Skip to main content

Попей ми блус, Беси Смит

Bessie 2015 е биографичен ТВ филм за императрицата на блуса, която владее сцената през 20-те и 30-те години на 20 век.

Гледайте го, защото…

…Ще видите Америка в ерата на хедонизма – времето на сухия режим и мокрите фантазии за успех, чистите помисли, мръсните дела, и големите надежди на малките хора.

Bessie 2015

…Ще видите много красиви жени и солидни актьори.

Bessie 2015

Впечатление правят Майкъл Кенет Уилямс и Мо’Ник, която играе блус легендата Ма Рейни.

Bessie 2015

Но над всички тях се извисява – телесно и вокално, Куин Латифа. Тя записва най-добрата роля в кариерата си. Латифа е гласът, сърцето и душата на целия филм.

Bessie 2015

Нейната Беси е силна жена, смела, жадна за приключения. Един голям и незадоволим глад за храна, пиячка, музика, танци и секс.

 

Дясно: Портрет на Беси Смит / Ляво: Беси Смит, 3.02.1936 / фотографии на Carl Van Vechten

За нея Били Холидей ще каже: Винаги съм искала да имам големия глас на Беси Смит.

Bessie 2015

Другият главен герой е музиката. Музиката като истина, като живот, като болка и наслада, като религия, като блус.

Bessie 2015

Ако Bessie 2015 бе направен за големия екран, с малко повече пари и много по-добър сценарист, щяха да валят Оскар-и. За съжаление сценарият не може да насмогне на голямата си героиня.

Биографичните филми са трудни, защото трябва да поберат целия нечий живот в два часа. 60, 70, 80 или 100 години – в два часа. Почти невъзможно е. Кое по-напред?

Bessie 2015

А също, за да не е просто хронологична сбирка от случки, трябва да намери обща тема, движеща сила, мотив за героя, да разкаже консистентна история, което е още по-мъчно и често пъти неуспешно. Спомнете си провалите на последните филми за Маргарет Тачър, Стив Джобс, Нелсън Мандела, Джими Хендрикс.

Bessie 2015 не е провал, но е пропусната златна възможност.

Bessie 2015

Филмът спира на оптимистично място. Няма да видите как Беси Смит умира. А смъртта й е трагична и забулена в легенди.

Bessie 2015

На 26 септември 1937 Смит катастрофира на път 61, между Мемфис, Тенеси и Кларксдейл, Мисисипи. Зад волана на колата й е любовникът Ричард Морган. Той остава невредим, след удара в камиона. Беси обаче е тежко ранена. За късмет първият притекъл се на помощ човек е лекар. Скоро е повикана и линейка, която обаче се бави. Лекарят решава да превози Беси с автомобила си, но тогава друга кола изхвърча от пътя, удря неговия автомобил, рикошира, помита колата на Смит, завърта се и минава на сантиметри от тялото й, което лежи на земята.

Накрая линейката идва и Беси е превозена до болница за чернокожи. Там дясната й ръка е ампутирана, но тя така и не събужда след операцията. Смит е погребана седмица по-късно. За погребението идват 10 000 души. Но гробът на Беси остава без плоча до 1970, когато Джанис Джоплин плаща за надгробен камък, малко преди самата Джоплин да умре. Това кара Дори Превин да напише песента: „Камък за Беси Смит”.

Мнението ми в едно изречение:

Куин Латифа е Беси Смит.

One thought to “Попей ми блус, Беси Смит

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *