Skip to main content

Човекът срещу системата – филми за бунт, съпротива и свобода

Човекът срещу обществото е вечен конфликт. Индивидуализъм срещу конформизъм. Един срещу много. Аз срещу те.

Всички общества имат ред – механизми, чрез които упражняват контрол. Усилията да се поддържа поведение в съответствие с реда започват с раждането ни и продължават през целия ни живот. Ценности, обичаи, традиции, правила и закони, наказания, и награди се налагат било поради практическата си полезност за повечето, било заради изгода за малцина.

Papillon 1973

Някои от нас, а може би повечето имаме естествена съпротивителна сила към претенцията за подчинение на племето, ордата, вожда, местния феодал, попа, партията, правителството, държавата. Най-драматичен израз на този вътрешен конфликт са бунтът, въстанието, революцията.

Това са любими филми, които са посветени на индивидуализма. Движещата им сила са независимостта и стремежът към свобода. Опозицията им са тоталитаризмът, колективизмът, корпоративизмът. Гледните им точки са различни – либертарианство, класически либерализъм, екзистенциализъм, обективизъм, анархизъм.

The Passion of Joan of Arc 1928 (Страстите на Жана д`Арк)

The Passion of Joan of Arc 1928

Мария Фалконети остава завинаги в историята на киното. Макар да е ням и черно-бял спектакълът на Карл Теодор Драйер би засрамил повечето модерни филми. Следва архивните записи от делото, което е повдигнато срещу Жана д’Арк за ерес. Ядрото на филма са вярата и страданието. Но също силата и лудостта на една жена да се опълчи на църквата, и държавата.

Modern Times 1936 (Модерни времена)

Modern Times 1936

Чарли Чаплин е в главната роля, пише сценария и композира музиката. Филмът изпреварва с 12 години романа „1984“ на Джордж Оруел, но предрича появата на Големия брат и дехуманизацията на човека, чрез машината.

The Fountainhead 1949 (Изворът)

The Fountainhead 1949

„Искаш да се изправиш сам срещу целия свят ли?“ – е първата реплика в това произведение на антиколективизма. The Fountainhead 1949 не е първият, нито последният филм базиран на философията на Айн Ранд, просто е най-добрият – поне засега. Ранд, която е сценарист, мечтае личността, принципите и творческите идеи да надвият тълпата, компромиса, посредственото.

On the Waterfront 1954 (На кея)

On the Waterfront 1954

Класиката на Елия Казан – с участието на Марлон Брандо, е богата на теми. Пристанищният работник Тери Малой прави морален избор и се изправя сам срещу местния профсъюз, контролиран от престъпни елементи.

Paths Of Glory 1957 (Пътеки на славата)

Уинстън Чърчил казва, че шедьовърът на Кубрик е не само прецизна картина на окопната война от Първата световна война, но и пример за глупостта на военния ум.

Paths Of Glory 1957

Ако напишем, че филмът е антивоенен, ще бъде вярно. Но Кубрик използва арената на войната, за да противопостави индивида и властовите структури на обществото. Армията се отличава с твърдите си рамки и желязна йерархия, която лесно води до обсебване и злоупотреби.

Spartacus 1960 (Спартак)

Spartacus 1960

Отново Кубрик и пак един се опълчва на много – на цяла империя. Спартак е продаден в робство още като дете, но винаги е вярвал в едно: никой човек няма право да притежава друг.

To Kill a Mockingbird 1962 (Да убиеш присмехулник)

To Kill a Mockingbird 1962

Порядъчен мъж и добър баща се противопоставя на предразсъдъците на цялата общност, в защита на истината и справедливостта.

Fahrenheit 451 1966 (451 градуса по Фаренхайт)

Fahrenheit 451 1966

Научно-фантастичен филм на режисьора Франсоа Трюфо, базиран на антиутопичния роман на Рей Бредбъри. Героите са част от тоталитарно общество, което насърчава масовата култура и безкритичното мислене. Книгите са забранени и подлежат на изгаряне. Не съм гледал версията от 2018, но нещо ми подсказва, че не трябва да съжалявам.

Cool Hand Luke 1967 (Хладнокръвният Люк)

Cool Hand Luke 1967

На пръв поглед затворническата драма с Пол Нюман и Джордж Кенеди е история за затворник, който не може да бъде затворен. На втори е история пълна с християнска тематика и препратки. Както и множество метафори за авторитаризма и силата на свободната воля.

The Prisoner 1967-1968 (Затворникът)

The Prisoner 1967-1968

Технически е ТВ сериал. Смесица от шпионска драма с елементи на научна фантастика, пълна с алегории и психологически игри. Безименен британски агент, приличащ на Джеймс Бонд, е отвлечен и захвърлен в утопично село, което може да е комунистическия рай. Агентът получава име: Номер Шест, той трябва да се пречупи и приеме колективизма на селото. The Prisoner е пророчески. Описва ежедневието ни и начинът, по който социалните медии и груповото мислене го управляват.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest 1975 (Полет над кукувиче гнездо)

One Flew Over the Cuckoo’s Nest 1975

Ако сте чели книгата на Кен Киси, ще забележите, че прочита на Милош Форман е различен, което вбесява писателя. Лудницата е изолаторът на свободния дух – символизиран от героя на Джак Никълсън. Мед. сестра Ратчид (Луиз Флетчър) е символ на системата изобщо. Това е един от трите филма в историята на наградите Оскар, който печели 5-те големи – Най-добър филм, режисьор, актьор, актриса и сценарий. Кен Киси отказва да го гледа.

1984 / 1984

1984 / 1984

„Изборът за човечеството е между свободата и щастието и за по-голямата част от човечеството, щастието е по-добро.“

Brazil 1985 (Бразилия)

Brazil 1985

Бюрокрацията се разширява, за да отговори на нуждите на разширяващата се бюрокрация е парадокс на Оскар Уайлд. Дребен бюрократ на име Сам Лаури се опитва да коригира печатна грешка. В следствие става враг на държавата.

Falling Down 1993 (Пропадане)

Falling Down 1993

Филм, който е невъзможен за заснемане днес. Не и в Америка. Не и в Холивуд. Смазан, разведен, безработен, средностатистически мъж – с прическа от 50-те, се разгневява на цялото общество. Култов.

Fight Club 1999 (Боен клуб)

Fight Club 1999

Чък Паланюк казва, че филмът подобрява романа му. Изключение от правилото, че писателите винаги са недоволни от адаптацията на книгите им. Паланюк е пребит, след като прави забележка на група къмпингуващи. Когато се връща на работа, никой от колегите му не се интересува, защо е син и охлузен. Така се ражда идеята.

Едно от многото неща, които ни дава Тайлър Дърдън, в похода си срещу системата, е snowflake – снежинка. Днес думата е нарицателно за младото поколение, което вярва, че е уникално и лесно се обижда от противоположни възгледи.

The Insider 1999 (Вътрешен човек)

The Insider 1999

Човек срещу цяла корпорация – по две. Единият, напълно истински герой, цели да изобличи работодателя си – тютюневата компания Williamson & Brown. Другият се бори истината да пробие в медийната корпорация CBS.

Whale Rider 2002 (Ездачът на китове)

Whale Rider 2002

Филм семпъл, но силен. В него 11-годишно маори момиче желае да стане вожд на племето си. Желание против традицията, обичаите и думата на дядо й.

V for Vendetta 2006 (В като вендета)

V for Vendetta 2006

V е идея. Идея, която се бори с всички форми на йерархия. Идея за общество от свободни личности, общество без политическа, църковна или медийна пропаганда. V е анархизъм. Особено в първичната си комикс вариация.

The Lives of Others 2006 (Животът на другите)

The Lives of Others 2006

Флориан Хенкел фон Донерсмарк ни изпраща в ГДР, през 80-те. Спомени за всички нас, по-възрастните от 25. Щази или Министерството на държавната сигурност цели да знае „всичко за всеки“. Особено всеки със собствена мисъл, мнение или идеи. Оскар за Най-добър чуждестранен филм през 2007.

Into the Wild 2007 (Сред дивата природа)

Into the Wild 2007

Любим филм за трагичната история на млад мъж, който чете, но и практикува идеите на безработен писател от 19 век, който живее в гората и отказва да си плаща данъците. Хенри Дейвид Торо вярва, че личността може да открие себе си, когато остане сама. Извън обществото, технологията и материализма. Идеята му за гражданското неподчинение повлиява хора като Ганди и Мартин Лутър Кинг.

Still Mine 2012

Still Mine 2012

Истинска история на възрастен фермер, който води война с местен бюрократ за правото да построи сам къща на собствената си земя. Отлична главна роля на Джеймс Кромуел и двусмислено заглавие. Still Mine – Все още моя, се отнася както за земята, така и за съпругата му от 60-години. Тя страда от начален стадий на деменция и според обществото трябва да бъде отнета от съпруга си и институционализирана.

Dallas Buyers Club 2013 (Клубът на купувачите от Далас)

Dallas Buyers Club 2013

Още един сюжет базиран на истинска история. Болен от СПИН мъж създава нелегален канал за трафик на забранени лекарства. Има нещо много американско в този филм. Да, главният герой е каубой. Но и посланието е либертарианско – имаш правото да се бориш сам за живота си, без да очакваш разрешение или регулация от държавата.

Досетихме се за много подобни и хубави филми, но обяснимо не смогнахме да пишем за всички.

Писали сме за Equilibrium 2002 (Еквилибриум).

Писали сме за Law Abiding Citizen 2009  (Смъртоносен противник).

Писали сме за Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 2017 (Три билборда извън града).

Свързани публикации:

Филми за властимащи, властдаващи и властващи властолюбци

6 правила на властта, които трябва да знаете

2 thoughts to “Човекът срещу системата – филми за бунт, съпротива и свобода”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *