Skip to main content

7 бъга, които ви прецакват филма

Django Unchained 2012 се развива в средата на 19 век. Слънчевите очила са от 20 век.  

Сигурно знаете, че ако имате родител или приятел лекар, няма да можете да гледате медицински сериали заедно. На всеки 15 минути ще чувате: „Пффф, какви са тези глупости?!“. Същото ще се случи, ако гледате юридическа драма с юристи, финансов трилър с финансисти, екшън с военни.  

Pompeii 2014 – няколко героя носят лилаво. Цветът – особено в подобно количество, е право единствено за императора. Нерон например е убивал хора за това. 

Днешният пост не е за специфични, технически нюанси, които експертите виждат. Например, че в история, която се развива през 1805, героят носи гумени ботуши, които ще бъдат измислени 50 години по-късно; че медалите на нацистките униформи са неправилни; че косата на главната героиня е дълга, а роклята къса за времето. Това са грешки, които 95% от зрителите няма да забележат. 

А това са бъгове, които ми бъркат в очите и ме изгонват от филма – всеки път, защото всички сме специалисти за тях. 

Празна чаша

Повод за класацията е The Irishman 2019 (Ирландецът). Във филма има няколко епизода, в които Франк (Робърт Де Ниро) и Ръсел (Джо Пеши) ядат хляб, който топят във вино. 

The Irishman 2019

Моменти на символично причастие, в които героите са искрени. Но по-добрата сцена за Де Ниро е, когато героят му получава заповед да убие Джими Хофа (Ал Пачино).

The Irishman 2019

Ръсел и Франк закусват в ресторанта на мотела. Ръсел сипва зърнена закуска в купичката на Франк. Франк си слага захар в кафето, разбърква го. Вдига чашата и… тя е празна. Очевидно е празна и Де Ниро се прави, че пие. Ето, за тези неща говоря. 

Знам, че е детайл, но е странно как подобно нещо може да ви вбеси или поне разфокусира. Празната чаша е чест бъг. Причината е, че режисьорите не искат разсипване да разсипе сцената. Актьорите се преструват, но почти всички – даже тези с Оскар, не могат да изиграят пълна чаша. 

Amelie 2001 / Gilmore Girls: A Year in the Life 2016 / Happy Endings 2012 / Meet Joe Black 1998 / Twin Peaks 2017

Празнотата винаги се забелязва, дори да не се вижда. Просто мускулният тонус на ръката е различен. Същото се случва с чанти, раници и куфари в които няма нищо. Моля, налейте поне вода в чашата и сложете тухла в куфара. 

Четка за зъби – без паста

Това е нещо, което ме слисва още от детска възраст. Актьори, които преиграват миене на зъби – без паста и без вода.

Bring it on 2000 / Force Majeure 2014 / ParaNorman 2012

Знам, че хората са четкали стотици години преди появата на пастата, но тази пантомима ме тормози.

Безкраен пълнител 

Револвери, които стрелят като пистолети и пистолети, които стрелят като картечници. Любима грешка от Tombstone 1993 (Тумбстоун) е пушката на Док Холидей (Вал Килмър). Док успява да стреля 3 пъти с нея, макар да е двуцевка. Грешката е пренебрежима и е в името на непрекъснатостта на престрелката. Любопитен факт е, че Холидей никога не е носил такъв тип пушка. 

Tombstone 1993 / The Walking Dead 2010 / Heat 1995 – Майкъл Ман е режисьор-майстор на реализма и особено оръжейния / John Wick: Chapter 2 2017

Рекордьор в магическото обстрелване е Хършъл от The Walking Dead 2010- (Живите мъртви), той е отключил „чийт“ за безкрайни амуниции. 

Странна кръв 

Оръжието е неизменна част от киното, а където има оръжие има и кръв, но не и в началото. Кръвта е табу до края на Втората световна война, но избухва от екрана едва през 70-те. 

Carrie 1976 / The Shining 1980 / Reservoir Dogs 1992 

Венозна или артериална, тя варира в нюанси от свежи ягоди, до презрели череши. Но със сигурност няма консистенцията на захарен сироп или стар кетчуп. 

It 1990 / Dexter 2006-2013 / Punisher: War Zone 2008 / The Expendables 2010

Днес розовата и даже оранжевата кръв са рядкост, но са типичен бъг на по-старите филми. Прегрешението на модерните е CG кръвта, която се разлита в количества и начини, които достигат нива на евтина небивалост. Друго нещо, което дразни са посланията изписани с искрящо червена кръв по стената, които очакват детективите дни и седмици, след престъплението. Предполагам знаете, че кръвта става кафява, когато засъхне.

Лица и тела, които остават без натъртвания и рани

Човешкото тяло е меко и чупливо. Ако сте падали, прищипвали сте си пръст или са ви целували страстно, ще се съгласите. Тялото ни акумулира белези, следи, синини, отпечатъци, нишани и доказателства за всеки напор, напън, сблъсък, схватка и стълкновение.

Furious 7 2015 / The Transporter Refueled 2015 / Beverly Hills Cop 1984 / Insurgent 2015

Е, не е ли дразнещо, че нищо от това не се случва, след размени на шамари, ритници, крошета и ъперкъти. Често удареното дори не почервенява. А за класическия филмов скок през прозорец или витрина изобщо няма да пиша. 

Извънземни хуманоиди 

Star Trek, Star Wars, Farscape 1999-2003, Lexx 1997-2002, Avatar 2005 (Аватар) и даже ALF 1986-1990 – човекоподобните извънземни са навсякъде. 

Valerian and the City of a Thousand Planets 2017 / Coneheads 1993 / Babylon 5 1994-1998 / ET 1982 / Star Trek 2009 / Avengers: Infinity War 2018

Два крака, две ръце – често с 5 пръста, една глава с две очи и една уста. Липсата на фантазия във фантастиката е потискаща.  

Изкуственото бебе

Защитата на човекоподобните извънземни са две научни хипотези, но бебетата кукли не могат да бъдат оправдани. 

Friends 1994-2004 / Twilight: Breaking Dawn 2012 / American Sniper 2014 / Today, NBC News 2015 – подигравка с бебето от American Sniper 2014 

Сцената най-често става водевил, по-рядко зловещ сюрреализъм. Най-гадният момент с бебе кукла – поне за мен, е American Sniper 2014 (Американски снайперист). Пластмасовото чучело унищожава не само сцената – която е важна, но става метафора за целия филм. 

Бонус: Пълно безпаричие  

Банкнотите, монетите, парите са пренебрежима подробност освен, ако не сте във филм за наркокартел или банков обир. Героите просто стават от бара или излизат от ресторанта – без да си платят. Още по-странно е, когато скочат по същия начин от таксито.

The Dark Knight 2008

Разбира се, рестото в света на киното е абсолютно забранено. Няма време за това, дори да сте бедни и безработни. 

Свързани публикации:

6 дразнителя в модерното кино

Мънкане, шептене, мрак

Маниери, тикове и фасони – нещата, които обичаме да мразим в тези актьори

Не е истина! – за филмите по истински случай

Герой на своето време – тропи и рециклирани образи

Клишетата на Christophe Courtois

One thought to “7 бъга, които ви прецакват филма”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *