Skip to main content

Тарантино номер 9

Once Upon a Time… In Hollywood 2019

„Планирам да спра на десетия. Не вярвам, че трябва да стоиш на сцената, докато публиката започне да те моли да слезеш.“

Куентин Тарантино

Пуснаха трейлъри, преди да започне Once Upon a Time… In Hollywood 2019 (Имало едно време… в Холивуд).

Люк Бесон има нов филм. Героинята се казва Ана и е манекен-професионален убиец. Тя адски прилича на героинята в предпоследния му филм – Люси, която прилича на героинята от 40-я му филм – Амбър, която прилича на героя от петия му филм – Леон, който прилича на героинята от първия му успех – Никита. Люк Бесон е написал над 50 сценария, но като че ли само два.

Тарантино не иска да стане Люк Бесон.

Очакването

Annie Hall 1977 / Manhattan 1979 / To Rome with Love 2012 / The Royal Tenenbaums 2001 / Moonrise Kingdom 2012 / The Grand Budapest Hotel 2014

Когато гледате филм на Уди Алън, Тери Гилиъм или Уес Андерсън, очаквате да е „техен“ филм. Очаквате: саркастична комедия с привкус на нихилизъм, сладко-горчив магически реализъм или ексцентрични герои, потопени в декориран, някак си изкуствен, но винаги центриран свят.

Това означава ли, че всеки път големите творци ни предлагат едно и също? Или означава, че имат собствен стил, който изпъква над баналното и незапомнящото се?

Jackie Brown 1997

Тарантино е майстор на очакването. На обещанието, че нещо интересно ще се случи всеки момент. Не веднага, след малко. След поредица от готини монтажи, ритмична музика и перфектен диалог ще получим оргазъм, освобождение на натрупаната съспенс енергия.

Времето

It Follows 2014 / Stranger Things 2016 / Ready Player One 2018 / The Guest 2014 / Summer of 84 2018

Може да не сте го усетили, но сме в центъра на носталгично торнадо от 80-те. Деветият филм на Тарантино е посветен по същия начин на 60-те.

Once Upon a Time… In Hollywood 2019

Филми, музика, физика, коктейли, детайли, коли, звезди, храна, архитектура – цяла една манифактура, която режисьорът командва, за да направи лексикон на 60-те. Копие, клонинг на времето.

Кари Грант / Карол Ломбард / Гай Мадисън / Лорън Бакол / Рита Хейуърт

Времето, в което класическият Холивуд умира. Високите, богоподобни звезди с полирана дикция залязват. Ренесансовият стил умира, заедно с линеарния му, подреден начин на разказване. Старото бива отхвърлено от младото – като режисьора Роман Полански и жена му, актрисата Шарън Тейт.

Once Upon a Time… In Hollywood 2019

Once Upon a Time… In Hollywood 2019 се развива на тази граница – между две ери, на очакването нещо да се случи. Във филма има много чакане. Актьорът чака да започнат снимките. Каскадьорът чака своя ред. Красиво момиче чака на ъгъла.

Once Upon a Time… In Hollywood 2019 – Марго Роби в ролята на Шарън Тейт

Шарън Тейт и тя има време за убиване, колкото да влезе и гледа собствения си филм.

Ние – публиката, също чакаме. Чакаме една сцена, сцената в която последователите на Менсън ще изколят всички. Тарантино разтегля това чакане в повече от два часа. Ужасни неща се случват, когато чакаме. Съдбата ни удря изневиделица – като мърляво, лудо хипи с нож.

Фетишите

Once Upon a Time… In Hollywood 2019

Това е нърдски филм и много личен. Двата часа чакане са посолени с всички фетиши на Тарантино. Готина музика, напоителен кино homage, вмъквания, ретроспекции, Лос Анджелис, любимите актьори – всичките на ниво, мъжки коли, женски крака. Много женски крака. Всичко е тук – осветено с неон, но е скучно.

Да, това може би е най-скучният филм на Тарантино. Поне първите 2 часа. Рационално знам какво се опитва да постигне, но емоционално не работи. Поне за мен. И за около половината от зрителите в салона.

Kill Bill 2003

Когато гледах Kill Bill 2003 (Убий Бил), около 20% от зрителите напуснаха – напълно очаквано, заради насилието.

Сега хората не си тръгваха, а излизаха и се връщаха – по няколко пъти. Кой до тоалетна, кой за още бира или нещо за ядене, някои пишеха мейли на телефона си. Аз си извадих дъвки. Никога не съм го правил. Това не е Тарантино. Не е човекът, който подобно на Бергман, вярва, че филмът е ритъм. Ритъм, който не трябва да изпускаш.

Нещо е, но не е

Темата за фалшивия свят на Холивуд доминира.

Once Upon a Time… In Hollywood 2019

Леонардо Ди Каприо е Рик Далтън, залязваща звезда от стария Холивуд. Брад Пит е Клиф Бут, каскадьор и дубльор на Далтън, а също шофьор, иконом и сайдкик.

Once Upon a Time… In Hollywood 2019 / Batman 1966-1968

Двамата са това, но не са – те са препратка към Батман и Робин. Динамичното дуо, което спасява деня. ТВ шоу от 60-те, което е едновременно готино и смущаващо глупаво, нелепо, ретро, анахронично.

Once Upon a Time… In Hollywood 2019

Нещо е, но не е. Докато на екрана героят на Леонардо Ди Каприо е смел, твърд и безкомпромисен, то в „живия живот“ е страхлив, мек, разколебан и заекващ.

Once Upon a Time… In Hollywood 2019

Докато виждаме снимането на фалшив (кино) уестърн с участие на Ди Каприо, Брад Пит преживява истински уестърн в комуната на Менсън.

Once Upon a Time… In Hollywood 2019

Тарантино – чрез образа на Клиф Бут, отдава (за пореден път) почит на истинските герои – каскадьорите. Тези, които наистина могат да скачат, падат, стават, да се бият и шофират добре. Не напразно на тениската на Бут пише Champion.

Филми посветени на „Семейство Менсън“

В реалността „Семейство Менсън“ избиват невинните, но Тарантино поправя реалността, чрез приказната сила на киното…

Once Upon a Time… In Hollywood 2019 / Inglorious Bastards 2009

…като идейно преповтаря Inglorious Bastards 2009 (Гадни копилета).

В реалността Стийв Маккуин – архетипната мъжественост на времето, е поканен на партито в къщата на семейство Полански. Маккуин е актьор и каскадьор. Какво щеше да стане, ако беше отишъл? Щеше ли да спаси всички или да умре с тях?

Мнението ми в едно изречение:

Кълбо от Тарантино прежда, което се оплита само в себе си, в опита да изплете цветен пуловер от носталгия, меланхолия и зрялост.

Свързани публикации:

Най-добрите сценаристи в историята на киното
Филми, които са движени от диалога
Психология на възмущението или как се пише качествена сцена?

One thought to “Тарантино номер 9”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *