Skip to main content

Romance vs Drama

 

2 силни филма, 2 различни филма…

В романтичния ъгъл е: Enough Said 2013 (Ясно, разбрах)


Enough Said 2013

 

Ева (Джулия-Луис Драйфус) е разведена майка с дъщеря, която предстои да замине, за да учи в колеж. На парти, за семейни двойки и професионални самотници, тя среща Албърт (Джеймс Гандолфини), дундест, но чаровен мъж и Мариан (Катрин Кийнър), популярна поетеса и жена с безупречен вкус. Ева се влюбва в Албърт, но е пленена и от новата си приятелка Мариан, която започва да и влияе. Следва великолепна комедия на грешките и маниерите.

Enough Said 2013 е за стари хора и не ме е страх да призная – Хареса ми! Това е може би най-спокойният и естествен филмов разказ, който съм гледал. Красив, остроумен, реалистичен и зрял. Ключовата дума е „зрял”.

Мнението ми в едно изречение:

Казвам го много рядко за романтични комедии: Хубав (окситоцинен) филм, гледайте го с чаша вино.

 

 

В драматичния ъгъл е: August: Osage County 2013 (У дома през август)

Претендентът ще ви отвее с актьорския си състав.

 

August: Osage County 2013

Историята е за силните жени в семейство Уестън. Вайълет (Мерил Стрийп) е матриарх – властна, гръмка, болна от рак и пристрастена към болкоуспокояващите, които замъгляват съзнанието, но не и вкусът й към истината. Бевърли (Сам Шепърд) е бащата – бивш поет, вечен алкохолик и настоящ самоубиец. Смъртта му ще събере цялото семейство на едно място.

A семейството е шарено. Трите дъщери са Барбара (Джулия Робъртс), Карън (Джулиет Люис) и Айви (Джулиана Никълсън). Сестрата на Вайълет – Мини (Марго Мартиндейл), съпругът й Чарли (Крис Купър) и синът им – малкият Чарли (Бенедикт Къмбърбач). Следва канонада от емоции и лекция по актьорско майсторство.

August: Osage County е пиеса, а както знаете подобни филми задължително се получават. Спомнете си: 12 Angry Men 1957 (12 разгневени мъже), Who’s Afraid of Virginia Woolf 1966 (Кой се страхува от Вирджиния Улф?), Glengarry Glen Ross 1992 (Гленгари Глен Рос), Closer 2004 (Отблизо), Bug 2006 (Насекомо), Doubt 2008 (Съмнения), Killer Joe 2011 (Убиецът Джо) и един от любимите ми филми за 2011 – The Sunset Limited.

В сърцето на August: Osage County има рани от предателство и гняв, язви от любов и несподелени тайни. Заливат ви вълна, след вълна, след вълна – безсилие, безнадеждност и безумие. И въпреки това, не можете да спрете да гледате.

Това е Олимпиада за актьори и на места желанието им да се докажат като шампиони ги кара да преиграват. Да. И Мерил също – хванах я поне два пъти. Но и Джулия Робъртс, която не блести с талант – та, затова напъването й сега заслужава аплодисменти. Бенедикт Къмбърбач е хамелеон, а Сам Шепърд – макар и за малко, ви очарова. Крис Купър прави една от най-силните и истински сцени.

Мнението ми в едно изречение:

Като мляко, което ври и кипи… и може би леко загаря.

 

2 thoughts to “Romance vs Drama

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *