Skip to main content

Марсианецът се приземи!

The Martian 2015

С Rozix отидохме на гости на Червената планета. Не, не говоря за „Позитано“ 20, а за Марс. Коалициите са модерни напоследък, затова след визитата решихме да направим първото ни общо ревю. The Martian 2015 (Марсианецът) е голям филм. Голям е, защото е на Ридли Скот, един от малкото живи режисьори, които могат да снимат епични пейзажи.

Lubomir:

И като във всеки филм на Скот в колосалното платно има нещо крехко и дребно, което се движи от ляво надясно. Това е Мат Деймън в ролята на астронавта Марк Уотни.

The Martian 2015

Удобно за сценария, той е забравен – като в Home Alone 1990 (Сам вкъщи), и трябва да оцелее поне 4 години, докато дойде следващата мисия.

The Martian 2015

Уотни е ботаник-гений, който с трудолюбие и редовна мелиорация успява да отгледа картофи на Марс. Което е невъзможно, защото почвата на Марс е отровна, но е удобно за сценария.

The Martian 2015

Харесва ми посланието на целия филм, a то е оптимизъм. Харесва ми идеята, да оцелееш чрез ума си, ролка тиксо и контейнер с лайна. Харесва ми, че филмът ще запали любопитството на децата към науката. Харесва ми, че капитанът на мисията е жена – Джесика Частейн. Целият актьорски екип ми харесва: Кейт Мара, Майкъл Пеня, Чиуетел Еджиофор, Джеф Даниълс и Шон Бийн, който не умира.

The Martian 2015

Всичко в The Martian 2015 е подбрано така, че да е лесно за харесване, това не ми харесва. Имам чувството, че филмът е правен от маркетинг хора, а не от хора на изкуството. Случва се всичко, което очаквате да се случи. Очаквате някой да се обърне и да каже нещо, той се обръща и го казва. Аз например очаквах през цялото време да пуснат I Will Survive на Глория Гейнър… и я пуснаха.

Не ми харесва, че филмът е пазарно прочистен и дезинфекциран от „негативизъм” и „конфликт”, всички са добри и логично предвидими. Сякаш гледате филмите според Филип Котлър.

The Martian 2015

Не ми харесва, че The Martian 2015 е сглобен от други филми – точно като Oblivion 2013 (Забвение). Астронавт е оставен сам на планетарен къс скала – като в Moon 2009 (Луна). Спасяването му включва идея от Red Planet 2000 (Червената планета), серия „не се изпускай” моменти от Gravity 2013 (Гравитация), както и половината актьори от Interstellar 2014 (Интерстелар). А саундтракът е повлиян от Guardians of the Galaxy 2014 (Пазители на Галактиката), но е много по-дразнещ. Филмът е 2 часа и 20 минути, но го усетих като 4 часа, явно Айнщайн е прав.

Мнението ми в едно изречение:

Задоволителен, но не достатъчен, за да изкупи последните 12 режисьоро-продуцентски падения на Ридли Скот.

Но Rozix рече:

Време е сър Ридли Скот да се пенсионира – вече съм сигурна. Една стара американска поговорка гласи: Откажи се докато си на върха.

Докато гледах филма да реди клише след клише, не спирах да се чудя как е възможно същият режисьор да е направил великолепните „Някой да ме пази”, „Телма и Луиз” и „Гладиатор”.

The Martian 2015

„Марсианецът“ е неуспешен опит на сър Ридли Скот да колонизира Космоса. Главната роля е поверил на Мат Деймън, който особено в първата половина на филма само маркира актьорска игра. И човек не може да го вини – сюжетът е плосък, а на героите им липсва всякаква дълбочина. Защо да се напъва да играе – може просто да се държи като на репетиция.

The Martian 2015

След като учени откриха вода на Марс, героят на Мат Деймън откри и земеделието. През целия филм отглеждаше и се изхранваше с картофи. Лошото е, че освен картофи не успя да си отгледа задълбочен образ на човек, изоставен от екипа си на враждебна планета. Аз по никакъв начин не се свързах с героя му и напънатата му бойскаутска приповдигнатост и чиклит хумор.

The Martian 2015

Най-много ми допадна Шон Бийн в ролята на шеф екип от НАСА – най-неклишираният образ в целия филм по мое скромно мнение. Понеже съм сигурна, че Любомир вече е забил своята безпощадна космическа аналитична сонда директно в ядрото на „Марсианецът“, затова ще бъда кратка.

1. Сър Ридли Скот, време ви е да отглеждате картофи в Долен Съсекс или Горен Йоркшир и да оставите киното на по-младите.
2. Дадох на филма 6 в IMDB – и то само заради визуалната красота, иначе щях да му пиша 5.
3. За около десетина минутки дремнах в салона – това съвпадна с края на пакета ми с пуканки. Веднага щом спрях да ги хрускам, ми доскуча ужасно. После се събудих, разбира се – иначе нямаше да имам право на този безпощаден анализ.
4. На Марс има вода, а „Марсианецът“ е пълна боза. Заредете се с много пуканки, защото иначе може да заспите.

Lubomir / P.S. Задължителното за мен: 3D-то трябва да умре.

7 thoughts to “Марсианецът се приземи!”

 1. Чудесно. Благодаря ви много. Спестихте ми едни 2:20 мин гледане на нещо, за което бих съжелявал. Както и колкото там калории се съдържат в пакет големи пуканки.

 2. Мнението ми за филма се припокрива на 100% с това на Любомир (включително и за лайняното 3д). Отидох с ниски очаквания – като за бай Ридли, без да съм гледал и един трейлър и се забавлявах през повечето време, но за това плоско изпълнение 140 мин. са твърде много, а напълно ненужните последни 7-8 мин. издигнаха обзелата ме досада в космоса.
  Просто няма толкова плитки и готини герои братче.

  p.s. Посещавам сайта ви редовно от известно време (макар да драскам рядко), и смея да кажа, че сте най-готините на „пазара“. 🙂

 3. @Pow R Toc H – благодарим много за добрите думи! Очаквайте още силни текстове – пекат се в нашата специална комбо машина за пуканки и кино ревюта 😛

 4. Благодаря за хубавото ревю. Все пак ще го гледам. Ридли Скот ми е любим режисьор, а няма гаранция следващия му филм да е поне толкова добър. Жестока простотия е 3D-то, влошава картината, размива всички детайли, заради един псевдо-ефект. Как можа да се наложи?! Наистина ли публиката иска това, или на никого не му дреме вече…

 5. Въпреки цялата полемика, на мен ми допадна изключително Прометей. Но отдавна си е отишло майсторството и страстта от старите фантастики, липсва ужасно Blade Runner. Марсианецът е твърде слаб филм и съм съгласен с всичко казано в статията, въпреки цялото всеобщо удовлетворение, което се шири наоколо. Аз не платих, за да гледам комедия, на един от любимите си режисьори.

 6. Препоръчвам да не пропуснете „The Walk“ на кино(по това, че не сте драснали за него съдя, че не сте го гледали). Просто е кощунство в днешно време да гледаш такова скапано и ненужно 3д като в марсианчето, а да пропуснеш един от малкото филми, където нещата са избарани по такъв начин. Филмчето е абсолютен кеф, не го изпускайте.
  🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *