Skip to main content

Отмъщение

Revenge 2017
Revenge 2017

Грайндхаус е клуб в София, но grindhouse е и американски филмов жанр. Включва елементи от хорър, екшън, фантастика, сюрреализъм, еротика, порнография и каквото си поискате. В ДНК-то му е бурлеската, карикатурата, пародията и екстраваганцата.

Малка част от любимите grindhouse филми на Куентин Тарантино
Малка част от любимите grindhouse филми на Куентин Тарантино

Първите грайндхаус кина често предлагали смесена програма от стриптийз и прожекция на филм. Бумът на жанра е през 70-те години на 20 век. Резултат е от икономическия натиск на телевизията над киното и масовото западане на малките, независими киносалони.

Grindhouse 2007
Grindhouse 2007

През 80-те и 90-те жанрът изпада в аритмия. Робърт Родригес и Куентин Тарантино провеждат дефибрилация. Филми като Desperado 1995 (Десперадо), From Dusk Till Dawn 1996 (От здрач до зори), Grindhouse 2007 (Бибрутално), Machete 2010 (Мачете) вдъхновяват множество други режисьори.

Кристина Ричи в Black Snake Moan 2006
Кристина Ричи в Black Snake Moan 2006

Появяват се Harry Brown 2009 (Хари Браун) – със сър Майкъл Кейн, Green Room 2015 (Зелената стая) – със сър Патрик Стюарт, Drive 2011 (Живот на скорост) – номиниран за Оскар, Only God Forgives 2013 (Само Бог прощава) и вълна бизаро филми от Европа, Япония, Южна Корея, Израел.

Винс Вон в Brawl in Cell Block 99 2017
Винс Вон в Brawl in Cell Block 99 2017

Дали заради икономиката, дали заради хипстърията, но миналата година имаше кулминация от евтин шок и ужас. Пет от филмите дори влязоха в традиционния ни подбор.

Revenge 2017
Revenge 2017

Сега е време за Revenge 2017 (Отмъщение), френски грайндхаус, който се развива в Америка. Сценарист и режисьор е Корали Фарже. Тя – противно на мъдростта, сервира отмъщението горещо.

Традиционни филмови ценности като непредвидим сценарий, интересни характери и актьорско майсторство са пожертвани в името на секс и насилие.

Revenge 2017
Revenge 2017

Филмът използва толкова много кръв, че се налага на няколко пъти снимките да спират, докато се направи още.

Revenge 2017
Revenge 2017

Тогава, защо пишем за него?

Защото всичко друго е на макс. Корали си играе с камерата, която постоянно търси и намира интересна гледна точка.

Revenge 2017
Revenge 2017

Макро кадър на мравка, която е уцелена от капка кръв, зъби, които откъсват главата на шоколадово мече, голо тяло в рамка. Кадрирането е като за комикс.

Revenge 2017
Revenge 2017

Музиката е на макс, защото диджейът е на екстази. Цветовете също са на макс, изпържени са като за демо филмче на телевизор Samsung.

Костюмите, реквизитът, сетът и пейзажите са тук за голяма визуална оргия. Компания им правят абсурдът и хиперболата. Феминизмът също е тук, седи в ъгъла и се обажда на медиите, като старлетка, свършила парите за кока.

Когато нямаш големи идеали за обсъждане, остават ти малките удоволствия на косуматорството.

Мнението ми в едно изречение:

Предсказуем като смъртта, но обилно облят с малинов сироп и размазани вишни.

Свързани публикации:

Винсент и Рокси
Татко снима мръсни филми
Do the ultra-violent
Любимите филми на Куентин Тарантино

 

One thought to “Отмъщение”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *