Skip to main content

Джурасик свят – бегай, газим!

Jurassic World 2015

Поствам това ревю 3 седмици по-късно, защото е пълно със спойлери… а също брони и други авточасти, чието име не знам.

Jurassic World 2015 (Джурасик свят) не е най-слабият филм тази година. Но тези 10 неща не го правят силен изобщо.

Хора са затворили динозаври в клетки. Динозаврите бягат от клетките. Хората биват стъпкани, смачкани, сдъвкани. Но накрая всичко се оправя. Това е формулата на всеки филм с чудовища, няма причина и този път да не проработи.

Работи си, даже чудесно – до днес филмът е направил $572 милиона и то само от кината в САЩ.

Но…

#Повторението е майка на знанието. Затова той повтори същия клас.

Jurassic Park 1993

Jurassic World 2015 се скъсва да се подмазва на Спилбърг, чрез серия от homage моменти, но подхваща историята като игнорира напълно урока от предишните 3 филма. А урокът е: „Не си играйте с природата”.

#Не ме кефиш.

Jurassic World 2015

Никой от героите не подлежи на харесване. Не ме е грижа нито за Брайс Далас Хауърд, нито за Крис Прат. Тя е тъпа кучка, той е клише.

Jurassic World 2015

…а най-малко ме е грижа за малките дришьловци. Тихо се надявах някой да им види сметката. Ако не ти пука за героите, няма как да се вживееш в историята… както е казал Аристотел.

#Истински лъжи

Не е важно дали нещо е истина, важно е дали вярваш, че е правдоподобно.

Jurassic Park 1993

Оригиналният филм, който си остава най-добрият в поредицата, имаше сладка научно-фантастична достоверност. Направили сме динозаври. Как? Като сме взели кръв от тялото на комар, който е съхранен в кехлибар. От кръвта сме извлекли ДНК, което сме „посадили” в жаба. Хапан съм от комар. Пипал съм смола. Дори съм виждал фосилизирани мравки. Знам за ДНК, гледал съм за мишката с човешко ухо на гърба. Има логика. Разкажи ми повече.

Jurassic World 2015 е пълен с дупки в сценария и ненужни сюжетни линии.

#Раптор-терминатори

Jurassic World 2015

Военно-промишленият комплекс спонсорира цялата програма, за да направи от рапторите супер войници. Защо? Защо не ротвайлери, кучетата имат много по-големи мозъци, по-добри ловци са и живеят с хората от 15 000 години. Защо не горили? Горилите имат още по-големи мозъци и ще могат да боравят с оръжие, защото имат пръсти. А, защо не понита – генетично модифицирани понита убийци, поне ще са конструкционно по-стабилни и ще можете да ги яздите.

#Да поиграем билярд

Jurassic World 2015

Хамстерската топка е умна идея, изпълнена глупаво. Да затвориш хора в топче, с което динозаври да играят пинбол е супер. Но фактът, че това ултрамодерно превозно средство не може да се контролира или дори да комуникира с контролната кула, която е оборудвана по-добре от РВД на летище София, унищожава изживяването.

#Върни ми чипа, ей!

В началото на филма разбираме, че новият по-страшен, по-зъл и по-опасен динозавър – да го наречем научно Голямото Копеле, както всеки динозавър има присаден тракер. Но след бягството си Голямото Копеле решава да си махне чипа… Невероятно е, колко глупава е концепцията за нещо подобно. Вижте тази научна диаграма.

#Лош жанров коктейл

Романтичен филм може да е драма, драма може да се смеси с екшън, екшън се миксира с трилър… но има невъзможни комбинации.

Juarssic World 2015 е научна-фантастика с елементи на хорър. Определящо за научната фантастика правило е, че тя никога не излиза от границите, поставени от реализма на ситуацията. Но филмът е пълен е комично-пародийни елементи. Децата, макар преследвани от динозаври, се кикотят почти през цялото време, а в останалото са фригидно-пасивни. Злият гений-професор-генетик е карикатура. А сцената, която тотално ме разби е с един от статистите.

Jurassic World 2015

Цари хаос, когато летящите динозаври нападат туристите. Викове, писъци, безредие и страх – умират хора. Един от статистите, на преден план, тръгва да бяга, но преди това спира, за да си вземе двата коктейла от масата. Просто не се връзва. Каква пародия!

Не можах да намеря кадъра, затова използвам този.

The Great Gatsby 2013

# Let’s talk about you and me. Let’s talk about all the good things. And the bad things that may be…

Jurassic World 2015

На това място сценаристите явно вече са били толкова напушени, че въобще не са знаели къде са. В началото на филма Крис Прат обяснява, че Голямото Копеле е много опасен, защото не се е социализирал. Рапторите на Прат са израснали заедно и имат общ език. Когато обаче Голямото Копеле се среща с глутницата на Прат – те веднага започват да си бъбрят. Цитирам:

Голямото Копеле: Ш-ш-ш, браточки е тия, не знам к’ви са, искат да ме преебат.
Рапторите на Прат: Кои, бе! Тия ли?
Голямото Копеле: Същите.
Рапторите на Прат: Е, са им ебахме мамата.

#Залегни, замерват ни с динозаври!

Jurassic World 2015

В оригиналния филм, видяхме тиранозавъра след първите 40 минути, може би час. Но беше специално. Беше специално, защото беше любовна игра. Сега режисьорът, чието име не заслужава да бъде споменавано, ни замерва с най-различни динозаври, но няма съспенс, няма загадка, няма възбуда.

#Звездата

Jurassic World 2015

Истинската звезда на филма не е Крис Прат, нито Голямото Копеле, нито рапторите, нито дори спасителният Т-рекс. Мезозавърът е нещото, което беше направено както трябва. Това са Челюстите на филма, които режисьорът, чието име не заслужава да бъде споменавано, не използва пълноценно.

Мнението ми в едно изречение:

Филм за деца, измислен от възрастни, които са лишени от детска фантазия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *