Skip to main content

Два оптимистични филма и един не чак толкова

St. Vincent 2014

В две закъснели ревюта и едно не чак толкова.

St. Vincent 2014 (Свети Винсент) е дебют за режисьора Теодор Мелфи. Сценарият е предсказуем и предрусал със захар. Един момент, моля – участва Бил Мъри. А също Мелиса Макарти, Наоми Уотс и малкия, но естествено талантлив Джейдиън Либерхар.

 

St. Vincent 2014

Казах ли, че е с Бил Мъри? Е, той прави целия филм, дори финалните надписи. Той е Винсент, пушач, алкохолик и любител на комара с цветист език. По стечение на обстоятелствата и поради нужда от пари, той става детегледач(ка) на хилавия Оливър, съседското момченце.

St. Vincent 2014

Мъри е сърцето на тази топка от сантименталност и житейска комедия. Личи си, че се забавлява почти във всяка сцена. Мелиса Макарти е правдоподобна в ролята на… американка, а Наоми Уотс е живописна като руска пеперуда на нощта.

Мнението ми в едно изречение:

Направен, за да прочистите слъзните канали и подобрите сърдечния тонус.

 

Mr. Turner 2014 (Г-н Търнър)

Е амбициозна копродукция на Великобритания, Франция и Германия и бе част от програмата на Киномания. Един мини Европейски съюз работи, под командването на режисьора Майк Лий, за да пресъздаде живота на живописеца Джоузеф Търнър.

Mr. Turner 2014

Майк Лий дирижира умело екипа от кинематографи, художници, дизайнери, гримьори и сценографи. Дивен филм, направен с естетическо уважение към художника. Ще се влюбите в романтичните пейзажи от цветове и светлина.

Mr. Turner 2014

Тимоти Спол е чудесен в ролята на класическия майстор. Заради тази роля той получи Наградата за най-добър актьор от Фестивала в Кан. Героят му е бумтящ, пръхтящ, пъхтящ, ръмжащ, примляскващ, похъркващ, нацупен, намусен, грозноват и потаен особняк. Актьорът се подготвя за ролята 2 години, през които взима редовни уроци по рисуване, за да е убедителен с четката.

Mr. Turner 2014

Макар копродукция филмът е британски до мозъка на костите си. Колкото британски живописен, толкова и британски скучен. Колкото пасторални са пейзажите, толкова безцветни са героите. Спуска ви се едно монотонно, мухлясало чувство, което ви кара да си гледате часовника, а в моя случай да искате да продължавахте да носите часовник, та да може да го гледате.

Подобно на Търнър действието ревматично се тътрузи от сцена в сцена, без драма, без пламък – студено, празно и заспало. В това отношение Mr. Turner 2014 се доближава до The Iron Lady 2011 (Желязната лейди), силна главна роля, но слаб филм.

Мнението ми в едно изречение:

Пропусната възможност.

 

Magic in the Moonlight 2014 (Магия в полунощ)

Magic in the Moonlight 2014

Уди Алън и романтична комедия – какво очаквате? Очаквате джаз. Очаквате връзка между младо момиче и по-възрастен мъж. Очаквате тя да е сладка, но глуповата, а той човек на изкуството. Очаквате смешни диалози за смъртта и любовта. Очаквате хора с очила. Очаквате поне един от тях да е психиатър или психоаналитик. Очаквате препратки към известни писатели и философи. Очакванията ви ще се оправдаят.

Magic in the Moonlight 2014

Не очаквайте Ню Йорк, но очаквайте Колин Фърт, който е очарователен като себе си.

Magic in the Moonlight 2014

Последният филм на Уди е олекотена версия на Алън, нека да го наречем Woody Light – само с две калории. Диалогът е игрив и небрежен. Действието припряно забързано. Магията е в декора, а декорът е южна Франция. Красиво е и носталгично, като картичка от 1928.

Мнението ми в едно изречение:

Филм, който не е нещо повече от това, което е – приятна романтична комедия в 3 действия.

2 thoughts to “Два оптимистични филма и един не чак толкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *