Skip to main content

Какъв е „Случаят Кюри“

Случаят Кюри 2018
Случаят Кюри 2018

Мария Кюри е първа и единствена в много области. Тя е първият учен – носител на Нобелова награда в две различни области и първата жена професор в историята на Сорбоната.

Едни от първите мишки, отдали живота си за науката, са тези от лабораторията на Уилям Харви – ученият, който пръв прави точно описание на системата на кръвообращението.

Случаят Кюри 2018
Случаят Кюри 2018

А това тук е Мария Кюри – първата любов на невръстния учен Тони (Мартин Паунов).

В сюжета на новия детски филм „Случаят Кюри“ 2018 на режисьора Андрей Хадживасилев сферата на науката и приятелството се преплитат в симпатичен експеримент. Действието се върти около изчезването на лабораторното плъхче точно преди Фестивала на науката. Тони не може да довърши наблюденията си, докато то е в ръцете на кварталния побойник Стефан (Ясен Кадиев), подпомогнат от палавата съседка Рая (Зорница Иванова).

Случаят Кюри 2018
Случаят Кюри 2018

Голяма драма всъщност няма! Всичко се върти около поредица пакости, малко препирни, понякога по-груби шеги, както всъщност е в света на децата. И всичко е добре, когато завършва с шоколадови мъфини…

Възрастните имат по-скоро фоново присъствие – в някои случаи дори и зад кадър. Главен треньор на белите мишоци, използвани за ролята на Мария Кюри, е 13-годишният Петко Лазаров.

Случаят Кюри 2018
Случаят Кюри 2018

Всичко това, в съчетание с цветово координираната визия и саундтракът, който звучи през целия филм, създава приятно усещане на лекота от детството. Същото не можем да кажем за натрапчивото и на моменти агресивно продуктово позициониране, но нека оставим тази тема настрана.

По-важното е, че в български филм видяхме деца с интерес към науката и класическото изкуство, които играят като деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *