Skip to main content

Лоши думи. Л-О-Ш-И Д-У-М-И, тикво!

Гай Трибли е 40-годишен самотен мизантроп, който се препитава като текстови коректор. Той намира вратичка в правилника на „Златно перо”, националният конкурс по спелуване. Въпреки, че е 30 години по-стар от останалите състезатели, Гай е решен да смачка дечицата безмилостно и безапелационно.

Американските комедии в последно време са пълна пръдня. Ако искате да го кажа с добри думи: монотонност, еднообразие, липса на духовитост и каквито и да е било следи от хумор.

Хуморът (от лат. humor – „влага“, „здрави сокове”), цели доброто настроение със здрава основа.  Пропит е с любов и свобода на духа, чрез хумор може да видите разумното в неразумното, да придадете изтънченост и грациозност на речта. Уилям Текери пише, че хуморът не е нищо друго освен остроумие плюс любов.

Освен, че не са смешни американските смешни филми не са и филми. Последното е сигурно. Те са поредица от плоско заснети диалози, често тъпи, сякаш извадени от български реклами.

Bad Words 2013 (Лоши думи) е американска комедия – няма да я объркате с английска. Но филмът сякаш го осъзнава. Осъзнава, че е част от поредица скучни, посредствени, беззъби, бледи и интелектуално безпомощни опити за хумор. И решава да промени това, чрез шок и сарказъм.

Сарказмът (от гр. sarx – „месо”), е режещ до месо, язвителен, груб, стига до цинизъм, арогантност, нихилизъм и отчаяние.  Гай Трибли  се опълчва на системата от амбициозни родители и посредствени бюрократи, чиято цел е създаването на победители.

 

Bad Words 2013

Дебютант режисьор и в главната роля е Джейсън Бейтман, той е и най-големият плюс на Bad Words 2013. Бейтман е likable актьор, лесен е за харесване дори, когато замерва майчици с вулгаризми и скандално малтретира деца. Празният поглед и дзен усмивката, с която го прави, ви разоръжават. Ако поне веднъж сте се спречквали с някое малко говно или кресливите му родители, ще изпитате садистично удоволствие от наказателната операция, която героят му провежда.

Почти до края на филма обаче ще се чудите, защо го прави. Ще се досетите преди да ви го кажат.

Смешно ли е? Зависи. Аз се засмях два-три пъти, което е постижение за американска комедия. Искрено ли е? Да – на места, но на повечето надделява лакомото желание да се харесаш на всяка цена. Подобни, но малко по-добри, опити са Role Models (Пичове за пример) 2007 и God Bless America 2011 (Бог да благослови Америка).

Мнението ми в едно изречение:

Мизантропична фарс мечта, която ще възмути майките и може би ще ви разсмее.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *