Skip to main content

Часът на чудовището

A Monster Calls 2016
A Monster Calls 2016

Силата на приказките е не в това, че ни разказват страшни неща, a в това, че ни разказват как страшните неща могат да бъдат преживени.

Конър сънува един и същ кошмар – как земята се разтваря и поглъща майка му. Но тази вечер е различна. 7 минути след полунощ се появява чудовище.

Илюстрация на Джим Кей към книгата A Monster Calls
Илюстрация на Джим Кей към книгата A Monster Calls

A Monster Calls 2016 (Часът на чудовището) е филм на Хуан Антонио Бейона по едноименната детска книга на Патрик Нес. Това е приказка за болката, вината, гнева и безсилието, които изпитваме, когато ни се случват тежки изпитания. Но преди всичко – за страха да изречем и приемем истината.

Чудовището и детето

Monsters.001
The Golden Compass 2007 / The Good Dinosaur 2015 / Pete’s Dragon 2016 / How To Train Your Dragon 2010

Приятелството между малко човешко същество и голямо фантастично същество е старо. Децата имат нужда да контролират света, да го разберат, да се качат на раменете му.

Monsters.002
The NeverEnding Story 1984 / The Iron Giant 1999 / The Chronicles of Narnia 2005 / Monsters, Inc 2001

Чудовищата – бидейки големи и силни, отвъд правилата, и нормите, са deus ex machina в тяхната вселена. Помощ, която се спуска отгоре.

The BFG 2016
The BFG 2016

Миналата година Стивън Спилбърг ни предложи The BFG 2016 (Добрият великан), в който също имаше великан и дете, но и колосално разочарование. A Monster Calls 2016 е различен филм.

Вълшебството

Творението на Хуан Антонио Бейона е съчетание на визуална красота и художествено майсторство, каквито не бяхме гледали поне от Pan’s Labyrinth 2006 (Лабиринтът на фавна).

A Monster Calls 2016
A Monster Calls 2016

Тактилното усещане за различни материи и текстури прави историята по-истинска. Меките завивки, месинговите дръжки за врати, дървените парапети, скърцането на стълбите, дъжда по стъклата, разливането на темперната боя по белия лист, докосването на молива в хартията и на острилката в молива… чувствате всичко.

A Monster Calls 2016
A Monster Calls 2016

Съчетаването на различни стилове анимация не дразни, а пленява. Както и играта на Луис Макдугъл. Макар 14-годишен Луис е феноменален.

Сърцето

A Monster Calls 2016
A Monster Calls 2016

Този филм има сърце – голямо, честно и смело. Да говориш за смъртта и как бихме могли да понесем поразителната й реалност изисква ум и такт. И сълзи.

A Monster Calls
A Monster Calls 2016

A Monster Calls 2016 не е весел филм от поточната линия на Мики Маус – един от заклетите врагове на Чарлз Буковски. Той го наричал „бездушното копеле с трите пръста“. Някой трябва да избие Мики Маус от главите ни, добавял Буковски. Поетът се бунтува срещу идеята, че животът винаги е цветничък и мил, наивен, лекомислен, пълен с анимирани сладурчета.

Понякога е такъв, но понякога не е. Има болка, и мъка, и смърт. Животът е промяна, която не може да спре дори великан.

Мнението ми в едно изречение:

Честен и емоционално терапевтичен филм за порастването.

 

Свързани публикации:

23 най-страшни филмови чудовища

12 Детски от нашето детство

One thought to “Часът на чудовището”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *