Skip to main content

Deadpan, сериозно?

Дали нещо ще ви разсмее, зависи от много фактори – възраст, култура, темперамент, интелект, образованост, контекст.

Алън Рикман в Harry Potter 2001 / Томи Лий Джоунс в Men in Black II 2002 / Бил Мъри в St. Vincent 2014 / Хари Дийн Стантън в Lucky 2017

Терминът deadpan става актуален през 20-те годинин на 20 век, заради театъра и киното. Комбинация е между две думи: dead – мъртъв и жаргонното pan – мутра, лице. Гангстерите го използват за условията на полицейски разпит, когато трябва да извадиш deadpan – мъртво лице.

The Art of Self-Defense 2019

В контекста на комедията deadpan е безизразното, безчувственото, безразличното и безучастното доставяне на репликата, подигравката, иронията. Нещата са по-смешни, защото са лишени от емоция и палячовщина.

Тишината е за боговете

Sherlock Jr 1924 / Love Nest 1923 / The Goat 1921

Първият комик, който постига световен успех с deadpan е Бъстър Кийтън. Цялата кариера на Великото каменно лице е водена от силен творчески инстинкт. Той забелязва – още като дете, че хората реагират по-бурно, когато героят не жестикулира, а стоически понася ситуацията. Тишината е за боговете – по-късно ще каже Кийтън – маймуните бръщолевят.

Стивън Райт / Стюарт Ли / Джим Гафиган

Кийтън съчетава своя deadpan с пантомима и физически хумор. Това не означава, че deadpan е жанр, той е тактика, стил за доставяне на шегата.

Един от любимите ми комици за всички времена е Стивън Райт, амалгама от апатично изражение, сюрреализъм и парадокси. Британският гений Стюарт Ли е майстор на деконструкцията и мета хумора, но те нямат масовата привлекателност на житейските глуми от Джим Гафиган, който също е deadpan.

Характерите

Curb Your Enthusiasm 2000-

Те правят гномичен, саркастичен, но в дъното си горчив коментар за ситуацията. Защото имат способността да виждат недостатъците, пропуските, грешките, пукнатините и дупките на живота. Те са реалистите и често единствените нормални в стаята.

Джон Клийз като Базил Фолти Fawlty Towers 1975-1979 / Роуън Аткинсън като Едмънд Блекадър в Blackadder 1983-1989 / Дилън Моран като Бърнард Блек Black books 2000-2004

Британският deadpan се отличава със завишеното ниво на язвителност, хапливост и цялостна мизантропия.

Киселият мърморко Бърнард Блек – от култовия Black books 2000-2004, е добър пример. Въпреки че е заобиколен от няколко оптимистични характера, които успяват да го извадят от асоциалната му скривалище, Бърнард винаги се връща в първоначалното си състояние на циничен хаос и нихилистична занемареност.

The Naked Gun: From the Files of Police Squad! 1988 / Parks and Recreation 2009-2015 / Louie 2010-2015 / The Office 2005-2013

Американските deadpan герои често са по-глуповати, но и по-хуманни. Повечето характери на Лесли Нилсен са дураци, които са напълно нехайни за цялостната ситуация.

Такъв е и героят на Лоис Си Кей в Louie 2010-2015 – лековерен, нелеп, блуждаещ, житейски импотентен индивид. Силата му е в това, че е истински, създаден с емпатия.

Жените

Deadpan е стил, доминиран от мъже. Може би за тях е по-лесно да бъдат невъзмутими, индиферентни, равнодушно инертни. Когато го правят жени е по-забележимо. Макар да изиграва монолозите си с лека усмивка, Рита Ръднър е deadpan звезда над 30 години.

Рита Ръднър / Джанин Гарофало / Daria 1997-2002

В края на 90-те Джанин Гарофало направи deadpan секси, заради образа на песимистична, но умна жена, която често бива използвана за опозиция на красивата, но празноглава блондинка. Комедийните сетове на актрисата-комик са повлияни от собствената й нагласа към света. Предполагам, че виждам тъмната страна на нещата – казва тя – Чашата е винаги наполовина празна. И напукана. И аз си порязвам устата. А също си чупя и зъб.

Друга икона на 90-те е Дария от едноименния анимационен сериал на Mtv. Тя е невъзмутим критик на хората и обществото. Образът е толкова deadpan, че може да се добави като визуализация в речниците.

Обри Плаза / Морган Мърфи / Марта Кели / Тиг Нотаро

Един от най-добрите съвременни deadpan комици е Тиг Нотаро, а абсолютната богиня на deadpan изпълненията с щипка социопатия е Обри Плаза.

Режисьорите

Има няколко режисьора, които очевидно предпочитат deadpan комедията.

Stranger Than Paradise 1984 / Broken Flowers 2005 / Paterson 2016 / The Dead Don’t Die 2019

Независимо какво прави Джим Джармуш – трагедия, комедия, поезия или ужаси, то е подпечатано с dedapan печат.

The Man Who Wasn’t There 2001 / Fargo 1996 / The Big Lebowski 1998

Докато спокойствието на Джармуш е дзен – както в Paterson 2016 (Патерсън), deadpan комедията на братята Коен разчита на черен хумор и репетативност, комбинирани с изненада, и цялостен абсурд.

The Guard 2011 / In Bruges 2008 / Seven Psychopaths 2012

Близки по усещане са филмите на други двама братя – Джон и Мартин Макдона. В тях има поне един deadpan характер, кой често се играе от Брендан Глийсън.

Jojo Rabbit 2019 / What We Do in the Shadows 2014 / Hunt for the Wilderpeople 2016

Уес Андерсън има ясно различим визуален стил, базиран на винтидж финтифлюшки. Повечето актьори обаче контрастират в този шарен и подреден свят, чрез deadpan играта си.

Открих Тайка Уайтити с What We Do in the Shadows 2014 (Какво правим в сенките), а последният му филм Jojo Rabbit 2019 (Джоджо Заека) е добре премерена смесица от deadpan сатира и драма.

Songs from the Second Floor 2000 / You, the Living 2007 / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence 2014

Рой Андершон се циментира в deadpan, чрез трилогията си от черни комедии. В тях скованата игра на актьорите е комбинирана с дълги, конфузни кадри.

Leningrad Cowboys Go America 1989 / I Hired a Contract Killer 1990 / The Man Without a Past 2002 / The Other Side of Hope 2017

Аки Каурисмaки сякаш постига хумор без смях. Финландско изобретение – deadpan хуманизъм. Филмите му са създадени, за да може спокойно да понесем коравосърдечието на живота.

3 thoughts to “Deadpan, сериозно?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *