Skip to main content

Хищници в мрака

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Нощните животни са страхливи. Те се крият в мрака.

Знак от съдбата или чиста случайност е, че Prozekcia дебютира с пост за първия филм на Том Форд – A Single Man 2009 (Самотен мъж). Сега модният дизайнер ни предлага филм №2 – отново премерен и облечен по мярка, но още по-добър.

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Nocturnal Animals 2016 (Хищници в мрака) е трилър в стил Дейвид Линч, фешън филм ноар – ала Стенли Кубрик. Главният герой е Сюзън Мороу (Ейми Адамс), собственик на галерия за модерно изкуство. Красива, резервирана жена, която има всичко: хубава кола, голяма и модерна къща, прислуга, която нарича „персонал“, висок, красив и още по-богат съпруг.

Сюзън получава пратка. Докато се опитва да я разопакова се порязва на нея. В пакета има книга. Автор на книгата е бившият й съпруг – Едуард Шефилд (Джейк Джилънхол), когото тя не е виждала от 19 години. Книгата е с посвещение: на Сюзън. Така започва всичко.

Увод

Истинският увод е шокиращ. Едновременно грозен и красив. Виждаме огромни, масивни, месести, средновековно-гротескни, притеснително голи жени. Те са с помпони, американски знамена и шапки. Телесата им се люшкат на забавен каданс, докато лицата им са деформирани от идиотска радост. Това виждаме, но какво означава? Постоянен въпрос за филма, защото той е изтъкан от символи. Нека ги разгадаем.

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Том Форд казва, че дебелите, голи жени символизират щастието. Те са контрапункт на спечената, гримирана, фризирана, костюмирана, постоянно мислеща как e възприемана от всички главна героиня. За разлика от нея, те са напълно щастливи с това, което са. Не му вярвам. Това е политически коректен отговор за женско списание.

Том Форд в рекламна фотосесия за Tom Ford Beauty
Том Форд в рекламна фотосесия за Tom Ford Beauty

Когато аз ги гледах си помислих, че са там, защото Том Форд бе порицан, че в първия си филм показва само красиви хора. Нещо, в което биват винени всички модни дизайнери. Феминистките постоянно питат: защо избирате единствено млади, красиви, слаби хора!? „ОК – помислил си е Форд – ще ви дам стари, грозни и дебели – даже разплути и голи!“. Мисля, че това е истинският отговор на класическа примадона като него.

Norbit 2007
Norbit 2007

Във филма Сюзън ще каже, че жените символизират американците – през очите на останалия свят – угоени, вулгарни, видиотени в щастието си същества. Продукт на американската джънк култура – всичко е боклук, ще каже тя, боклук. Те са и коментар за състоянието на модерното изкуство, което също е боклук. Плоско, банално, лишено от идеи, техника, майсторство, разчитащо единствено на скандал и шок.

Историите

В Nocturnal Animals 2016 (Хищници в мрака) има три истории. Звучи трудно за реализиране и лесно за сбъркване. Повечето режисьори биха допуснали грешки. Но Форд се справя. Успява да опакова и трите истории в красив подарък и дори му слага панделка.

Какви са историите?

Едната се случва сега. Втората се е случила в миналото. Третата е в книгата, която Сюзан започва да чете. Зрителят вижда и трите – през нейния поглед.

Сега

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Сега Сюзън живее в ефимерен свят – пълен с фалш и неща за еднократна употреба. Има работа, която не харесва и колеги, които презира. Красивият и богат съпруг де юре е пред фалит, де факто й изневерява. Дъщеря й е далч и нехае. Сюзън е сама, празна и нещастна.

Тогава

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Тогава Сюзън е била млада. Срещнала е Едуард, чаровен и умен романтик, мечтаещ да стане писател. Имало е любов. Любов, която тя – в началото, е защитавала от майка си.

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Майката, която е против брака на Едуард и Сюзън, защото „Едуард е слаб”, той не е целеустремен, расов победител.

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Тогава има и разочарование. Само 2 години след брака им Сюзън изневерява на Едуард, a също – без негово знание или съгласие, абортира детето им.

Книгата

Главният герой се казва Тони – ролята отново се изпълнява от Джейк Джилънхол. Тони тръгва на нощно пътуване със съпругата си Лаура (Айла Фишър) и дъщеря им Индия. В мрака на изгубената магистрала семейството настига група тексаски реднеци, чийто тартор се казва Рей (Арън Тейлър-Джонсън).

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Възниква спречкване, което ескалира в отвличане и двойно убийство. В една ужасяваща вечер Тони губи всичко, което обича, за да остане сам в пустошта.

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Безпомощен и беззащитен, кекав, и лабилен, той е подкрепен единствено от местния шериф Боби Андес – великолепна роля на Майкъл Шанън, време е за Оскар номинация.

Това виждаме, но какво означава?

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Книгата е метафора за живота на Едуард, това е и причината четящата Сюзан да вижда главния герой като него. Съпругата на Тони/Едуард прилича на Сюзан, защото е… Сюзън от времето, когато той я е обичал. Индия символизира абортираното им дете. Тони/Едуард губи и двете.

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Отнети са му от Рей, който също е… Сюзън. Той е нощно животно. В историята „Сега“ Сюзън ще каже на една от колежките си, че Едуард я е наричал така – „Тогава“, заради безсънието й.

Рей прави това, което другите очакват от него. Той казва: Ако очакваш да те изнасиля, ще те изнасиля. Ако мислиш, че ще те убия, ще те убия. Сюзън също живее живота си като Рей. Макар да е рафинирана и префинена, тя прави това, което другите очакват от нея.

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Шерифът е ангелът на отмъщението, чувството за гордост и достойнство. Енергията, която движи „Хамлет“, „Отело“, „Тит Андроник“, „Граф Монте Кристо“, The Revenant 2015 (Завръщането) и всеки един от нас, когато някой ни е причинил болка.

Краят

Краят е френски. Както каза Rozix, с която гледахме заедно – френските филми свършват така, сякаш са изчерпали лентата внезапно.

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Сюзан се свързва с Едуард и му предлагат да се срещнат. Едуард връща имейла – „Само кажи къде и кога“. Сюзан се облича красиво, слага си червило, но после го маха. Отива в скъп ресторант – цветово координиран с роклята й. Сяда на масата и започва да чака и чака, и чака, и чака. Зрителите – като нея, трепетно очакват Едуард да влезе. Филмът спира на черно.

Това виждаме, но какво означава?

Много неща и това е интересно. Ключът според мен е в „Тогава“, когато Едуард и Сюзън се карат, той казва: Когато обичаш някого, трябва да бъдеш внимателен, защото ако го изгубиш, може никога да не го върнеш обратно.

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Темата за отмъщението е навсякъде около Сюзън. В книгата, която чете, но и в картините по стените. Nocturnal Animals 2016 е поучителна приказка за отмъщението, урок за това как се отмъщава.

Пиер-Пол Прюдон, Справедливостта и Отмъщението преследват Престъплението, 1805-8
Пиер-Пол Прюдон, Справедливостта и Отмъщението преследват Престъплението, 1805-8

В книгата Тони си отмъщава по библейски – убива убийците на семейството си, но сам умира след това. В реалността Едуард си отмъщава като излива цялата си агресия и болка в книга, която ще му донесе успех. Успехът е най-доброто отмъщение. Eдуард си отмъщава, чрез собствения си катарзис.

Критиката

Nocturnal Animals 2016
Nocturnal Animals 2016

Тя е в едно – според мен, високото ниво на дизайн понижава нивото на човечност. Този филм можеше да е още по-въздействащ, ако не бе толкова цинично красив и свръхстилизиран. Спомнете си Mulholland Dr. 2001 (Мълхоланд Драйв), той влияе, не само защото е интересен, но и защото има човешко сърце, а не лабораторен вид.

Мнението ми в едно изречение:

Изящна история на отмъщението с поука.

4 thoughts to “Хищници в мрака”

  1. Ще цитирам Manuela Lazic от LWL:

    „By the film’s close, Ford had made such an annoying mess of his characters’ intentions that it’s hard to care for a final silly attempt at shock revenge. Yet that last scene is representative of the entire film: dramatic yet grotesque, moving yet confusing, delicate until brutally unsubtle, and, finally disappointing“.

    Couldn’t agree more.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *