Skip to main content

Where’d You Go, Bernadette: или кой изобщо го интересува

Where’d You Go, Bernadette 2019

Where’d You Go, Bernadette 2019 (Къде си, Бернадет) е противоречив филм за героиня, която иска да се откъсне от баналността на живота.

Бернадет (Кейт Бланшет) е талантлив архитект със собствен почерк и множество награди. След провален проект изпада в дълбока творческа криза, която провокира множество асоциални настроения.

Where’d You Go, Bernadette 2019

Съпругът й (Били Кръдъп) е напредничав служител в Microsoft, а дъщерята Бий (Ема Нелсън) е нейна най-добра приятелка. Момичето мечтае за идилична семейна ваканция до Антарктида, която отключва нови кризи у майката.

Филмът е адаптация по едноименния бестселър на Мария Семпъл. Пресъздаването на наратив, движен от имейли и писма, е било предизвикателство за екипа.

Where’d You Go, Bernadette 2019

За главната роля режисьорът Ричард Линклейтър споделя, че не е могъл да избере никой друг, освен Кейт Бланшет. „За да създадеш образ на гений, ти трябва гений. Ако решиш да правиш филм за Бетовен, и актьорът трябва да е гений. Проблемът е, че повечето хора не са“, споделя той и убедено смята, че хората вярват на актрисата.

Ана Уинтур в The September Issue 2009

Бернадет на Кейт Бланшет е не просто вдъхновяваща. Тя е модна икона. Носи в себе си стила на Ана Уинтур, дързостта на героя Хауърд Роурк от „Изворът“ и разбира се, нещо от самата Мария Семпъл.

Where’d You Go, Bernadette 2019

Според дизайнера на костюми Кери Пъркинс очилата на Бернадет са копие на тези на авторката, които е носела в Сиатъл, където всъщност е позиционирана историята. Тъмните стъкла и плътните рамки са символ на желанието за изолация от околната посредственост.

Where’d You Go, Bernadette 2019

В реалният живот култът към героинята я превръща в успешен маркетинг продукт. Бернадет може да срещнете във вид на торта, брандиран пингвин, кексчета, рекламно лице е на круизи до труднодостъпни туристически дестинации.

Where’d You Go, Bernadette 2019

Наред с фенове, филмът печели и не малко критици. Според някои историята е скроена тип пачуърк, „срамна бъркотия“, в която освен централните персонажи, са намесени ФБР, виртуални индийци, и разбира се, зли руснаци. Но най-големият проблем е, че никой не се интересува за изчезването на Бернадет. Съпругът й е „програмирано“ загрижен, а състоянията на Кейт Бланшет са портфолио на всичките й роли през годините, включително и на акцента ала Хепбърн.

Въпреки цялата тази „скалъпеност“, Where’d You Go, Bernadette 2019 създава усещането за стил, красота и естетическа асоциалност, на която можете да се насладите в оставащите дни от Cinelibri.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *