Skip to main content

Най-добрите документални филми от 2017

BestDocum_2017

Документалното кино е парадокс. Посветено е на реалното. Събира факти, изследва обстоятелства, анализира събития. Но също – систематично лъже.

Гледната точка на камерата, монтажът, музиката, фонът, въпросите и начинът на задаването им деформират пространството и времето. Ако перифразирам Волф Кьониг, документалистът събира куп лъжи с цел да каже истината.

Tower 2016

Архивни кадри, радио записи и анимация разказват за първия масов разстрел на невинни, който се случва на 1 август, 1966 в кампуса на Университета в Остин, Тексас.

Best_Docu_2017.001

Извършителят е бивш снайперист от морската пехота. Той използва часовниковата кула, за да убие 16 души и рани над 30. Филмът показва ужаса, но се фокусира върху надеждата и смелостта на (не)обикновените хора наоколо.

The Red Pill 2016

Феминистка и адвокат за правата на хомосексуалните поглежда към… правата на мъжете. Да, правата на мъжете.

Best_Docu_2017.002

Защо 4 от 5 успешни самоубийства са на мъже? Защо над 90% от смъртните случаи на работното място са мъже? Защо жени протестират за равенство, но отказват да работят на опасни места – под земята, под водата, във въздуха? Защо мъжете губят всичко, което имат в 9 от 10 развода? Защо 15-годишно момче изнасилено от 35-годишна жена е задължено да издържа нея и детето, плод на изнасилването? Кейси Джей е смела. Тя пита във време, когато да си мъж е дефект.

Icarus 2017 (Икар)

Режисьорът Брайън Фогел се подлага на същата допинг програма, която е използвал Ланс Армстронг. Брайън – сам непрофесионален шосеен колоездач и състезател, желае да провери ще му подейства ли допингът и ще го хване ли някой.

Best_Docu_2017.003

За да успее, той има нужда от „доктори“, така се запознава с един от най-добрите руски специалисти. Всичко започва на майтап – мачо подмятания, замразена урина, много инжекции. Но след няколко месеца става сериозно.

Betting on Zero 2016

Кръстоносният поход на инвеститора Бил Акмън – лично състояние от $1,3 милиарда, управляващ активи за над $12 милиарда, срещу Herbalife – активи за около $1,7 милиарда.

Best_Docu_2017.004

Бил смята, че фирмата за продажба на диетични храни и продукти е най-голямата финансова пирамида, която успява да увлече – чрез обещанията си за лесно богатство, милиони хора. Той залага $1 милиард срещу Herbalife, тоест би спечелил много пари, ако фирмата фалира.

Друг играч е Карл Айкън – лично богатство $16,5 милиарда, управляващ активи за над $36 милиарда. Той се включва срещу Акмън, защото го мрази и си купува акции на Herbalife. На кого да вярвате, когато летят пачки пари?

I Called Him Morgan 2016

Добре разказана история за двама души, любовта, омразата, опрощението и много джаз.

Best_Docu_2017.006

California Typewriter 2016

Носталгия, творчество, хуманизъм и любопитни факти ви очакват в този филм за света на пишещите машини…

Best_Docu_2017.005

…и хората, които ги пазят, реставрират, колекционират, рушат, реасемблират, лелеят и живеят.

Abstract: The Art of Design 2017 

Прекрасна серия за всички, които са привлечени от дизайна. Заради дълбокото разбиране на професионалиста или сърдечния ентусиазъм на любителя.

Best_Docu_2017.008

Ex Libris: The New York Public Library 2017

Повечето хора дефинират обществените библиотеки като „места за съхранение на книги“. С колекция от над 53 милиона единици Нюйоркската обществена библиотека е едно от най-големите хранилища на знание в света. Тя е и най-посещаваната.

Best_Docu_2017.007

Ex Libris започва да променя дефиницията – от хранилище към обиталище, което демократизира образованието, дава стряха за различни общности и интереси.

Becoming Warren Buffett 2017 (Да станеш Уорън Бъфет)

Много хора искат да са богати – поне колкото Уорън Бъфет. Много малко от тях могат да са Уорън Бъфет.

Best_Docu_2017.009

Без да е драматичен, филмът проследява ежедневието на един от най-богатите и влиятелни хора в човешката история. Мъж, който е влюбен в цифрите от момче. Съчетание от работохолизъм, дисциплина, аналитичност, икономичност в говоренето, умереност в действията, слисващо скъперничество на места и възхитителен хуманизъм на други.

Cameraperson 2016

Завладяващ аудио-визуален албум от кадри, звуци, мигове, мисли, чувства и срещи от богатата кариера на документалиста и оператор Кристен Джонсън.

Best_Docu_2017.010

Сцени от Америка и Африка, Балканите, и Близкия Изток са вплетени в мемоар за човешката съдба.

Long Strange Trip 2017

Личният ми интерес към този 4-часов трип из 30-годишната кариера на Grateful Dead е минимален. Не съм фен.

Best_Docu_2017.011

Но, ако не музикално, то поне антропологично не може да не забележите шарения пазар от поети и музиканти, битници, и хипита, лунатици, и странници, бунтовници, контристи, алкохолици, наркомани, и екзистенциални импровизатори, които търсят само едно – забавлението.

Machines 2016 (Машини)

Видеоесе на Раул Джаин за индийска текстилна фабрика.

Best_Docu_2017.013

Десетки мъже и момчета, потопени в химикали и токсични изпарения, щъкат из червата на огромен механичен организъм. Снежнобяло платно се точи грациозно безкрайно, сред мрак и потискаща мизерия. Кадри на мърсотия и миазма се редуват с кадри на сюрреалистична красота, и медитативно съзерцание. Бедността като болест и състояние, картина тежка, но отрезвяваща.

I Am Heath Ledger 2017

Погледът към Хийт Леджър споделя множество снимки и материали за актьора, повечето от собствения му архив. Интимен спомен от семейството и най-близките му приятели.

Best_Docu_2017.014

Впечатление ще ви направи отсъствието на ключови личности от биографията му. Актрисата Мишел Уилямс – майка на детето му, Мел Гибсън – кумир и ментор, режисьорите Кристофър Нолан и Тери Гилиъм.

A Gray State 2017

Дейвид Кроули е ветеран от войната в Ирак. През 2010 – щастливо женен и в добра форма, той решава да започне собствен кинопроект, който озаглавява Gray State. Чрез оптимистичната си енергия и доминантното си присъствие Дейвид увлича десетки хора. През януари 2015, той убива себе си и цялото си семейство.

Best_Docu_2017.012

Филмът проследява бавното и почти невидимо за околните пропадане на Кроули и съпругата му Комел. Чрез сломяваща реалистичност отговаря на много въпроси: Какво? Кога? Къде? Как? и Кой?, но не и на най-важния – Защо? Въпросът, който стои пред психиатрията от самото й създаване.

През 2017 писахме и за биографичния Spielberg 2017 (Спилбърг) и за Score 2016, разходка през историята на филмовата музика.

Свързани публикации:

Най-добрите документални филми от 2016

2 thoughts to “Най-добрите документални филми от 2017”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *