Skip to main content

Древногръцките богове в киното

Orpheus 1950

„Тези неща не са се случили никога, но съществуват винаги“ – отбелязва за митовете римският историк и политик Гай Салустий Крисп.

Те са свързани с всичко човешко: религия, философия, наука, изкуство, литература, поп култура – с езика и нашето мислене. Митовете са опитът ни да обясним абстрактни понятия като време и пространство. Нещата, които се случват: ден, нощ, сезони, раждане и смърт, война, мир, социален ред.

The Matrix 1999 е сбор от препратки към гръцката митология. Има оракул, Моника Белучи е Персефона, а Морфей е кръстен на бога на съня и фалшивата реалност.

Много автори смятат, че добрите истории имат общ скелет. Във всеки филм може да открием митологичен елемент. Приливната вълна от супергерои е митология, както и произведенията на Дж. Р. Р. Толкин, К. С. Луис, Нийл Геймън, Джоан Роулинг.

The Legend of Hercules 2014

Трудно е обаче да откриете качествени филми с древногръцки и римски богове. Често мирише на camp, което е английската дума за „лагер“ или „бивак“, но също и за специфичен естетически стил, за който няма превод на български.

Hercules: The Legendary Journeys 1995-1999

Camp е ироничен, игрив кич. Camp е подигравка със статуквото, под формата на кабаре и водевил. Camp е показното, преувеличеното, карикатурното, преиграно театралното, пародията. В началото, а и доскоро camp е хомосексуалното. Можете да намерите доста camp в гей клубовете и изпълненията на травеститите.

Филми на Джон Уотърс – Pink Flamingos 1972 и Polyester 1981 / Camp звезди: лейди Една Евъридж в Dame Edna’s Neighbourhood Watch 1992-1993 / Ру Пол в Starrbooty 2007

Либерачи и Лейди Гага са типични camp изпълнители. Писателят и режисьор Джон Уотърс е цар на филмовия camp. Обикновено богове на Холивуд се получават camp.

Афродита

Най-красивата богиня. Тя владее любовта, страстта и красотата. Афродита може да омагьоса всеки друг бог, освен целомъдрените си колежки Атина, Артемида и Хестия. За да има баланс Зевс я омъжва за добрия и грозен бог Хефест, повелител на огъня и ковачите. Разбира се, тя му изневерява – много.

Две Афродити: Белинда Лий в Goddess of Love 1957 / Урсула Андрес в Clash of the Titans 1981.

Афродита е капризна, суетна, сръдлива. Тя е основа за множество филмови тропи и клишета. Например: момичетата си падат по лоши момчета; красивите жени са глезли; магията на влюбването от пръв поглед, заради което започва Троянската война.

The Adventures of Baron Munchausen 1988 – Ума Търман като Венера, римският аналог на Афродита.

Хората си спомнят Ума Търман в първата й официална роля. Тери Гилиъм я наема веднага, когато я вижда.

Шарън Стоун като муза в The Muse 1999 / и Афродита в Gods Behaving Badly 2013, филм който не бива разпространен.

И други актриси са опитвали да бъдат Афродита, повечето безуспешно. Сигурен съм, че Шарън Стоун, която освен интелигентна е доказано божествена, би се справила чудесно.

Кого бих избрал аз?

Габриела Уайлд в Endless Love 2014 / Марго Роби в The Legend of Tarzan 2016

Габриела Уайлд е млада английска актриса от аристократичен произход и е добър вариант. Марго Роби е лесен избор.

Аполон

Негови са слънчевите лъчи, музиката, танците, поезията, медицината, истината и стрелбата с лък. Последното може би, защото е близнак на богинята на лова Артемида. Той е бригадир на музите.

Люк Евънс e Аполон в Clash of the Titans 2010 / Майкъл Форест също в епизод на Star Trek 1967 – и двамата правилно са без бради, но са и без златисти къдрици, които биват споменавани в митовете.

Описван по-често като „нечовешки красив“, отколкото силен, Аполон е приятен на всички.

Кого бих избрал аз?

Брад Пит в Troy 2004 / Дейв Франко / Даниел Шарман / Дъглас Буут в Jupiter Ascending 2015

Аполон е Казанова, изкусител с момчешко лице. Младият Брад Пит щеше да е съвършен. Дейв Франко е възможен избор. Британският актьор Дъглас Буут е алтернатива, както й Даниел Шарман, който вече е играл олимпийски бог, макар и неправилния – Арес.

Арес

Богът на войната. Не на изкусната война или справедливата война, а на жестоката, бруталната война, на мелето и клането.

Повечето жители на Олимп (с изключение на Афродита) го презират. Той обича само майка си – Хера. Децата на Арес също са бесни и жестоки. Сред тях са Фобос (Страх) и Деймос (Ужас), както и амазонките.

Кевин Смит е Арес в Xena: Warrior Princess 1995-2001 / Може би най-нелепият Арес е Дейвид Тюлис в Wonder Woman 2017.

Според Омир Арес се втурва лудо в битката и убива всеки, който му се изпречи, но ако някой го рани тича обратно при Зевс, за да се оплаква. Богът на войната е труден за кастинг. В повечето случаи присъствието му на екрана варира от незадоволително до пародийно.

Кого бих избрал аз?

Флориан Мунтеану в Creed II 2019

Щях да предложа Чарли Хънам, който обаче избледня, когато се сетих за Флориан Мунтеану, известен още като Big Nasty. Гледал съм го единствено в Creed II 2019 (Крийд 2), румънският боксьор е двуметрово животно, което едва сдържа тестостеронния си бяс.

Хадес

Един от тримата големи, които си поделят света. Зевс взима небето, Посейдон морето, а за Хадес остава земята и подземията й. Интерпретират го като смъртта, но е погрешно. Смъртта е рядко споменаван бог на име Танатос.

Hercules 1997 / Descendants 3 2019 / Ралф Файнс в Wrath of the Titans 2012 / Грег Гърман е Хадес в Once Upon a Time 2010-2018

Кинематографично Хадес е най-готиният бог. Той е Батманът на боговете – живее в пещери, подземия и сенки, до голяма черна река, сам, но с всички мъртви. Домашният му любимец е отровно триглаво куче, покрито със змии. И въпреки това, не могат да го направят интересен.

Интерпретацията на Ралф Файнс е бледа. Една от най-популярните, но сбъркана версия е анимационната на Дисни. Техният Хадес (озвучаван от Джеймс Уудс) е смесица от Луцифер и клишета за анимирани злодеи.

Кого бих избрал аз?

Джони Деп в Dead Man 1995 / Кристофър Хивю в Game of Thrones 2011-2019

Джони Деп би се радвал да е Хадес – според мен. Това обаче трябва да е мистериозният, тих, леко уморен Джони Деп, а не дърдорещият, пиян, пародиен Джак Спароу. Кристофър Хивю ще е на място.

Посейдон

Богът на моретата, втори по сила – само след Зевс. Въоръжен със своя тризъбец, той причинява бури, наводнения, земетресения и общ хаос. Може да създава нови острови и да потапя стари, ако пожелае. Обича коне, делфини и бикове, и който си поиска – изнасилването не му е чуждо.

Джак Гуилим е Посейдон в Clash of Titans 1981 / Келан Лъц в Immortals 2011 / Дани Хюстън в Wrath of the Titans 2012 / Джейсън Момоа е Аквамен в Aquaman 2018.

Immortals 2011 (Война на боговете) го докарва на тела, но почти на нищо друго. Келан Лъц прилича повече на Хермес. Костюмите, на иначе прекрасната Еико Ишиока, са по-скоро арт интерпретация за Цирк дю Солей, отколкото митологични. Аквамен носи тризъбеца на Посейдон, но не е бог. Джейсън Момоа е див и секси, но вкарва трайбъл елементи от културата на Самоа и Хавай.

Кого бих избрал аз?

Джо Манганиело / Кърт Ръсел в The Christmas Chronicles 2018

Побелялата версия на Джо Манганиело може да е Посейдон, ако няма много реплики. Кърт Ръсел, който изигра запомнящ се рокендрол Дядо Коледа, има необходимото присъствие.

Зевс

Бог на небето, гръмотевиците и светкавиците. Покровител на слабите, закрилник на градовете и законите, разпределител на съдбата, почитател на орлите, и земните жени, авторитарен баща, хейтър на Прометеус, CEO на целия свят.

Нийл Макгинес като Зевс и Онър Блекман като Хера в Jason and the Argonauts 1963 / Лорънс Оливие в Clash of the Titans 1981 / Лиъм Нийсън в Wrath of the Titans 2012 / Люк Евънс в Immortals 2011

Лорънс Оливие, Антъни Куин, Шон Бийн и даже Кристофър Уокън са били Зевс. Може би най-запомнян е Лиъм Нийсън.

Образът на Зевс е толкова архетипен, че за западния ум до голяма степен е образът на божественото или поне на мъжа бог. Мъж със стихийна коса и легендарна брада, респект, който се извисява като колона, която поддържа реда и Вселената. Затова голобрадият Люк Евънс, с тънки мустачки ала Фрида Кало, предизвиква когнитивен дисонанс.

Кого бих избрал аз?

Мел Гибсън в The Professor and the Madman 2019 / Джеф Бриджис в Crazy Heart 2009

Мисля, че Мел Гибсън още има електрическа енергия, която би създала завладяващ Зевс. Джеф Бриджис би бил оригинален избор също.

Атина

Любимото ми олимпийско божество. Автор на математиката, богиня на мъдростта, знанието и стратегическата победа. Най-спокойната сред боговете, когато воюва, то винаги е справедливо.

Аманда Листър е Атина в Xena: Warrior Princess 1995-2001 / Кейт Ъптън като още по-сбъркана Атина в реклама на Game of War

Трудно е да се намери човешко лице и характер за Атина. Тя е едновременно зубър и войн, красавица, но девственица, антифеминистка, защото смята, че мъжете имат правото да са първи, но винаги готова да ги бие във всичко.

Изабела Роселини е Атина в The Odyssey 1997 / Мелина Канакаредес в Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief 2010

Симпатичен избор на Атина прави Андрей Кончаловски, който се спира на Изабела Роселини. Друго правилно лице е американската актриса с гръцки произход Мелина Канакаредес.

Кого бих избрал аз?

Анджелина Джоли в Alexander 2004 / Дженифър Конъли в Noah 2014

Зрялата Джоли, ако не говори с руски акцент, както направи в Alexander 2004 (Александър). Истинска Атина е Дженифър Конъли.

Свързани публикации:

10-те най-филмирани герои
Fantasy cinema или 7 филма от 7 режисьора, за които мечтаем

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *