Skip to main content

От Ротердам през живота към света

РОТЕРДАМ, 21 януари 2015 – Животът ни е с друга скорост, светът се движи с друго гориво и всичко това, което се случва – от най-малкото до най-простото – ни е най-ценно. Докато утре диша в прескачащото ни от стрес съществуване, вчера е вече много преди… Вниманието е нашата обменна монета. Спасение в света на 24/7 и в моя случай, пауза за филмово бягство към многопластовите истории на живота.

44-то издание на Международния филмов фестивал Ротердам хваща темата за 24/7-часовата икономика на безспир, в диапазон на грубо 600 заглавия, 53 световни премиери и само 12 дни.

Кратка пауза, за да надзърнем през ключалката на четири различни свята, четири различни филма от програмата.

Magical Girl

Ноар свят през испанска перспектива. Баща иска да осъществи последното желание на неизлечимо болната си дъщеря. Големият победител на San Sebastian (най-добър филм; плюс сребърна раковина за режисура за Карлос Вермут).

_______________________________________________

Eden

Миа Хансен-Лове, парижанка с датска кръв, синтезира две декади от живота на брат си и напластява 131 мин. с много Дафт Пънк. История за страст, музика, разочарованието и еуфория от всичко това, обвито в едно. Специална селекция за Toronto Film Festival.

_______________________________________________

Тhe Tribe

Тук-там откъслечен звук, разцепен от резки жестове и тежки погледи без глъчка. Светът на племето – институт за глухонеми в Киев – мълчи, но бушува. Мирослав Слабошпитский гради визия въз основа на езика на тялото на своите актьорите и това работи забележително добре. Кабуки театър на кино, с Grand Prix от Кан.

_______________________________________________

Урок

Учителка доведена до безизходица прибягва до отчаяни мерки, за да се спаси от финансова разруха. Морал, пари и социална летаргия. Един от малкото български филми, купен за разпространение в САЩ и Канада. Петър Вълчанов и Кристина Грозева си поделиха наградата за Нов режисьор на San Sebastian, но дали ще отнесат ‘Big Screen Award’ от Ротердам?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *