Skip to main content

The Aeronauts: да полетим с двама мечтатели и един балон

The Aeronauts 2019

Наред с всичко друго, коронавирусът донесе и неподозирани смущения в заобикалящата ни визуална картина.

Гледаме най-грозната телевизия. Близки кадри на разчорлени обществени авторитети акомпанират сутрешното ни кафе. По-прозорливите събеседници застават пред неутрален фон от перде. Единственият план е фронтален дефокусиран. Към рисковете на живото предаване прибавяме и качеството на звука, неизбежно нарушавано от сигнали за известия в платформи за комуникация, шум от пускане на вода или кучешки лай. В социалните мрежи наблюдаваме от зъболекарска гледна точка как звезди от шоубизнеса пеят по пижама в кухнята. Ако решим да се разнообразим с реална гледка през терасата, срещаме не лица, а очи над маска, стръвнишки устремени към входа на най-близкия магазин.

Уви, така се случи. Карантината ни заземи, но това не е причина да спираме да мечтаем. Ето защо ви предлагаме за час и 40 минути да полетим с The Aeronauts 2019 (Аеронавтите).

The Aeronauts 2019

Историята от края на 19 век е смесица от реални и измислени образи и събития. 

Амелия Рен (Фелисити Джоунс) и Джеймс Глейшър (Еди Редмейн) предприемат научно-изследователско пътешествие в небето. Метеорологът Джеймс, обладан от идеята да обогати човешките познания за време, кани опитния пилот на балон Амелия, отскоро вдовица, да сподели пътуването му във висините.

The Aeronauts 2019

Мъжът е крехък и наивен теоретик, докато неговата спътница е тази, която спасява положението и взима трудните решения. В образа на героинята на Фелисити Джоунс са вплетени препратки към друг неин силен женски образ – Джин от Rogue One: A Star Wars Story 2016. „Аnd so it begins“…

The Aeronauts 2019

Колоритният летателен апарат ни издига от земята. Пренася ни в пухкави облаци с променящи се цветове. За миг приютява поток от жълти пеперуди, напомнящи на магическия реализъм на Маркес. Попада в буря. Замръзва. Блокира. Разкъсва се. Пада. Благодарение на цялата тази палитра от състояния, забравяме прагматичната цел на пътуването и заедно с двамата мечтатели отиваме там, където никой друг човек не е достигал преди тях. 

The Aeronauts 2019

Героят на Еди Редмейн е базиран на реална личност. С името на Джеймс Глешър се свързва първата прогноза за времето във Великобритания, излъчена от Кралската обсерватория през 1848 г.

The Aeronauts 2019

Амелия Рен е персонаж, вдъхновен от професионалните аеронавти Софи Бланшар – пионерът в тази област, и Маргарет Греъм. Можем да предположим, че името на героинята е заимствано от това на легендарния пилот Амелия Еърхарт и на архитекта на Гринуичката обсерватория сър Кристофър Рен. Третият главен герой – балонът, се доближава максимално до използваните по това време летателни средства. 

The Aeronauts 2019

Освен да изгради безупречна визия, която да не нарушава историческата достоверност на събитията, стремежът на екипа е бил да ни накара да съпреживеем  издиганията и паданията, слънцето и снега, гръмотевиците и тишината. Всичко, което може да се случи над земята. Лицата са снимани така, сякаш сме до тях в облаците. 

The Aeronauts 2019

Да бъдем искрени, изключвайки визуалните ефекти и звука, филмът не е безупречен, на моменти доскучава. Екшънът е туширан, драматичните сблъсъци – премерени. Но може би именно това е целта.  Да усетим чистата красота, да погледнем към звездите, да помечтаем, да повярваме, да полетим…

Трейлър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *