Skip to main content

Най-доброто за терора

The Siege 1998

21 век е златен за тероризма. Последното десетилетие, той отнема живота на средно 21 000 души годишно. Рекордна е 2014 – над 44 000 убити.

След успеха на последния ни пост – Най-добрите военни филми, правим продължение, посветено на терора. Най-добрите филми избрани по терористични организации и атентати.

Traitor 2008

Тероризмът – както щастието, няма международно призната дефиниция. Най-често терористичните актове са преднамерени насилствени действия – или сплашване с такива, с цел принуда на индивиди, групи, институции, общества, държави. Умисълът зад тероризма обикновено е религиозен, политически, идеологически.

Барутният заговор

1605

Планиран атентат над английския парламент с цел убийството на крал Джеймс I и разпалването на религиозна война. Извършителите са английски католици, водени от Робърт Кейтсби.

Заговорниците струпват 36 бурета с барут в подземията под Камарата на лордовете. Един от участниците осъзнава, че може да загинат невинни хора. Той изпраща анонимно писмо до свой приятел, за да го предупреди да не посещава парламента. Писмото попада в ръцете на агенти на короната. Те залавят войника Гай Фокс в момента, когато се готви да запали фитила. Фокс е подложен на мъчения, за да предаде останалите участници. Осъден е на смърт. По времето на екзекуцията скача от ешафода и чупи врата си, за да избегне допълнителните унижения и изтезания.

Гай Фокс е честван в Англия, чрез Нощта на Гай Фокс. На всеки 5-и ноември се организират клади и фойерверки. В началото са горени чучела на Фокс. Английската дума „guy”, която означава „чучело“ или „човек/мъж/тип“, се корени именно в този обичай. Заради комикса и филма V for Vendetta 2006 (В като вендета), днес маската на Гай Фокс е световен символ на анархисти, хакери, протестиращи и антисистемни хора.

Червеният терор

1793-1794
Жертви: над 16 500

Първото използване на думата „тероризъм“ е свързана с якобинците, радикалното ляво крило по време на Френската революция. Робеспиер, Сен-Жюст и Дантон са смътни имена от ученическите ни години. Свързани са с период известен като Царството на терора или Червеният терор – „terreur rouge”, когато са похитени, покушени и екзекутирани хиляди.

The Black Book 1949 е американски филм ноар. Интерпретация на Френската революция и опита на Робеспиер да стане диктатор. Оригиналното заглавие се отнася за черната тетрадка, в която той записва враговете, които трябва да умрат. Danton 1983 (Дантон) – на Анджей Вайда, е за сблъсъка между Дантон и Робеспиер. Филмът е иносказателен. Използва френската революция, за да направи паралел с Полша и борбата на Солидарност с поддържаното от Съветския съюз управление.

Marat/Sade 1969 (Марат/Сад) е авангарден филм на Питър Брук, адаптация по едноименната пиеса. Маркиз дьо Сад разиграва последните дни от живота на Жан-Пол Марат. Актьорите са пациентите на лудницата.

Ку-клукс-клан

1865 –
Жертви: около 4 000

След Гражданската война и премахването на робството, шестима ветерани от Юга слагат началото на KKK, като организация за защита на белите жени. Името произлиза от гръцката дума „куклукс“ – кръг и галската дума „клан“ – семейство/деца. Организацията използва сплашване, палежи, убийства, линчуване. Идеологията е базирана на расизъм, бял национализъм, антикатолицизъм, неонацизъм. Кланът има своя униформа – бели мантии и островърхи качулки.

В края на 19 век KKK извършва атентати срещу подкрепящите Републиканската партия, като убиват над 2000 чернокожи, които се опитват да гласуват за партията на Линкълн.

The Birth of a Nation 1915 (Раждането на една нация) – е 3-часов ням филм, който сам по себе си е техническо постижение. Разказва за раждането на Клана. Освен че постига финансов успех, филмът възражда организацията в началото на 20 век. Между 1924-1925 ККК достига пик, членовете са около 4 000 000. Днес се смята, че са около 8000.

Народна воля

1878-1884
Жертви: няколко десетки

Е анархисткo-нихилистична завера, основана в Русия, която издига тероризма в легитимна борба. Групата е първата, която използва едно от великите изобретенията на времето – динамита. Чрез серия бомбени атентати Народна воля убива редица политически и военни лидери, а на 13 март 1881 и самия цар Александър II. Убийството има обратен на очаквания от терористите ефект. Обществото се настройва негативно към организацията и тя е разбита, около 1884.

Sofiya Perovskaya 1967 (София Перовская) е биографичен филм за един от основните организатори и извършители на атентата срещу руския цар. Перовская е заловена и обесена.

Взривяването на катедрала „Cвeтa Нeдeля“

1925
Жертви: над 200, ранени над 500

Най-кървaвият терористичен акт в историята на България е извършен от военното крило на Българската комунистическа партия – БКП. Cрeд убититe ca 12 гeнeрaли и още десетки офицери, cтoличният кмeт, политици, много грaждaни, включитeлнo деца. Хората са се събрали за погребението на генерал Константин Георгиев, който е убит от същата организация. Целта на атентата е да унищожи елита на страната. Терористите са финансирани от Комунистическия интернационал.

Черните ангели 1970 е филм по книгата „В името на народа“ на Иванка Гръбчева. Филмът е определян като опит за български екшън. Според Стефан Данаилов е „първият естетически филм за тероризма“. Режисьорът Въло Радев иска да осмисли как младите и красиви идеалисти постепенно се превръщат в терористи.

Филмът е приет добре във Франция, която е погълната от лява вълна и студентски бунтове в края на 60-те. Естетизираният му трагизъм – с „твърде западни дрехи“, обаче е отхвърлен от някои партийни ръководители в България, Куба и Виетнам.

ИРА

1919 –
Жертви: убити над 3 500, ранени над 47 000

Една от най-старите групи използваща тероризъм е Фенианското братство, което е основано през 1858, като ирландска военизирана, католическа общност. През 1919 се ражда ИРА – Ирландската републиканска армия. Тя става модел за подражание на множество подобни организации, включително в Близкия изток.

71 / 2014 е напрегнат исторически трилър, който се развива в Белфаст. The Crying Game 1992 (Играчка-плачка) е пример за ‘90-тарско кино. Започва като солиден психологически трилър, но прелива в нещо като романтична комедия. Bloody Sunday 2002 (Кървавата неделя) на Пол Грийнграс, е реалистичен разказ за разстрела на 26 протестиращи в Белфаст.

Другите два филма в тази селекция – Hunger 2008 (Глад) и In the Name of the Father 1993 (В името на Отца), са биографични драми и класики по темата.

Баско отечество и свобода – ЕТА

1959 – 2018
Жертви: убити над 800, ранените са хиляди

Основана от студенти националисти, вдъхновени от марксизма-ленинизма, които в началото се борят с режима на Франко, а след това изцяло се фокусират върху независимостта на Баския. Организацията става международно известна през 1973, след успешния атентат над министър-председателя адмирал Луис Кареро Бланко. Взривът е заложен в прокопан под улицата тунел, а количеството му е такова, че изхвърля автомобила над съседна 5-етажна сграда.

ЕТА е част от поп културата на Испания, като е герой в над 50 филма – екшъни, драми, мелодрами, анимации.

ФЧА – Фракция Червена Армия

1968 – 1998
Жертви: поне 34

Е германска лява терористична организация, която e смесица от маоизъм, марксизъм-ленинизъм, антиционизъм и психични проблеми. Освен с палежи и взривове ФЧА се занимава с отвличания, и банкови обири – над 30. Лидерите на групата разглеждат дейността си като „градска партизанска война срещу буржоазната класа”. Един от големите „успехи“ на фракцията е убийството на шефа на Дойче Банк Алфред Херхаузен.

The Baader Meinhof Complex 2008 (Комплексът Баадер-Майнхоф), по едноименния роман, проследява историята на ФЧА. Тя започва като група от наивни глупаци, за които „чукането и стрелянето е едно и също“, но еволюира в сериозна заплаха за немското общество. Филмът печели награди – включително номинация за Оскар, но и скандализира оцелели жертви на терористичната група.

На 13 октомври 1977 е похитен полет 181 на Lufthansa. Извършителите са членове на Народния фронт за освобождението на Палестина. Исканията им са да бъдат освободени лидерите на ФЧА. Самолетът каца в Могадишу, Сомалия, където немските специални части провеждат операция „Огнена магия“, която освобождава всички 90 заложници.

Мюнхенското клане

1972
Жертви: 12 заложници и 5 терористи

По време на Олимпийските игри, представители на палестинската бригада Черен септември атакуват олимпийското село. Те взимат за заложници мъже от отбора на Израел. Исканията включват освобождаване на палестински затворници и лидерите на ФЧА. Опитът за освобождаване на заложниците завършва с масова престрелка.

Има няколко филма посветени на събитието, както и на Черен септември. Такъв е Black Sunday 1977 на Джон Франкенхаймър. Двата яки филма за това обаче са Sword of Gideon 1986 (Мечът на Гидеон) – на Майкъл Андерсън и Munich 2005 (Мюнхен) – на Стивън Спилбърг. Те описват операция „Божи гняв“ на Мосад, която е оторизирана от Голда Меир.

Операция Ентебе

1976
Жертви: 3 заложници, 1 израелски десантчик, 7 терористи и 45 угандийски военни

На 27 юни полет 139 на Air France по курс Тел Авив – Париж е отвлечен. Самолетът е отклонен първо към Либия, а после каца в Ентебе, Уганда. Извършителите са терористи от Народния фронт за освобождение на Палестина и немски анархисти. Мосад и израелската армия провеждат безпрецедентна операция за спасяването на пътниците и екипажа на самолета.

Ентебе инспирира множество филми. Един от тях е култовият екшън The Delta Force 1986 (Делта форс) с Чък Норис. А през 2018 гледахме и версия на събитията от режисьора Хосе Падиля. Филмът е слаб, въпреки усилията на Даниел Брюл и Розамунд Пайк.

Червените бригади

1970 – 1988
Жертви: убити около 50 души

Е италианска лява терористична организация. Подобно на немската ФЧА, Червените бригади извършват палежи на бизнеси, обири и отвличания за откуп. Световна популярност обаче добиват през 1978, когато отвличат и убиват бившия министър-председател Алдо Моро.

Good Morning, Night 2003 (Добро утро, вечер) е разказ за това отвличане, от гледната точка на млада терористка.

Обсадата на иранското посолство в Лондон

1980
Жертви: 6 = 1 заложник + 5 терористи

Сутринта на 30 април 1980 група от 6 човека, които се представят за Демократично революционно движение за освобождение на Арабистан, превзема посолството на Иран в Лондон. Английската полиция обсажда сградата и започва преговори, докато Специалната въздушна служба – SAS, изготвя план за нападение.

Има филми за събитието, но няма един, който да изпъква. Качеството е от търпимо към слабо.

Бомбен атентат в Атланта

1996
Жертви: 2

Ерик Рудолф е християнски фундаменталист, антигей и антисоциалист радикал. Целта му е да засрами правителството на САЩ пред света – като спре игрите, които за него са символ на глобалния социализъм.

Рудолф е заловен през 2003. Признава за още атентати, които е извършил между 1996-1998, които отнемат живота на 3 души и раняват над 150. В момента излежава доживотна присъда.

Richard Jewell 2019 (Случаят Ричард Джуъл) – на Клинт Истууд, разказва за охранителя, който спасява 100-ци хора. Ричард е основен заподозрян за бомбения атентат. Бива публично „съден и екзекутиран“ – без доказателства, от медиите.

Атентат срещу кулите Хобар

1996
Жертви: убити 20, ранени близо 500

Хобар е град в Саудитска Арабия. На 25 юни 1996 камион натъпкан с експлозиви унищожава 8-етажен жилищен комплекс, в който са настанени американски военни. Основният заподозрян е терористичната организация Хизбула ал Хиджас.

The Kingdom 2007 (Кралството) е американски екшън-трилър, базиран на тези събития, както и два бомбени атентата в Рияд през 2003.

Атентатите от 11 септември

2001
Жертви: 2 977 и 19 терористи

Проверявах за грешки дипломната си работа, когато сестра ми влезе и каза: „Ела, да видиш. В Щатите става нещо странно“. Вторият самолет се заби в кулите на Световния търговски център, малко след като застанах пред телевизора. Третият самолет уцели Пентагона. Четвъртият – United полет 93, падна в поле, след като пътниците оказват съпротива на терористите.

Zero Dark Thirty 2012 (Враг номер едно) – на Катрин Бигълоу, драматизира операцията по залавянето на Осама бин Ладен. Макар да не е по конкретен, истински случай Body of Lies 2008 (Мрежа от лъжи) – на Ридли Скот, е приятен екшън-трилър в стила на Том Кланси.

Атентати в Осло и Ютьоя

2011
Жертви: 77 убити и 319 ранени

Възгледите на извършителя – Андеш Брайвик, се основават на антиислямизъм, ксенофобия и макронационализъм. Брайвик се ражда в семейството на ляв политик и медицинска сестра. След развода им Андеш пребивава дълго време при баща си в Лондон и Париж. След 12-годишна възраст се премества да живее с майка си. Увлича се от хип-хоп и графити.

В началото на 20-те си години започва да развива силна неприязън към хора от Близкия Изток и Южна Азия, но се възхищава на Япония, и Южна Корея. Занимава се с фитнес, играе на борсата – от което губи пари неведнъж. Изпитва страх, че може да бъде възприеман като малък или слаб. От 2002 (по собствените му думи) започва да разработва план за атаките, чиято цел е преврат и цивилизационна война. Излежава доживотна присъда.

Хронологически 22 July 2018 (22 юли) – на Пол Грийнграс, е вторият филм по темата. Макар да не е лош, той е странно неефикасен. Дали защото използва норвежки актьори, които говорят английски, дали заради монтажа и провлачеността на някои сцени, но той „увисва“ на места. Препоръчвам първия филм, който е на Ерик Попе. Той е в един ужасяващ 83-минутен кадър, фокусиран върху изживяването на жертвите, а не върху извършителя.

Завършваме с още няколко предложения.

Свързани публикации:

A Hijacking 2012 и Captain Phillips 2013
Eye In The Sky 2015

3 thoughts to “Най-доброто за терора”

  1. Ау, не сте го забравили 🙁 ма който не гледа картинките така е!
    Като цяло винаги чакам с нетърпение всяка нова статия, и винаги оставам с положителни емоции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *