Skip to main content

Победени с Оскар

 

„Победителите не ги съдят” е крилата фраза с неясен източник, но също и невярна. Времето съди всички. Просторният му хоризонт прави великаните джуджета, победителите – победени, а наградите – временни.

Вижте няколко филма, които не устояват присъдата на времето, макар да са получили Оскар за Най-добър филм. Вижте и няколко губещи, които времето прави победители.

_______________________________________


В Европа кипи война, а в Америка битката е спечелена от семейна мелодрама за живота на миньорско семейство през 19-и век. И не – не съм го гледал, както и вие.

Това, което съм гледал е шедьовъра на Орсън Уелс, филмът който прави революция в кинематографията, филмовата музика и повествование. Той критикува силните на деня, които правят всичко възможно, за да му попречат да стигне до публиката. Но той стига, просто му трябва малко време. И подкрепата на зрители като Жан-Пол Сартр.

 

_______________________________________


Във Виетнам кипи война, а в Прага цъфва пролет, която е превърната в зима – посред лято. Холивуд избира да не номинира перфектен филм на Стенли Кубрик и да даде златото на добър, но не отличен мюзикъл. Волтер е прав – доброто е враг на великото.

 

_______________________________________


Стреля се на площад Таксим в Истамбул, хора умират. Елвис умира. Хора се раждат. Star Wars се ражда. Изненадващо Роки нокаутира всички, макар да не им е в категорията.

 

_______________________________________


На мода са бъбрековидните очила, Pac-Man, Mtv, кубчето на Рубик и перестройката. Най-добрият филм на ’80-те губи трагично по точки от средна драма за средно американско семейство.

 

_______________________________________


В началото на ‘90-те сме. Западна Германия се обединява с Източна – по желание. Ирак се обединява с Кувейт – без предизвестие. България започва муден, мъчен и страхлив преход. Холивуд също решава страхливо. Предпочита красив, но мекушав филм, пред шоковата терапия на Скорсезе.

 

_______________________________________


4 години по-късно имаме повторение. Америка избира да се потупа сама по гърба отново. Избира наивното и простодушното, пред творческото и оригиналното. Добре, че са критиците.

 

_______________________________________


На 4-и март 1997 Бил Клинтън официално забранява държавното финансиране на всички проекти, свързани с клониране на човешко ДНК. На 12 януари 1998 девет европейски държави правят същото. Холивуд, а и целият свят избират носталгията и грандиозната, но сълзлива мелодрама.

Макар Gatacca 1997 (Гатака) да е интелигентно написан, безупречно заснет, отлично изигран, провокиращ и ясновидски си остава един от най-подценените филми в Историята на подценените филми.

 

_______________________________________

 

Може би заради очаквания край на света, a може би защото къса стара връзка с Хилядолетието светът отново предпочита сладоледен филм.

 

_______________________________________


Е, не е ли Мартин Скорсезе най-обираният режисьор в света? Талантът е за това – да се пилее.

 

_______________________________________


Птичият грип атакува света. Умират милиони птици, хората са в паника. Холивуд също. Оказва се, че Том Круз има дете. Оказва се, че журито го е страх от сблъсъци – затова избира Crash 2004 (Сблъсъци).

 

_______________________________________


Познавам трима индийци, което не е много, но нито един от тях не би дал Оскар-а на Дани Бойл, а това е 100% от всички индийци, които познавам. Slumdog Millionaire 2008 (Беднякът милионер) е от онези филми, които отивате да гледате, гледате и си казвате: „Защо толкова го харесват?”.

Басирам се, че не си спомняте какво точно ставаше. Ще ви подсетя, че същата година имаше много по-силни филми, които не бяха номинирани. А дори не съм сложил The Dark Knight 2008 (Черният рицар).

 

_______________________________________


Филмът на Катрин Бигълоу е по-силен от филма на бившия й мъж. Винаги бих предпочел Джереми Ренър пред сини 3D прото-котко-индианци. Но…

 

_______________________________________


Според мен речта на краля спечели, защото имаше крал и кралица, които откраднаха кларинетите. Вземете Кларитин.

 

 

Подобен пост:

Победители без Оскар

7 thoughts to “Победени с Оскар

 1. Любомир, ние спешно трябва да се запознаем, защото имаме за какво да спорим и да се съгласяваме на тема кино. Не твърде много. Точно колкото трябва.
  Катерина

 2. Страхотен сайт, къде ли съм блял пак. 🙂
  И аз като като Катерина в първия коментар.
  Но аз веднага започвам да споря. Почвам отзад напред. Не че „Речта на краля“ е нещо кой знае кво, но същото се отнася и за трите, които са турени до него. Мнението ми е, че нито един от тях(+ речта на..) не заслужава особено внимание. Като файтърчето има поне 20 подобни заглавия. Изцепшъна (който съм гледал два пъти на кино) е поредния прехвален филм на нолан, в тая връзка имаше нещо по горе за Черния рицар, от който ако махнеш зверското изпълнение на Леджър си остава поредното ноланово протяжно л…. Никва идея нямам защо тоя тип е на такава почит, никва. За лебеда не ми се почва чак, но да речем, че просто не ми остави хубаво чувсто, както почти всички филми на Ароновски. Всъщност, смятам че и трите губещи заглавия са на най-прехвалените и незаслужено награждавани(номинирани) режисьори на нашето време. 🙂
  Така, а пък аз познавам само един индиец, и той смята, че милионерчето заслужава, така че и аз разполагам с 100% извадка. 🙂 Намирам всички от въпросната година за добри, нищо повече, но съм имал желание да гледам повторно само милионерчето.
  За другите филми нямам забележки. 🙂
  Смятам и, че списъкът може доста да се удължи, но сега нямам време да ровя.
  пп. През живота си не съм срещал жена, с която да не споря. 🙂
  А пък жени с имена Екатерина, Катерина и техните производни се спори от сутрин до вечер. 100% извадка, като проучвам всеки ден темата. 😉

 3. Ами да за някои съм съгласен но 1994 наистина изборът беше много труден и който и филм да беше ,пак щеше да има недоволни.И най вече съм съгласен с това за 2002 според мен „Minority Report“ трябваше да вземе наградата а не „Чикаго“ и 1969 също.Бих добавил и 2006 като награда за най добър филм трябваше да бъде връчена на „Престиж“ или „Лабиринтът на Фавна“ ,“От другата страна“ също беше супер филм но другите два по горе са една класа над него.А и 2007 „No country for old man“ получи оскар а не „Ще се лее кръв“?!?!???А за 2008 най добър беше „Покани ме да вляза“ той трябваше да вземе оскар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *