Skip to main content

Брит-Мари снощи беше тук

Britt-Marie Was Here 2019

Britt-Marie Was Here 2019 (Брит-Мари беше тук, оригинално заглавие: Britt-Marie var här) е филм за футбола за тези, които не обичат футбол. Режисиран е от актрисата Тува Новотни, която последно гледахме в Borg vs. McEnroe 2017 (Борг срещу Макенроу) и Annihilation 2018 (Изтребление).

Героинята на Пернила Аугуст става треньор на 63 години. До този момент Манчестър Юнайтед е единственото й познато от света на спорта. За сметка на това безупречно прави списъци, прибира измити прибори, чисти счупени стъкла, вечеря точно в 18:00 часа…

Britt-Marie Was Here 2019

Парадоксално или не, качеството да слага ред във всичко, заедно с нейното живо въображение и новопоявилият се устрем за борба, я превръщат в идеалния треньор на детския футболен отбор от Борг.
И не само…

Britt-Marie Was Here 2019

„Хората обичат футбола, защото това е инстинктивна игра. Ако вървиш по улицата и към теб се затъркаля футболна топка, ще я ритнеш. Поради същата причина се влюбваме – просто защото не знаем как да не го правим“.

И ден по ден те се влюбват… Педантичната лелка и бъдещите наследници на Златан Ибрахимович. И се научават да не се предават… И заедно достигат до състояние, в което загубата от 14:1 им носи повече радост, отколкото на отбора – победител.

И това е така, защото Фредерик Бакман умее да вкарва топлина в сатирата, а неговите герои небрежно успяват да се тагват в съзнанието ни.

Брит-Мари ще бъде тук още няколко прожекции от програмата на Cinelibri.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *