Skip to main content

Мъжът от Земята – 10 години по-късно

The Man from Earth: Holocene 2017
The Man from Earth: Holocene 2017

The Man from Earth 2007 (Мъжът от Земята) е любим филм – за мен и милиони други. За всички нас има продължение.

Джером Биксби

E сценарист и писател, който твори в различни жанрове и под множество псевдоними. Големите му успехи обаче са в научната фантастика. Оставя своя отпечатък както в оригиналния Star Trek, така и в поредицата The Twilight Zone (Зоната на здрача).

Star Trek 1967
Star Trek 1967

Чрез работата си, той вдъхновява романа „Фантастично пътешествие“ на Айзък Азимов. В него екип от учени е смален и изпратен на мисия в тялото на пациент, за да разбие опасен тромб. В края на 50-те години Биксби написва и един от сценариите, които окриляват появата на Alien 1979 (Пришълецът).

Мъжът от Земята

Идеята за Джон Олдман, безсмъртен кроманьонец, който работи под прикритие като професор, се ражда още в началото на 60-те. Но Биксби завършва сценария едва на смъртния си одър през 1998. Заснет е почти десетилетие по-късно от сина му Емерсън Биксби и режисьора Ричард Шенкман.

The Man from Earth 2007
The Man from Earth 2007

Препоръчвали сме го поне два пъти. Веднъж в списъка ни с подценени филми и втори път – като филм развиващ се в реално време.

TManfEart.001

Шенкман адаптира сценария в пиеса. Георги Михалков я представи на българска сцена като „Човек от Земята“. В главната роля е Христо Шопов.

The Man from Earth: Holocene 2017 (Мъжът от Земята: Холоцен)

Е продължение, реализирано от същия екип. Създателите му го снимат с ограничени средства и това си личи.

Филмът започва с обръщение на Ричард Шенкман, който казва, че няма против, ако го изпиратствате. Всъщност, екипът качва сам филма в платформите за споделяне. Ако искате да го гледате, без чувство за гузна съвест, можете да го направите на официалния сайт. Там ще откриете и бутон за дарение. Аз „платих“ цената на билет за премиера.

The Man from Earth- Holocene_window
The Man from Earth: Holocene 2017

Първото нещо, което ще забележите е Ванеса Уилямс, която още си е супер. Второто е Дейвид Лий Смит, който продължава да е Джон Олдман. 10 години по-късно, той има същото спокойно, тихо, тайнствено присъствие.

The Man from Earth: Holocene 2017
The Man from Earth: Holocene 2017

Ще видите още няколко от героите/актьорите от първия филм. По-наблюдателните ще разпознаят Майкъл Дорн, известен с ролята си на Уорф от Star Trek.

The Man from Earth: Holocene 2017
The Man from Earth: Holocene 2017

The Man from Earth: Holocene 2017 оставя впечатление за студентски проект или фен-филм. Подозирам, че повечето актьори са студенти, които играят за първи път. Монтажът също е направен от някой със скромен опит. Кадрите са отрязани с тъп нож и фиксирани с телбод. На няколко места звукът на речта не съвпада с движението на устните. Грешките могат да бъдат простени, ако историята е толкова интересна, колкото оригинала.

The Man from Earth: Holocene 2017
The Man from Earth: Holocene 2017

14 000-годишният мъж продължава да крие тайната си от хората. Той живее спокоен живот – като професор в калифорнийски университет. Има красива и зряла приятелка, учениците му го обожават, колегите също.

The Man from Earth: Holocene 2017
The Man from Earth: Holocene 2017

Олдман обаче забелязва, че по лицето му се появяват бръчки, а раните му не зарастват толкова бързо, колкото преди. Една от студентките му става подозрителна. Защо професорът избягва разговори по лични теми, партита, селфита, социални мрежи?

Logan 2017
Logan 2017

През цялото време си мислех за Logan 2017 (Логан). Разликата – като изключим многомилионния бюджет и много по-добрия саундтрак, е че олющеният, отчаян и остаряващ Логан все пак намери мотив, нещо за което да се бори. Джон Олдман не намира нищо, съществуването му е вяло и тривиално. Такива са и диалозите – прозаични и незабележителни.

Съчувствам на Емерсън Биксби, защото има смелостта да рискува и продължи работата на баща си. Експеримент, който би обезкуражил повечето синове на известни и успели бащи.

Филмът завършва с отворен край и ново обръщение от режисьора му, който го мотивира с желанието на екипа да направи ТВ сериал. Ако смятате, че заслужава – можете да го подкрепите тук: Man From Earth: Holocene

Мнението ми в едно изречение:

Обикновено продължение на необикновена класика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *