Skip to main content

Бог прощава, критиците – не

Only God Forgives 2013

Оскар, само че Уайлд, беше написал някъде, че добрите идеи са опасни. Те разделят хората. Един от „най-опасните” филми тази година е Only God Forgives 2013 (Само Бог прощава) на Никълъс Уайндинг Рефн. Тръгва по кината в България точно, когато излезе на DVD в САЩ.

Критиката го мрази, повечето зрители също, но на мен ми харесва. Мисля, че е един от най-силните филми тази година. Ето защо:

Джулиан (Райън Гослинг) и Били (Том Бърк) са братя, собственици на  боксова зала в Банкок. Под легалната маска на бизнеса им е нелегалното лице на търговията с наркотици. Една вечер Били казва, че е „време да срещне Дявола”, излиза в мърсотията и тъмнината на града, намира малолетна проститутка и я убива – наистина жестоко. На свой ред и той бива убит, от бащата на момичето. Тук влизат други двама герои. Инспектор Ченг, мъж спокоен и неумолим като времето. И мама (Кристин Скот Томас), бясна като мартенска виелица и жадна за отмъщение.

Защо имам любов, а не омраза за този филм?

Заради кинематографията, която е болезнено красива

Only God Forgives 2013

 

Заради Райън Гослинг, който отново се справя великолепно с минимално количество реплики


Only God Forgives 2013

 

Заради Витая Пансрингарм, ако правилно съм написал името, актьорът в ролята на полицейския инспектор, който е… Господ


Only God Forgives 2013

Ако го знаете, ще ви спести множество въпросителни. Например, защо успява да материализира меч от нищото, с който раздава справедливост над провинилите се.

Заради Кристин Скот Томас

Only God Forgives 2013

Дали тя е Дяволът – не знам, но е дяволски яка.

Заради това, че трябва да внимавате, докато гледате

 

Only God Forgives 2013

Обичам филми, в които има скрити послания в детайлите – светлината, дрехите на героите, малкото им реплики. Писали сме за значението на различните части от тялото в азиатската култура. Тук ръцете са силна метафора.

Заради психопатията

Only God Forgives 2013

За Valhalla Rising 2009, друг подценен филм на Рефн, бях писал, че би се харесал на Джек Лондон, Хемингуей и Йеронимус Бош, но най-много на Фридрих Ницше. Only God Forgives 2013 е за Фройд и Юнг. Ако бяха все още с нас, щяха да отидат заедно на кино – и да си водят бележки

…И насилието

За Тарантино то е cool, карикатура, забавление, начин за задвижване на историята. Рефн го естетизира, фетишизира, прави го плашещо, перверзно изживяване.

Заради препратките към филм ноар


Only God Forgives 2013

 

И заради двубоя между Джулиан и Ченг


Only God Forgives 2013

Който е неимоверно по-добър от този между Бейн и Батман в The Dark Knight Rises 2012 (Черният Рицар: Възраждане). Появата на Кристин Скот Томас в сцената и реакцията й ме накараха да се замисля дали тя не е Дявола.

Едно дразнещо нещо – сцените с кареоке. Но те също имат смисъл.

Мнението ми в едно изречение:

Създаден, за да бъде силно любен и мразен.

 

4 thoughts to “Бог прощава, критиците – не”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *