Skip to main content

Всичките пари на света

All the Money in the World 2017
All the Money in the World 2017

All the Money in the World 2017 (Всичките пари на света) разказва истинската история за усилията на майка да спаси отвлечения си син, като привлече на помощ дядо му – най-богатият човек на света.

Филмът е и доказателство за професионализма на две стари кучета – Ридли Скот и Кристофър Плъмър.

All the Money in the World 2017
All the Money in the World 2017

Шест седмици преди премиерата и в разгара на секс скандалите в Холивуд Скот решава да презаснеме и редактира големи части от филма. Ролята на петролния магнат Джон Пол Гети в оригиналната версия бе на Кевин Спейси и тя не е малка.

All the Money in the World 2017 с Кевин Спейси
All the Money in the World 2017 с Кевин Спейси

Очаквах няколко кадъра на фона на пустиня и още няколко пред английско имение. Но не е така. Гети е пълнокръвен герой, който получава много време и интересни порции диалог.

Кристофър Плъмър

Е на 88 години. Той има две седмици, за да се подготви за ролята и осем дни, за да я заснеме. Това е нечувано. Това е постижение. Въпреки снимачния тъгъдък, той успява да блесне – почти във всички сцени.

На няколко места през главата ми мина мисълта, че в нечий сейф – поне в този на Ридли Скот, стои версията със Спейси, която също бих желал да гледам. Очаквам неговият Гети да е по-страшен, студен и отблъскващ. Заради грозния грим и лицеви протези, които видях в трейлърите, мога да предположа, че тази версия е по-слаба.

All the Money in the World 2017 с Кристофър Плъмър
All the Money in the World 2017 с Кристофър Плъмър

Предпочитам истинското лице и реалните бръчки на Плъмър. Той изиграва Гети не като злодей, а като човешко същество, което можете да разберете. Дори на моменти е симпатично.

Гети

Причината да не иска да плати откуп за внука си е начинът му на мислене. Гети е архитект на династия, сънува себе си като римски император. Той е стратег, който се придвижва през живота като гросмайстор през шахматна дъска. Само Гети вижда голямата картина.

All the Money in the World 2017
All the Money in the World 2017

Ако плати 17 милиона откуп, ще създаде пазар за откупи. Това ще застраши не само останалите му 14 внуци, но и много други деца. Това мислене биха понесли много малко нормални хора.

All the Money in the World 2017
All the Money in the World 2017

На няколко места девиантното скъперничество на Гети ми напомни за много други много богати хора. Гети, който преди смъртта си има $8,6 милиарда в днешни пари, пере сам гащите си. Защото не иска да плаща за тази услуга в президентския си апартамент в Рим. Пак той монтира телефон с монети, за гостите в английското му имение.

All the Money in the World 2017
All the Money in the World 2017

Бил Гейтс, който има $92 милиарда е известен с евтините си ризи и часовника си за 10 долара. В документалния филм за Уорън Бъфет ще видите как човек, който има почти $90 милиарда се скръндзи за няколко цента разлика в цената на сандвич. Един от най-богатите европейци Ингвар Кампард, основателят на IKEA, който почина миналия месец, бе известен със старото си Volvo и почти патологичната си свидливост. Тези хора изглеждат нормални, но не са.

All the Money in the World 2017
All the Money in the World 2017

Останалите актьори също се справят добре. И Мишел Уилямс, и Марк Уолбърг, който дори успява на няколко места да не е Марк Уолбърг. Кастингът на третостепенните герои и дори статистите също е правилен. Такава е и атмосферата. Скот може да я създава. В Италия чувате музиката, виждате вино, чесън, домати, месо, паста. Виждате и хората – брадати, потни мъже, жени с големи носове, влажни погледи и леки мустачки. Все едно сте си в българско село.

Какво липсва?

Освен Кевин Спейси, разбира се. Липсва страст. Липсва химия. Липсва темпо. Липсва неочакваното. Телефонът звъни и вие знаете кой е, преди героят да вдигне. Някой влиза в стая, а вие знаете, че това, което ще се случи е параван и дори, знаете какво има зад него.

All the Money in the World 2017
All the Money in the World 2017

Липсва и цвят. Грешка е да снимате Италия със синя бленда.

Мнението ми в едно изречение:

Задоволителна биографична кримка.

3 thoughts to “Всичките пари на света”

  1. Първоначално мислих да не гледам филма заради махането на Кевин Спейси. Не оправдавам това, което е правил преди години. Нито последвалата му реакция. Но не ми допада и идеята да започнем изведнъж да зачеркваме хора без съд и присъда. Без дори дело срещу тях. Днес ще е Кевин Спейси. Утре може да стане мода. Вдругиден – бизнес. Точно както примерът, който даваш защо Джон Пол Гети не е искал да дава откуп.

    Днес чух интересна история, която мисля да проверя. Би било хубаво, ако е истина. Тогава ще отида да гледам филма. Всъщност Кристофър Плъмър е бил оригиналният избор на Ридли Скот. От студиото обаче го натискат да вземе Кевин Спейси заради по-високия му рейтинг. А може да са знаели, че ще е Оскарово да се преобразяват лица и тела на актьори. Не знам. При всички положения знаем колко им е струвал този натиск.

  2. Ако се вярва на The Guardian, не е съвсем така:

    Plummer had been Scott’s first choice for the role of John Paul Getty, the billionaire oil tycoon at the heart of All the Money in the World, which details the kidnapping of Getty’s grandson in 1973. But he feared the role would be too challenging for Plummer, who turned 88 in December. Instead Scott opted for Spacey, who is 58 and required extensive prosthetics and makeup to artificially age him.

    https://www.theguardian.com/film/2018/jan/05/removing-kevin-spacey-from-movie-was-a-business-decision-says-ridley-scott-all-the-money-in-the-world

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *