знаете какво се случва ще ви радва още повече, защото тя е 9 минути талант и професионализъм.

Сцената започва с череп и смразяващ кръвта монолог на Кенди. Апропо, идеята за черепа е на актьора. После Кенди избухва в ярост и удря с ръка по масата. Докато снимат поредния дубъл ди Каприо уцелва една от кристалните чаши и си нарязва ръката, бликва кръв, но той не излиза от образ. За части от секундата виждате как Кристоф Валц е шокиран, но се овладява, защото съзнава, че предстои златен момент.

Леонардо не само че не спира – той превръща кървящата си ръка в елемент от сцената като създава пик, когато размазва собствената си кръв по лицето на ужасената Кери Уошингтън (Брунхилда). Това е акт на абсолютно господство – Кенди маркира стоката си. Брилянтен миг, който Тарантино улавя и използва.

През 1976 г. Беатрис Стрейт печели Оскар за Най-добра поддържаща актриса за една-единствена сцена, която продължава 5 минути и 40 секунди…

През 2013 г. Леонардо ди Каприо беше ограбен, като дори не получи номинация за своите 9 минути гениалност.

Дали неоцененото богатство е по-малко богатство?

 

8 thoughts to “Кръвта на ди Каприо

  1. На едната везна е фактът, че като режисьор краде доста кадри от стари филми.

    На другата е талантът му да пише оригинални, експериментални и смели сценарии.

    Нарцис ли е? Естествено. Причината да го уважавам е едно скорошно интервю в което каза, че отдавна е решил да се оттегли, когато направи 10 добри филма. Според него този му е номер 7. Така че – само трябва да почакаш 🙂

  2. Между другото Ди Каприо е велик и възмажа мноого преди Инсепшън .. още от първите си филми.. някъде от Защо тъгува Гилбърт Грейп… дори и в Титаник (който всичко силно подценяват) игра перфектно! 🙂

  3. Така е, но имаше нещо, което го правеше антипатичен на хората, добре де… на мъжете ( и поне на една жена – майка ми). Заради външния му вид хората не го възприемаха сериозно. Aз също, беше ми в категорията на Брад Пит. Много красива категория, но лека.

    Това се промени с Shutter Island и Inception… ( и Авиаторът Дарина, но за мой срам го гледах миналата година по една от телевизиите)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *