Skip to main content

5 европейски филма, които Холивуд може да преразкаже

Mark of the Vampire 1935 – римейк на London After Midnight 1925
Mark of the Vampire 1935 – римейк на London After Midnight 1925

Продуцентите и паяците преправят паяжините си постоянно. Трябва да го правят, ако искат да ядат.

Какво е общото между тези шест филма?

Remakes_Eu.001

Общото е, че са американски, че са харесвани, че са останали в общата ни кино памет…

Remakes_Eu.002
…И още нещо – че са римейк на европейски филми.

Remakes_Eu.003

Мотивите в полза на римейка са:

Субтитрите – американската публика мрази да ги чете. А дублажът е още по-нелеп.

Майсторството – ако имаш най-добрите актьори и разказвачи в света, можеш да обогатиш изходния материал.

Технологията – старите филми изглеждат вехти.

Контекстът – животът, хората, езикът през 20 век са различни от тези през 21 век. Хората се свързват по-бързо със сегашното. Културната средата в Истанбул, Берлин и София не е същата като в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. Хората се свързват по-добре с познатото.

Remakes_Eu.004

 

Разбира се, всички тези мотиви са второстепенни. Истинската сила, която движи римейк стратегията е друга – страхът от провал. Възвръщаемостта на инвестициите е цар. Ако изгубиш пари на компанията, ще те уволнят и може би никога няма да си намериш друга работа. Това е страхът, който ръководи хората, които продават филми и тези, които продават сапун и вафли.

Remakes_Eu.005
Презаснемането се базира на мисленето, че идеята вече е работила – било в миналото, било на чужд пазар. Идея, която вече е работила е лесна за продажба.

С Rozix избрахме 5 съвременни европейски филма, които са добро попадение за Холивуд, ако реши да ги преразкаже.

Критерии: Филмите трябва да са от 21 век, да НЕ са на английски език и да НЕ са номинирани за Оскар. Последното е важно. Когато преразказваш такъв филм можеш единствено да го развалиш. Испано-аржентинският The Secret In Their Eyes 2009 (Тайната на очите) е носител на Оскар за Най-добър чуждестранен филм. Той има американски римейк: Secret in Their Eyes 2015, но не го гледайте – съветва Rozix, само ще се ядосате.

Troubled Water 2008 (Мътни води)

Оригинално заглавие: DeUsynlige

Норвежка драма с талантлива датска актриса в главната роля.

Troubled Water 2008
Troubled Water 2008

Защо него?

Филмът разказва интересна история, през няколко гледни точки. Смърт, вина, любов, изкупление и прошка –универсални теми. А въпросът за ролята на църквата и религията в модерния свят би жегнал американците.

Какво (евентуално) би подобрил Холивуд?

Главният герой и детските характери имат нужда от дълбочина и цвят. Диалозите плачат за пренаписване. Развръзката също, защото по европейски е страхливо многоточие.

How I Ended This Summer 2010 (Как прекарах това лято)

Оригинално заглавие: Как я провёл этим летом

Руска драма с елементи на трилър на Алексей Попогребски

How I Ended This Summer 2010
How I Ended This Summer 2010

Защо него?

Пуст остров в Северния ледовит океан. Двама мъже, затворени в полярна станция. В тези две изречения има толкова потенциал. Изолация, контрол, съспенс и страх – завладяващо изследване на човешката психика. Фон е суровата красота на природата.

Какво (евентуално) би подобрил Холивуд?

Този филм е почти отличен. Темпото може би ще спечелили от забързване. Кастинг изборът би включвал звезди. В ролята на страшния, твърд и непредвидим Сергей – Ед Харис, Лиъм Нийсън, Том Харди, Майкъл Шанън или даже Били Боб Торнтън.

В ролята на мекия, плашлив студент Павел – Майлс Телър, Олдън Ерънрайх, Никълъс Холт, Езра Милър или Илайджа Ууд. Действието ще се развива в Аляска – естествено.

The Brand New Testament 2015 (Съвсем Нов завет)

Оригинално заглавие: Le tout nouveau testament

Белгийско фентъзи с елементи на черна комедия и любимо на Rozix.

The Brand New Testament 2015
The Brand New Testament 2015

Защо него?

Жако Ван Дормал ни предлага оригинална идея: Господ е вкиснат алкохолик, свадлив, сърдит и самовлюбен. Той командва света, през личния си компютър, докато споделя апартамент със съпругата си и 10-годишната си дъщеря Еа. Еа иска да промени всичко. За да го направи, тя трябва да избяга и да намери шестима апостоли.

Какво (евентуално) би подобрил Холивуд?

Филмът страда не от липсата на идеи, а на пари. Холивуд би помогнал. Според Rozix разказът ще е доста по-комерсиален и бърз. И задължително ще има повече чувства.

The Invisible Guest 2016

Оригинално заглавие: Contratiempo

Испанска криминален трилър с вкус на Агата Кристи и Алфред Хичкок.

The Invisible Guest 2016
The Invisible Guest 2016

Защо него?

Забелязах Ориол Пауло, още преди няколко години. Тогава гледах The Body 2012 (Тялото) – друга мистерия. Пауло е добър разказвач, две мнения няма. С Rozix сме съгласни, че Холивуд трябва да прави по-често такива филми.

Харизматичен милионер е обвинен в убийство. Всички доказателства сочат, че той е извършителят. Докато е под домашен арест е посетен от адвокатската си, която никога не е губила дело. Тя има 180 минути, за да изгради защитата му, преди последния му разпит. Хронометърът работи.

Какво (евентуално) би подобрил Холивуд?

Филмът щеше да изглежда още по-добре, ако бюджетът му не бе 4 милиона евро, а 40 милиона долара. С още половината от тази сума гарантирате Леонардо ди Каприо, Райън Гослинг, Матю Макконъхи или Робърт Дауни Джуниър в главната роля.

Perfect strangers 2016 (Перфектни непознати)

Оригинално заглавие: Perfetti sconosciuti

Италианска комедия-драма на Паоло Дженовезе.

Perfect strangers 2016
Perfect strangers 2016

Защо него?

Първото нещо, което ще направите след като го гледате е да си кажете, че това е отличен филм. Второто е да проверите дали е адаптация по пиеса. С изненада ще откриете, че не е.

Идеята е проста. Седем приятели на средна възраст се събират на вечеря. Домакинята, която е психолог предлага игра. Всички да сложат телефоните си на масата и цяла вечер да приемат съобщения и обаждания напълно открито – без тайни. Скоро телефоните започват да звънят.

Какво (евентуално) би подобрил Холивуд?

Този филм е написан прекрасно. Актуален, направо злободневен, той умело редува комедия и драма. Ако бъде изигран от холивудски актьори – снимани от Дейвид Финчър или Трейси Летс, би станал хит.

Възможни, но малко вероятни:

The Intouchables 2011 (Недосегаемите) – трагикомедията бе приета радушно от публиката и по-студено от критиката. Макар Франсоа Клюзе да е френската версия на Дъстин Хофман филмът би имал малък шанс. Първо, защото вече сме гледали Driving Miss Daisy 1989 (Да возиш мис Дейзи). Второ, защото черен мъж да се грижи за бял в днешно време е… расизъм. Скандално!!! Или потенциално?

Remakes_Eu.011

Marshland 2014 – оригинално заглавие La isla minima, бе в селекцията ни Най-добри филми за 2015. Испанската история за двама детективи, които ловуват сериен убиец е убиец. Но е и твърде близка – като кинематография и усещане, до първия сезон на True Detective 2014- (Истински детектив).

Слава Богу, римейкът не е панацея – три примера с провалени преразкази

Remakes_Eu.012

*Данните за продажби са от Box Office Mojo и са актуални за 16.04.2017

Свързани публикации:

Адаптация 3

Адаптация 2

Адаптация 1

3 thoughts to “5 европейски филма, които Холивуд може да преразкаже”

  1. Абсолютно прецизна подборка! И всяка дума е точно! Само датския не съм гледал 😉 Както и The body! Ще го поправим 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *